Eten uit eigen tuin bespaart al snel 200 euro per jaar

Eten uit eigen tuin bespaart al snel 200 euro per jaar

We kunnen veel meer eten en drinken halen uit onze eigen tuin stelt Michael van Wassem, oprichter en plantenexpert bij Yarinde.

Hij vertelt: ,,Kijk alleen al hoe we meer uit de voortuin kunnen halen. Daar ligt de focus nu vaak op onderhoudsarm in plaats van onbespoten eten uit eigen tuin. Neem bijvoorbeeld een appelboom, deze produceert 25 kilo per jaar aan appels. Bio appels kosten in de winkel 4 euro per kilo. Hoppa, 100 euro in je zak. Appels kan je gelukkig vrij lang bewaren. Dit is maar een voorbeeld, er is nog veel meer mogelijk."

appels bio supermarkt prijs

Prijs van bio appels bij de AH

Hij vertelt enthousiast verder: ,,Heb je iets minder ruimte? Een simpele verhoogde border of houten kruidenbak biedt veel mogelijkheden. Plant hier muntplanten waar je 4-5 maanden heerlijke en gezonde muntthee uit eigen tuin van drinkt. Kan zelfs op je dakterras of balkon. Bovendien Helemaal onbespoten en flink goedkoper dan bio thee kopen in de supermarkt. Combineer desgewenst met andere kruidenplanten die je veel gebruikt. Wel even oppassen dat de woekerende muntplant niet je hele tuin overneemt."

Gewone handperen bederven snel, maar bij stoofperen valt dat mee en daar maak je een heerlijk avondmaal van met wat aardappels en een stukje (vega) vlees.

kruidenbak met munt en andere kruidenplanten

Kruidenbak met munt en kerrieplantjes

Michael raakt niet uitgepraat: ,, En voor de schutting kan je kiezen voor een wintergroene Hedera, maar die brengt niets eetbaars. Met een witte en/of blauwe druif heb je in september dagenlang verse druiven of stop ze in een stoffen zak en pers flessen vol druivensap waar je de hele winter van geniet. Met 2 klimdruiven maak je makkelijk 20 flessen sap. Kosten in de winkel: zeker 3 euro per fles. Het is allemaal zo simpel. Het is puur een kwestie van prioriteiten stellen."

Zelf onbespoten kruiden kweken

Een rozemarijn boompje of stam wordt 50 cm hoog, is het hele jaar wintergroen en dus ook het hele jaar door van te plukken. Heerlijk voor over een pompoen of aardappels. Staat fraai in de siertuin en past zelfs op je balkon. Datzelfde kan je ook doen met kruiden als Tijm, Marjolijn, Venkel enzovoorts.

rozemarijn boompje

Rozemarijnboompje op stam, staat ook mooi in de siertuin

Ook voor jouw siertuin heeft Michael ideeën: "Plant decoratieve 'Vaccinium corymbosumstruiken met mooi blad en gezonde blauwe bessen in jouw tuin. De blauwe bes is dus niet alleen een prachtige heester maar heeft ook heerlijke, gezonde vruchten die in de supermarkt niet goedkoop zijn. Goed te combineren met de eveneens eetbare Fazantenbes, Dwergframboos of Japanse wijnbes struik. Dat wordt smullen in de zomer. Zorg wel voor een netje om de vogels te weren. Nog steeds wat ruimte over? De Artisjok is een prachtige plant die wel 2 meter kan worden of maak een verhoogde bak met aardbeiplantjes.

bio blauwe bessen uit de supermarkt niet goedkoop

Mijn persoonlijke favorieten

"Van de Dropplant 'Agastache' maak je niet alleen thee of een salade, ook bijen en andere insecten maak je blij met deze vaste plant. Bovendien erg decoratief in de tuin.

Salie is tevens een mooie vaste plant, en ook nog eens supergezond. Kies de Echte Salie 'Salvia' variant in biologisch gekweekt, zo kan je hier veilig van snoepen.

Verder maak ik regelmatig roerbakschotels van de bladeren van de Uiensoepboom, die niet misstaat in de siertuin. Hetzelfde geldt voor de frisgroene Gojibes met zijn superfood vruchten. En natuurlijk niet te vergeten de Rode bes 'Ribes Ribrum' is een makkelijke, sterke plant die heerlijke rode bessen geeft. Als kind was de rode bes al mijn favoriet door de gele vla. Wel is de Blauwe bes struik net iets mooier qua blad."


Voor grote en kleine tuinen 1001 mogelijkheden

Iets meer ruimte in de tuin? Dan heb je ruimte voor een Walnootboom 'Juglans regia' (de hoogstam variant neem weinig plek in en wordt max 10m hoog) of inheemse Vlierbes 'Sambucus' struik.

Of juist een kleine tuin? Dan is een dwergperzik of dwergkers super! Ze nemen weinig plek in, maar geven wel veel vruchten voor een jam, taart of zo op te eten. Hoppa weer tientallen euros bespaard. Wat slaplantjes erbij, plant niet te veel in 1 keer planten, en ook de salade is geregeld. Lekker met Hollandse aardbeien of radijsjes, beide makkelijk te kweken in een verhoogde bak.

walnootboom

Walnootboom

Verhoogde plantvakken maken

Wip oude stoeptegels uit uw tuin, breek ze doormidden en maak er verhoogde borderranden mee. Richt de gebroken kant naar buiten voor een rotsachtig effect. Het staat leuk en biedt moestuinplanten of andere eetbare planten een ideale groeiplek. Ook van restpartijen van oude dakpannen of metselstenen zijn uitstekend verhoogde plantvakken te maken zonder dat het geld hoeft te kosten. 

oude stoeptegels hergebruiken

Verhoogde border van oude stoeptegels (gehalveerd)

Bloemen plukken uit eigen tuin.

Weg met dat heilige stukje wekelijks gemaaide gazon dat weinig bijdraagt aan de natuur! Wat dacht je van een boeketje plukken uit eigen tuin? Vervang uw gazon of een stuk bestrating voor een (bio) bloemenmengsel, scheelt ook weer maaien en is beter voor de biodiversiteit. Of ergens in de buurt bij bosranden plukken in de natuur. Dat scheelt weer boeketje kopen bij de bloemist, die kost al snel een tientje.

bloemen pluktuin

Bloemenweide, weinig onderhoud en draagt veel bij aan de biodiversiteit

Wildplukken

Zelf geen tuin? Check dan gratis apps zoals Wildplukwijzer. Daar vind je openbare plekken in de natuur waar je zelf mag plukken. Heb je teveel van één soort gekweekt? Ruil in de buurt of verkoop aan de weg met een stalletje voor wat extra inkomen.

appelboom in de tuin

Michael, eigenaar van Yarinde eindigt met: ,,In de basis moet je het leuk vinden om onbespoten te eten uit eigen tuin. De financiële voordelen zijn dan extraatjes. Verzorg planten net als je huisdieren, dus met zorg. Dan moet het goed komen. Je zult steeds handiger worden in het kweken en zo steeds meer besparen."

Meer lezen of ontdekken? Bekijk ook deze pagina's:

- meer over eten uit eigen tuin blog

- fruitstruiken en fruitbomen

- kruidenplanten en moestuinplanten

- biologisch gekweekte planten

 

Terug naar blog