Top 10 haagplanten

Alle haagplanten op een rij, welke is geschikt voor uw tuin

Wanneer u haagplanten zoekt valt het op dat deze er zijn in alle vormen en maten, maar welke is nou het meest geschikt voor u en uw tuin. Om de juiste keuze te maken is het verstandig om naar de functie van de haag te kijken; wilt u een (erf) afscheiding maken of een kale muur maskeren, kies dan voor een wintergroene, smalle kant en klaar haag of volle hoge haagplant. Of wilt u juist binnen de tuin een afscheiding of decoratieve haag, dan kunt u kiezen voor losgroeiende, laagblijvende en of bloeiende varianten.

Ook is de grootte van de tuin belangrijk voor de keuze; in een kleinere tuin is het raadzaam te kiezen voor een ranke haag, voor een grote tuin is er oneerlijk maar waar altijd keuze te over. Met deze punten in het achterhoofd houdend geven wij graag onze top 10. 

  1. Beuk - Fagus Sylvatica of Rode beuk - Fagus Sylvatica 

De beuk is van de meest gekozen haagplanten. Bijna het hele jaarrond is deze plant bladhoudend. De beuk valt op om zijn typisch groene of juist diep purperrode bladeren. Deze beuk past bij elk huis en iedere tuinstijl, daarnaast is de beuk goed snoeibaar dus valt aan te passen aan hoogte en breedte wensen, daarmee geschikt voor zowel grote als kleinere tuinen. De groene beukenhaag Fagus Sylvatica houdt alleen niet van een te vochtige grond, de Haagbeuk kan dit iets beter. Verwar deze soort overigens niet met de haagbeuk. Alhoewel ze van naam op elkaar lijken, zijn het andere soorten! Geschikt voor lage voortuinhaag of hoge haag (wordt dan wel zeker 60 cm breed). 

  1. Glansmispel - Photinia Fraseria ‘Red Robin’

De tweede in het rijtje, de glansmispel ook wel bekend als de Photinia. De nieuwe uitlopers van deze wintergroene haagplant zijn in het voorjaar prachtig rood. In de vroege zomer bloeit de plant met witte schermbloemen die vervolgens veranderen in kleine besjes. De plant groeit snel en kan tot wel drie meter hoog worden. Daarnaast is de glansmispel niet echt kieskeurig en gedijt goed in de zon maar ook de schaduw of halfschaduw passen hem goed. Deze plant is als haag beter geschikt voor de wat grotere tuin. 

  1. Portugese Laurier - Prunus Lusitanica ‘Augustifolia’

De volgende op de lijst, de Portugese laurier. Deze plant is als haag erg populair door zijn stijlvolle uitstraling. Met zijn rozige twijgen en glimmende slanke bladeren.

Wanneer de plant volwassen is bloeit hij van mei tot juli met kleine witte bloemtrosjes, en trekt dan veel vlinders en bijen. De uitgebloeide bloemen vormen zich tot besjes die weer erg in trek zijn bij verschillende tuinvogels. Wanneer de plant wordt aangeplant vraagt hij om wat verzorging, daarna is hij makkelijk in het onderhoud. Hij groeit goed op iedere grondsoort en standplaats. Wel moet er gezegd worden dat door zijn Portugese origine, de plant maar matig winterhard is. Dus voor een onbeschutte en winderige plek is dit niet de juiste keuze. Deze  laurier is een dicht en compact groeiend soort, met snoei is de groei in te houden maar een volwassen plant kan doorschieten tot wel drie meter. 

  1. Klimop - Hedera Woerner 

Een goude oude, de klimop haag, deze plant is eigenlijk een snelgroeiende woekerende klimplant. Vaak zien we ze plant tegen oude muurtjes, of engelse landhuizen maar wanneer geplant op stalen trellis dienen ze ook erg goed als privacy afscheiding en is perfect voor de kleinere tuin. Klimop is het hele jaar groen en groei snel hoog en dicht. De plant heeft weinig nodig maar om de groei te stimuleren geef hem met zekere regelmaat en na elke snoeibeurt wat organische voedingsstoffen. De hederahaag laat zich makkelijk combineren met diverse clematissen, voor een kleurrijker geheel. 

  1. Sneeuwbal - Viburnum Tinus 

Viburnum Tinus

De Viburnum wordt vaak solitair geplant maar kan ook uitstekend in een groep aangeplant worden. Er wordt dan een lage haag gevormd van maximaal 1.50m en is dus bij uitstek geschikt voor de grotere tuin met een decoratieve functie. De groeisnelheid van een Viburnum bedraagt tussen de 20 en 40cm. De Viburnum draagt zijn nederlandse naam aan de vroege bloeiperiode. Wollige roze bloemknoppen verschijnen in het vroege voorjaar wanneer deze uitgebloeid zijn vormen donkerrode besjes aan de planten.

  1. Liguster - Ligustrum Ovalifolium 

Ligusterhaag

Deze groenblijvende Liguster kan uiteraard niet missen in de lijst. Deze snelle groeier wordt vaak gekozen voor een erf, tuin of per afscheiding en biedt snel veel privacy. De liguster behoudt grotendeels zijn blad en zorgt daarom altijd voor (enige) beschutting. Deze haag heeft bijzonder weinig onderhoud nodig maar laat zich makkelijk (in alle vormen en maten) snoeien. De Liguster is een van de sterkste haagplanten en wordt vaak ook in gemeente groen gekozen, misschien heeft de plant daardoor een wat ouderwets imago maar vergis je niet; de Liguster is een allemansvriend die in elke tuin past. 

  1. Taxus Baccata

Taxushaag

Een andere klassieker binnen de haagplanten is de Taxushaag. Wie kent ze niet de donkergroene takjes met prachtig ronde besjes. Kiezen voor de wintergroene taxushaag is wel een keuze voor de toekomst want de groeisnelheid is matig. Doordat ze langzaam groeien leent deze plant zich wel perfect voor de kleinere tuin. De Taxus is groenblijvend, langzaamgroeiend en vergt weinig onderhoud (1x snoeien per jaar). Voorkom wel te nat staan in de winter en langdurig droog in de zomer.

  1. Olijfwilg - Elaeagnus Ebbingei

Oljfwilg

Deze wintergroene heester leent zich goed als haag voor in elke formaat tuin. Met zijn opgaande karakter en zilvergrijze bladeren geeft hij cachet aan de tuin. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt komen er witte kleine geurende bloemetjes. De olijfwilg kan 3 meter hoog worden, maar tijdens halfjaarlijkse snoeibeurt kan de groei ook wat worden ingebonden. Bijkomend voordeel bij deze plant is dat hij opvallend goed bestand is tegen zoute grond, kortom een goede keuze als u dichtbij zee woont.  

  1. Rhodondendron 

Pontische Rhododendronhaag

Een brede haag van Rhododendrons bij uw landhuis of kasteel mag natuurlijk niet ontbreken. De decoratieve en dichte haag bij uitstek. Vanaf half mei staat de Rhododendron in bloei met prachtig roze bloemen die druk bezocht worden bijen en vlinders. De haag kan wel 2 a 3 meter hoog worden (en net zo breed) en groeit in de meest gunstige omstandigheden tot 30cm per jaar.  De plant is winterhard en wintergroen, vraagt om een (licht) zure grond en hoeft niet gesnoeid te worden. Voor de meeste tuinen in Nederland niet geschikt.

  1. Hortensia - Hydrangea Arborecens ‘Annabelle

Haag van Hydrangea Annabelle

De hekkensluiter van deze lijst is de Hortensia ‘Annabelle’ is als lage, brede haagplant weliswaar bladverliezend maar misstaat zeker niet in zowel de grote als kleine tuin. De weelderig snel groeiende hortensia met witte bolvormige bloemen is een prachtige tuinafscheiding. De Hortensia ‘Annabelle’ laat zich ook prachtig combineren met andere bloeiende heesterachtige zoals bijvoorbeeld Vlinderstruik buddleja’s of lavendel zoals in ons borderplan Carlijn.

Kant en klaar hagen (smalle haag op stalen trellis)

En dan als allerlaatste tip, het planten van een haag is altijd een tijdrovende klus, het onderzoek, de keuze, het aanplanten en dan daarna wachten op het gewenste resultaat. Daarom verkopen wij een heel aantal kant-en-klare hagen. Deze smalle haagplanten op stalen trellis zijn vol gekweekt en van verschillende hoogtes. Dit biedt de uitkomst voor snel en mooi resultaat. Kies uit wintergroene soorten zoals de Klimop 'Hedera' of Olijfwilg, eetbare klimdruif of kers en meer!

kant en klaar haag, smal en makkelijk

Kortom, er valt heel wat te kiezen. Mocht u er zelf niet uitkomen of advies op maat willen u neem dan contact met ons op via hallo@yarinde.nl of ga direct voor het gemak van online haagplanten bestellen en bij u thuis laten bezorgen.

Terug naar blog