Combineren van kleuren

Combineren van kleuren in de tuin

Combineren van verschillende kleuren tuinplanten in uw tuin.

 

Bij het combineren van tuinplanten is het streven dat er in uw tuin een rustig beeld wordt gevormd door een harmonieuze en contrasterende groeiwijze, bladvorm en natuurlijk bloeikleur.  Maar er komt nogal wat kijken bij het kiezen van verschillende kleuren. En wat betekent het toch als kleuren vloeken? Lees het in deze blog!

 

De kleurentheorie

 

De drie belangrijke primaire (bloei)kleuren zijn rood , geel en blauw . De secundaire (bloei)kleuren zijn oranje , groen en paars. Het meeste contrast ontstaat tussen de primaire kleuren die direct of lijnrecht tegenover elkaar staan. Een iets minder contrasterend beeld ontstaat wanneer de tussen kleuren van de primaire kleuren worden gecombineerd. Het meest harmonieuze contrast ontstaat wanneer de kleuren worden gecombineerd die naast elkaar liggen. U kunt onderstaande cirkel dus gebruiken om verschillende kleuren tuinplanten met elkaar te combineren.

Klik op bovenstaande kleuren voor meer informatie over wat elke bloeikleur doet met uw tuin!

 

 

Afbeelding met tekening, tekenAutomatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleur

 

De kleur van de verschillende tuinplanten is toch vaak bepalend in uw tuin. Maar gelukkig heeft ieder zijn of haar eigen smaak wat betreft tuininrichting! Zo zijn er mensen die gaan voor een woeste groene bostuin of jungletuin. En zijn er ook mensen die niet genoeg krijgen van alle verschillende kleuren en geuren die de prachtige bloemen ons kunnen geven.

 

Wist u dat kleur ook effect heeft op het perspectief in uw tuin?

 

  • Rode tuinplanten – plant ze aan de randen en uw tuin lijkt een stuk kleiner!
  • Blauwe tuinplanten – maakt uw tuin juist groter doen lijken.  
  • (Donker)Paars planten - combineren uitstekend met geel en rose

 

Combinaties met hoog contrast worden gemaakt door de zogenaamde complementaire kleuren rood en groen, geel en paars en blauw en oranje te gebruiken. Omdat ze tegenstellingen zijn, laten ze elkaar echt knallen. Maar een hele aanplant van deze complementaire kleuren kan te veel in de tuin zijn. En vergeet natuur ook de ‘temperatuur’ tinten niet. Leuke combinaties van koelere tinten (blauw, paars en magenta) kunnen mooi gecombineerd worden met kleuren van de warmere tinten (rood, oranje, geel).

borderpakketten

 

Ontdek ook onze kant en klare borderpakketten in diverse kleurthema's of blader eens door onze gratis kant en klare tuinontwerpen

 

De psychologie van kleuren?

 

Wist u dat kleuren verschillende betekenissen hebben. Groen staat voor ‘milieuvriendelijk’ en de natuur, blauw staat voor ‘vertrouwen’, rood voor ‘romantisch’, wit voor rust en licht, paars voor kalmte en creativiteit, roze staat voor tederheid, zwart voor spannend en mysterieus, geel staat voor vrolijk en zonnig. 

 

Blijf op de hoogte

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

Heeft u zelf mooie kleuren combinaties die u wel zou willen delen met ons? foto@yarinde.nl

Terug naar blog