Voorbeelden border ontwerp op maat

Hulp nodig met het (her)inrichten van uw tuin of border?

Het samen stellen van uw nieuwe tuin of border kan een hele klus zijn. Wist u dat er maar liefst 170.000 verschillende soorten planten zijn? Met Yarinde willen wij mensen helpen die graag willen genieten van een doordachte mix van tuinplanten. Aan de hand van uw wensen en situatie ontvangt u een volledige beplantingsplan op maat voor uw border(s).

Met alleen maar fantastische tuinen en eindresultaten! Wij leveren tuinplanten in heel Nederland en Vlaanderen.

beplantingsplan van border ahv maatwerk ontwerp

Hieronder ziet u een selectie van enkele beplantingsplannen die wij hebben mogen maken én mogen leveren. Aan de hand van uw wensen en behoeften ontvangt u een volledig beplantingsplan op maat. 

beplantingsplan op maat voor tuinborders

Een maatwerk plan voor borderinrichting, nooit een slecht idee

Het (her)inrichten van uw nieuwe tuin of border is niet moeilijk. Maar combineer niet zomaar planten in uw tuin. Er zijn enkel een paar richtlijnen die wij volgen, zodat ook uw tuin een echt doordacht geheel wordt. Wij maken een volledig beplantingsplan op maat, die aansluit op uw wensen en voorkeuren. Uiteraard kijken we naar belangrijke zaken zoals uw bodem, border groottes en zonnestanden in de tuin.

beplantingsplan maken stappenplan

Beplantingsplan maken 16 tips - Plantenadvies borders en tuin

Gaat u uw tuin (opnieuw) inrichten met planten? Graag helpen wij u met een beplantingsplan op maat. Immers vooraf goed doordachte tuinen heeft u jarenlang meer plezier van. Vul het aanmeldformulier borderplan op maat in voor een maatwerk beplantingsplan met borderontwerp en een borderplan op maat. Lees ook alvast onze handige tips hieronder.

Lees onze 16 handige tips voor een doordachte beplantingsplan op maat maken.

 • 1. Soort bodem. Check welke grondsoort uw tuin of erf heeft. Niet alle planten zijn geschikt voor bijvoorbeeld kleigronden, veengronden of zandgronden. Kijk ook meteen even of uw tuin relatief nat of droog is. Ook hier passen weer bepaalde planten wel/niet bij. Zet nooit planten in een zure grond die hier niet geschikt voor zijn.
 • 2. Opbouw. Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.
 • 3. Bloeikleur afstemmen. U wilt natuurlijk geen tuin met een ratjetoe aan (tegelijk) bloeiende kleuren in uw tuin. Kies niet te veel kleuren is ons advies. Bijvoorbeeld wit en paars bloeiende tuinplanten is meer dan genoeg. Kies 2 max 3 kleuren die niet vloeken bij elkaar. Sorteer hier op uw favoriete bloeikleur.
 • 4. Bloeiperiode. Varieer met de bloeiperiode van de planten in uw tuin. Zo is er altijd wat moois te zien van maart tot oktober. Kies ter afwisseling ook voor wintergroene planten in uw tuin zodat u in de wintermaanden ook nog iets van groen heeft. In de plantengids van Yarinde.nl vindt u de bloeitijd van duizenden tuinplanten. 
 • 5. Groeihoogte. Kijk voordat u een plant koopt goed of deze niet te groot is voor uw tuin of te klein voor de beoogde plek. En of de plant of boom die u op het oog heeft past in de beschikbare ruimte. Kortom de verwachte groeigrootte van struiken, bomen en tuinplanten is cruciale informatie voor een goed beplantingsplan. 

voorbeeld beplantingsplan op maat

 • 6. De plek. Ook wel de standplaats genoemd. Waar is schaduw, halfschaduw of een zonnige plek in uw tuin? Dit heeft namelijk sterke invloed op welke planten wel en niet geschikt zijn voor uw tuin. Ook kunt u natuurlijk met een bolvormige boom of dakboom een schaduwplek voor uzelf creëren in uw tuin.
 • 7. Wind of beschut. Sommige planten houden van een beschutte plek, andere kunnen weer goed tegen de wind. Let op, op plekken waar de wind hard kan waaien wordt het ook vaak kouder. Planten die minder winterhard zijn kunnen hier minder goed tegen.
 • 8. Onderhoud. Kijk ook vooraf hoeveel werk u van uw planten heeft. Heeft u een hekel aan snoeien, dan zijn snelgroeiende planten, bomen en heesters voor u minder geschikt. Gaat u vaak op vakantie en heeft u niemand op uw tuin te besproeien? Kies dan ook geen hoge borderbakken die vaak droog worden. Let op ook bij het kiezen van tuinbeplanting op wat de behoefte aan water is.
 • 9. Tuinontwerp. Maakt u een volledig tuinontwerp?  Dan begint u vaak met de locatie van het terras of terrassen en looppaden. Het is echter ook wijs in een vroeg stadium na te denken over uw beplanting.
 • 10. Diepte creëren in uw tuin. Met bijvoorbeeld halverwege een pergola's in uw achtertuin of een half hoge border kunt u diepte in uw tuin creëren. Zo maakt u uw tuin ook spannender.
 • 11. Afschermen. Met een haag op uw erfafscheiding kunt u bijvoorbeeld een groenblijvende afscheiding van echte planten maken. Ook kunt u met bijvoorbeeld hoge leibomen de slaapkamerramen van uw achterburen bijvoorbeeld afschermen. Ook met een solitaire boom kunt u soms slim een lelijk uitzichtpunt mooi bedekken. Wilt u ongenodigde gasten op afstand houden? Kies dan voor een dichte haag met stekels.
 • 12. Tuinthema. Welk thema heeft uw tuin? Wilt u een strakke Engelse tuin met planten die daar bij passen of een Aziatische tuin? Of wordt het toch meer een Scandinavische tuin, waterrijke tuin, moderne tuin, onderhoudsvriendelijke kantoortuin of rotstuin? Verdiep in de verschillende tuinstylen. Bekijk hier diverse tuinthema's.
 • 13. Winterhard. U kunt natuurlijk de meest exotische planten voor uw tuin uitkiezen. Maar zijn deze wel winterhard? U wilt natuurlijk niet dat uw planten kapot vriezen bij vorst. Zeker tuinen op het platteland hebben in de winters soms veel kou te verduren. Bij een stadstuin waar weinig wint staat kunt u iets meer risico nemen.
 • 14. Diervriendelijke tuin. Met bepaalde diervriendelijke planten lokt u bijvoorbeeld bijen, vlinders, egels of eekhoorns naar uw tuin. Zo helpt u mee aan het in stand houden van de natuur. Een steeds belangrijker thema. 
 • 15. Smaak. Uiteraard luistert u naar uw eigen smaak en voorkeuren. Wat vindt u een fantastische plant, boom of struik die niet mag ontbreken in uw voortuin of achtertuin? Onthoud echter dat minder meer is, dus niet te veel verschillende smaken door elkaar planten.
 • 16. Beschikbaarheid. Sommige bomen, struiken of (vaste) planten zijn zeer moeilijk verkrijgbaar bij tuincentra en kwekers. Dus wel een dingetje om zeker rekening mee te houden. 

Van plan met schets naar bezorging van uw planten

Na uw goedkeuring van ons plan met schets worden alle tuinplanten besteld, opgehaald én gecontroleerd bij de verschillende kwekers waarna ze tot helemaal aan uw tuin gebracht worden. Wij laten altijd onze gegevens achter, zodat u altijd en overal contact met ons kunt opnemen met betrekking tot vragen over het aanplanten of verzorgen van uw tuinplanten. 

Bekijk ook...

Bekijk ook onze gratis kant en klare tuinontwerpen. Handig voor inspiratie of als u geen budget heeft voor een maatwerk tuinontwerp. Tevens leveren wij kant en klare borderpakketten per m2, dit zijn tuinplanten-sets, onderverdeelt per thema, die onderling goed matchen.

Lees ook onze blog over de meeste gemaakte fouten bij borders inrichten.