Na de levering van beplantingsplannen, borderpakketten of andere tuinplanten is het van belang dat de planten gaan groeien én bloeien in uw tuin. Op deze pagina geven wij u graag tips over het aanplanten van uw nieuwe tuinplanten.
1. Voorbereidingen - voordat u gaat aanplanten
Minimale afmetingen van borders of plantbakken
Voor het aanleggen van een border of tuin adviseren wij om deze minimaal 40 cm breed en 40 cm diep te maken. Zo hebben (voornamelijk) heesters genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. Voor plantenbakken adviseren wij minimaal 40 x 40 x 40 cm.
Luchtig maken van de grond
Het makkelijkst is om te tuinieren op een 'schone' tuingrond. Bijvoorbeeld in een tuin of border die recent is aangelegd. Deze bodem is luchtig en meestal vrij van eventueel onkruid. In bemeste tuinaarde, dat vaak in een bigbag verkocht wordt zitten de nodige voedingstoffen, schimmels en bacteriën die tuinplanten nodig hebben om aan te slaan. Gezonde tuinplanten kunnen niet zonder het bodemleven, en visa versa. Het bodemleven zorgt ervoor dat de bodem luchtig wordt en/of blijft door het afgevallen blad en ander organisch materiaal terug in de bodem te verwerken.
Maar de kans is natuurlijk erg groot dat u tuiniert in een bestaande tuin, bijvoorbeeld in de volle grond. Voordat u de nieuwe tuinplanten gaat aanplanten is het verstandig om de grond dan eerst 'klaar' te maken. De wortels van planten hebben zuurstof nodig. Ook mag de grond niet te hard zijn, anders kunnen de wortels nergens heen. U dient daarom de grond 'luchtig' te maken. Dit doet u door de grond eenmalig goed los te maken. Werk de bovenste laag, ongeveer 30-50 cm los door de grond om te spitten. Bijvoorbeeld met een schep of tuinfrees.
Het losmaken van de toplaag is vooral noodzakelijk voor klei-gronden en tuinen van nieuwbouwhuizen. Door machines is de grond langdurig aangestampt en te compact voor wortels om doorheen te groeien. Het losmaken van de toplaag is een eenmalige klus en hoeft niet jaarlijks herhaald te worden.
Grond egaliseren
Nadat de toplaag is omgespit dient u de grond te egaliseren. Hierdoor zakt water gelijkmatig in de bodem. De grond egaliseren is ook nodig om verzakkingen te voorkomen. Het egaliseren van de grond wordt ook wel 'nivelleren' genoemd.
Verdeel de omgespitte aarde over de gehele tuin of border. Dit kunt u doen met een schep. Gebruik vervolgens een hark om de grond gelijkmatig te verdelen.
2. Plant uit de pot halen
Houd de plant voorzichtig op zijn kop. Knijp vervolgens in de pot om de kluit uit de pot te halen. Het kan voorkomen dat de wortels zo zijn ontwikkeld dat deze er onderuit komen. Haal dan de wortels voorzichtig weg / maak ze los. U kunt ook op de onderkant van de pot slaan om de kluit te verwijderen.
3. Het aanplanten in uw tuin
Zorg voor plantvakken die niet te klein zijn. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de plant. Meng vervolgens de opgegraven aarde met DCM - aanplantgrond (dit maakt een aarde mengsel). Let op, wij leveren 2 soorten universele aanplantgrond en aanplantgrond voor zuurminnende planten zoals Hortensia's, Rhododendrons en Heideplanten. Per plant geven wij aan welke u nodig heeft.
Spit altijd de bodem van uw plantgat goed door. Zorg er tevens voor dat uw planten niet te diep geplant worden. Druk de wortels stevig aan zodat deze contact maken met de aarde. Dit wordt vaak vergeten!
Spit ook de bodem van uw plantgat goed met een steekschep, zo heeft u minder kans op wortelrot in de toekomst.
Sproei wat water in het plantengat + een kleine hoeveelheid organische meststoffen. Plaats de kluit (zonder plastic pot) in het plantgat. De kluit en de bodem moeten even hoog zijn, zo plant u niet te diep én niet te ondiep. Vul het gat aan met het aarde mengsel en druk het geheel goed (mag met de voet naast de stam aangedrukt worden) aan zo maken de wortels contact met uw tuingrond.
4. Locatie van tuinplanten
Voor het beeld van uw tuin is het mooier om de hogere planten achteraan in uw tuin te planten en de lagere planten vooraan. Zo ziet u ook van een afstand alle tuinplanten. De exacte locatie maakt dan niet direct uit.
Het mooiste is om de planten niet te statisch aan te planten. Dit zorgt voor een natuurlijk effect. Houdt bij vaste planten ongeveer 25-30 cm afstand. Voor een natuurlijke uitstraling kunt u planten die kwa hoogte niet veel van elkaar verschillen ook willekeurig aanplanten. Wenst u een meer strakke tuin, plant dan soort bij soort aan.
Bij onze kant en klare borderpakketten leveren wij een aanplantschema zodat u de opbouw van uw borderplanten niet zelf hoeft te verzinnen.
De tuinplanten met een luchtige groeiwijze kunnen ook wat meer naar voren worden aangeplant. Dit zijn bijvoorbeeld de IJzerhard - Verbena of Pimpernel - Sanguisorba soorten.
Vezorging van planten, werkt net als bij uw huisdieren (-:
Geef uw planten, net als uw huisdieren, liefde en aandacht in de vorm van water bij droogte (bijna dagelijks het eerste jaar!) en voeding indien nodig (gebruik onze gratis mobiele app voor een persoonlijke tuinkalender maken, wat en waneer u moet doen). Vergeet zeker niet onnodig nat staan in en rond de winter te voorkomen, dit zorgt voor wortelrot van vrijwel alle planten m.u.v. oeverplanten.
Overige services
Samen uitzetten onze medewekers zetten de potjes voor u op de juiste plek (neem hiervoor contact met ons op)
Laten uitzetten en aanplanten wij zetten uw tuinplanten uit en planten uw borders in. (op aanvraag, in hoogseizoen gaan hier enkele weken overheen).
5. Nazorg - direct na het aanplanten
Voordat de planten zelf in staat zijn om water uit de bodem op te nemen dient u elke dag ruim water te geven. Dit bevordert de groei van het wortelsysteem. Nadat de wortels hun weg gevonden hebben is dit niet meer nodig. Normaliter duurt dit zo'n 1-4 weken, afhankelijk van het soort.
Plant nieuwe planten vroeg op de dag óf later in de avond aan, zo verdampt het water niet voordat het de wortels heeft bereikt. Er wordt wel is beweerd dat het blad kan verbranden, wanneer u water geeft in de volle zon. In een wetenschappelijk onderzoek is echter bewezen dat dit niet juist is (Eötvös University, 2011).
Zomer
Tijdens warme zomers droogt uw grond snel uit, zeker in een verhoogde border of in plantenbak. Zorg daarom voor een laagje Frans Boomschors of houtchips om uitdroging te voorkomen. Bij plantenbakken kunt u hydrokorrels gebruiken en potgrond in plaats van aanplantgrond.
Winter
Voorkom in de herfst en winter het helaas steeds voorkomende probleem: wortelrot. Dit komt doordat planten te lang te nat staan. Zorg voor drainage, een goed gespitte bodem of graaf bijvoorbeeld een sleuf naar een sloot. Plaats planten die hier gevoelig voor zijn in een verhoogde border.
6. Planttijd - in welke periode kunt u aanplanten
Alle tuinplanten van Yarinde worden in pot geleverd en kunnen het hele jaar rond aangeplant worden. Potplanten hebben ook veel meer kans op wortelen dan blote wortel planten. De tuinplanten in pot hebben zich al een tijd kunnen ontwikkelen en zijn sterk genoeg om direct aangeplant te worden. Echter kan er niet worden aangeplant wanneer het vriest of wanneer het sneeuwt. Doordat de grond dan te 'hard' is kunnen de planten niet aanslaan in uw tuin.
7. Verplanten - verplaatsen van tuinplanten
Zoals u hierboven kunt lezen kunnen potgekweekte tuinplanten vrijwel het hele jaar worden aangeplant. Het verplanten van tuinplanten is echter wel seizoensgebonden. Het kan voorkomen dat u de plant een jaar later toch op een andere plek wil aanplanten (of bijvoorbeeld draaien). Dit wordt 'verplanten' genoemd. Het verplanten kan het beste gebeuren wanneer de planten in rust zijn en de sapstroom minimaal is. Dit vergroot de kans op een gezonde hergroei. Alle (jonge) planten laten zich dan eenvoudig verplanten mits de opgegraven kluit groot genoeg is, zodat de wortels niet worden aangetast.
Vanaf het begin van de herfst tot het einde van de winter zijn (bladverliezende) planten vaak in rust en kunnen ze op een andere plek gezet worden. Het wordt aangeraden om heesters tot ongeveer 1/3 terug te knippen nadat ze zijn verplaatst. Hierdoor zal de plant geen energie stoppen in het ontwikkelen van bladeren / bloemen, maar juist in haar wortels.
Klimplanten, haagplanten en overige planten met een diep wortelsysteem laten zich echter wat lastiger verplaatsen. Na een aantal jaar is het niet meer mogelijk om ze te verplaatsen, dat zullen ze niet overleven.
7. Benodigdheden - alles wat u nodig heeft
Voor het omspitten van uw tuin:
- Spade, schop, frees en/of grondboor
Voor het egaliseren van uw tuin:
- Schop, bats en hark
Voor het aanplanten van uw tuinplanten:
- Spade, schop of tuinschepje
- Tuinhandschoenen
- Aanplantgrond
- Organische meststof
- Gieter of emmer water
Voor langdurig nat staan voorkomen:
- Spitvork voor grond losmaken zodat water weg kan
- Grondboor om boorgaten te maken, vul deze met grind zodat water makkelijker wegtrekt de grond in
- Schep om geultjes te maken naar sloot of onder vlonder enz.
8. Veel plezier met uw nieuwe tuinplanten
Nadat u bovenstaande stappen heeft doorlopen kunt u gaan genieten van uw nieuwe tuinplanten. Mocht u vragen hebben over het aanplanten en / of verzorgen van uw nieuwe tuinplanten kunt u contact met ons opnemen. Wij vinden het altijd leuk om foto's van uw tuin te ontvangen. Foto's kunt u opsturen naar foto@yarinde.nl.
Download tot slot ook onze gratis mobiele app voor tuinonderhoud. Maak een persoonlijke tuinkalender met onze app.