10 handige snoeitips

10 handige snoeitips

Snoeien is belangrijk. Vaak is het een kwestie van durven! Liever ietsjes verkeerd snoeien, dan niet snoeien zeggen wij wel eens. Lees hier onze 10 handige snoeitips en ga aan de slag.

 

1. een vollere plant te krijgen. Wanneer de oude takken gesnoeid worden, zullen nieuwe scheuten onderin de plant gaan uitlopen. Dit resulteert in een volle groeivorm. (Coniferen, lavendel, rozemarijn). Indien snoeien wordt overgeslagen, kan er niet met terugwerkende kracht gesnoeid worden. De planten 'verhouten' en te diep insnoeien resulteert in kale plekken (snoei niet voorbij het groen). 

 

2. een vorm te krijgen. Om een haagplant of leiboom een strakke vorm te houden snoeit u deze in een bepaalde vorm en hoogte.  

 

3. een doorbloei te stimuleren. Wanneer planten zijn uitgebloeid, kunt u de bloemen + stengels wegknippen. Om zichzelf toch voort te kunnen planten, zullen ze opnieuw energie stoppen in het ontwikkelen van bloemen (dit heet een doorbloei).

 

4. om verspreiding door te tuin te voorkomen. Populaire planten als de 'Verbena' vormen na de bloemen zaad. Als u niet wenst dat planten zich uitzaaien in de tuin snoeit u deze.

 

5. een plant sterker en mooier te maken: Door te snoeien hebben planten energie over om in de wortelontwikkeling te stoppen. Energie die anders anders naar bloemen/scheuten zouden gaan. Snoeien zorgt ook voor een 'fraaier' uiterlijk van planten. Een populaire gezegde is = snoeien is groeien. 

 

6. belangrijk: snoeien is in de meeste gevallen voor de gezondheid van de plant niet noodzakelijk. Planten zullen van nature takken e.d. afstoten, zodra deze geen functie meer hebben. In het wild worden planten ook niet gesnoeid. 

 

7. Bladverliezende struiken: Bladverliezende struiken kunnen het best worden gesnoeid tijdens de wintermaanden, wanneer ze in rust zijn. Tijdens deze periode, die meestal van november tot februari duurt, zijn de planten minder actief, waardoor de bladeren geen voedingsstoffen meer ontvangen. Snoeien tijdens deze maanden het risico op schimmelziekten kleiner. Snoeien doet men bij voorkeur niet als het vriest. Het maakt niet uit als het een tijdje later (+- 5 dagen), of ervoor heeft gevroren. 

 

8. Groenblijvende struiken: De beste tijd om groenblijvende struiken te snoeien is in het voorjaar, als het nieuwe blad aan het uitlopen is. Het is belangrijk om alleen de dode, zieke of beschadigde takken en bladeren te verwijderen. Als de struik te veel wordt gesnoeid, kan dit de groei belemmeren.

 

9. Vaste planten: Snoei de afgestorven plantendelen van het jaar erop terug in maart of april. Vanuit de grond zullen ze gaan uitlopen met frisse blad. Een tweede snoei doet u na de bloei, afhankelijk van het soort. Snoei dan de bloem+bloemstengel terug tot aan de plant. Hierdoor stimuleert u de plant om te herbloeien. Een herbloei is nooit zo uitbundig en niet altijd gegarandeerd. 

 

10. Werk met schoon en scherp snoeigereedschap, dit voorkomt de kans op snoeiworden. Gebruik een takkenschaar en snoeischaar voor het snoeien van struiken en kleine bomen. Vaste planten kunt u vaak sneller snoeier met een heggenschaar dan met een snoeischaar. 

Gratis snoeitips in onze mobiele app voor maatwerk tuinkalender

Voor meer snoeitips donwload onze gratis mobiele app voor tuinonderhoud. Maak hiermee een persoonlijke tuinkalender. Dus helemaal op maat afgestemd op uw tuin. Hierbij tonen wij per soort wanneer en hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. Superhandig, al zeggen we het zelf.

mobiele app tuinonderhoud
Terug naar blog