grasalternatieven

Top 3 mooiste beloopbare bodembedekkers als alternatief voor het gazon

Wist u dat er alternatieven zijn voor het gazon? Gras heeft vele nadelen. Het is moeilijk om deze mooi groen te houden, is vaak saai en draagt niet bij aan de bijen en vlinders. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor gras, genaamd loopgroen. Dat zijn laagblijvende bodembedekkers die het hele jaar groen blijven en goed bestand zijn tegen lopen. In deze blog hebben wij de top 3 beloopbare bodembedekkers voor u op een rijtje gezet. 

1. Priemvetmuur - Sagina Subulata

De mos-achtige Priemvetmuur Sagina planten zijn laagblijvende bodembedekkers met een fijn bladstructuur. Het lijkt op mos, maar is het niet. Dat maakt het lopen over deze planten erg fijn. Alle Sagina soorten zijn winterhard tot ongeveer -30 graden Celsius. De Priemvetmuur - Sagina planten hoeft u niet te snoeien of te maaien en blijft de hele winter groen. De Sagina Subulata 'Senior' bloeit in de maanden juni, juli en augustus vele witte bloemtjes. Deze bieden foerageer mogelijkheden voor bijen en vlinders. Ze nemen daarnaast veel water op, waardoor de riolering minder belast wordt. In de droge zomermaanden dient u net zoals bij gras regelmatig te sproeien. Zorg in de winter er voor dat ze niet te lang nat blijven staan. Sagina is beloopbaar, maar niet voor intensief belopen en pas op met stoelpoten en andere scherpe voorwerpen. Behandel het als gras/mos. Wij bezorgen deze planten graag bij u thuis.

Standplaats: Zon of Halfschaduw

Grondsoort: Vochtig - neutraal tot zuur

Snoeien en verzorging: Geen speciale verzorging nodig

Plantdichtheid: 11-15 planten per m2

Mate van beloopbaarheid: Goed

beloopbare bodembedekkers Sagina priemvetmuur

2. Kruiptijm - Thymus

Kruiptijm heeft als loopgroen vele voordelen en is niet voor niets onze favoriet. Er zijn bijvoorbeeld verschillende Thymus praecox soorten met allemaal een andere bloeikleur. Zo kunt u de bloeikleur kiezen die bij uw smaak en tuin past. Tijmplanten ruiken heerlijk en zijn goed bestand tegen droogtes. De Thymus praecox soorten bloeien in juni & juli vele bloemen. Kruiptijm wordt ook wel looptijm genoemd en is bestand tegen zoute wind. Perfect voor de tuinen dichtbij kustgebieden. De Thymus praecox 'Albiflorus' heeft een wat grover bladstructuur dan de Sagina soorten. Ze laten zich uitstekend combineren met de andere beloopbare bodembedekkers. Bovendien is kruiptijm sterker dan Sagina priemvetmuur, het mos alternatief zoals hierboven beschreven.

Overweeg ook onze biologisch gekweekte soorten kruiptijm. Wij bezorgen deze graag bij u thuis! De cultivars Albiflorus, Purple Beauty' of Coccineus zijn zeer geschikt. De eetbare Thymus Vulgare wordt eigenlijk net iets te hoog.

Standplaats: Zon of Halfschaduw

Grondsoort: Vochtig - neutraal tot zuur

Snoeien en verzorging: Geen speciale verzorging nodig

Plantdichtheid: 11-15 planten per m2

Mate van beloopbaarheid: Goed

beloopbaar groen, oersterk tijm

3. Koperknoopje

Ook koperknoopje vaste planten zijn laagblijvende bodembedekkers die erg sterk zijn. Deze winterharde bodemplanten komen ook voor onder de naam Vedermos of Speldenkussenplant. Ook hiervoor geldt, beloopbaar, maar niet geschikt voor intensief gebruik. De koperknoopje potentilla heeft diep ingesneden, varenachtige bladeren in fraaie groen tot bronstinten. Reken met 15 stuks per m2 bij de aanplanting. Zorg voor een droge, stenige bodem en voorkom te nat staan in en rond de winter. 

Standplaats: Zon of Halfzon

Grondsoort: Stenig, droog

Snoeien en verzorging: Geen speciale verzorging nodig. Hooguit eerste jaren onkruid tussen de plantjes vandaan halen.

Plantdichtheid: 11-15 planten per m2

Mate van beloopbaarheid: Goed

 

Alternatief:  Sedumdakcassettes in de tuin

De sedumcassettes zijn speciaal ontwikkeld om op het dak te leggen. Door het handige clicksysteem legt u binnen no-time zelf een groendak aan. Maar wist u dat de sedum planten ook geschikt zijn om over heen te lopen? De groene dak cassettes bestaan uit meerdere sedumsoorten met allemaal een ander groeihoogte en bladkleur. Alle soorten zijn groenblijvend en goed bestand tegen droogte. Sedumsoorten slaan water op in hun blad, waardoor u minder vaakt hoeft te sproeien. De sedumplanten uit de dakcassettes zijn beloopbaar, waardoor ze een leuk alternatief zijn voor het gazon. Leuk als alternatief voor het terras. Zo creërt u meer groen in uw tuin.  We raden niet aan met blote voeten over sedum te lopen, straks ziet u een bij over het hoofd. Ook houden sedumplanten net iets minder van belopen

Standplaats: Zon, Halfschaduw en Schaduw

Grondsoort: Bij de cassettes inbegrepen

Snoeien en verzorging: Jaarlijks bijmesten met sedumbemesting

Plantdichtheid: 4,5 cassettes per m2

Mate van beloopbaarheid: Redelijk

sedumplanten als gazonalternatief

Meer informatie over de beloopbare bodembedekkers

Lees ook onze blog posts: Alles over beloopbare bodembedekkers en de voordelen en nadelen van beloopbare bodembedekkers

Meer info zie pagina gazonvervangers.

Terug naar blog