Hitte in de tuin droogte bestendig maken

Aankomende droogte? Maak uw tuin hitte-proof!

De tuin hittegolf bestending maken op een duurzame manier is belangrijk om alle planten én het gazon in uw tuin te beschermen. Er bestaan enorm veel planten die beter bestand zijn tegen aanhoudende droogte, maar elke plant heeft op den duur water nodig. Lees hier tips hoe u kunt genieten van uw tuin (en zich geen zorgen hoeft te maken) op een duurzame manier. 

Tip 1: Vang water op tijdens natte periodes

Gedurende het jaar valt er enorm veel water op het dak. Normaliter wordt dit afgevoerd naar ons rioolsysteem. Soms zo veel, dat het rioolsysteem overbelast wordt en er overstromingen ontstaan. Zonde eigenlijk, dit water kunt u namelijk goed opvangen én gebruiken om te sproeien. Het meeste water zal via u dak, door uw dakgoten stromen. Duurzaamtuinieren tip: Zet op plekken waar het van het dakgoot naar het rioolloopt een waterton

Tip 2: Kijk af van Mediterrane landen & tuinen.

In Spanje, Griekenland en Turkije ziet u vaak Kiezels, schelpen en gravel in de tuin. De vaak lichte kleuren van dit materiaal weerkaatst het zonlicht. Hierdoor behoudt de grond onder het grind beter water, het grondwater verdampt minder snel! Maak grindpaden langs borders of strooi wat schelpen rondom het hart van de plant om ze tegen uitdroging te beschermen.

Tip 3: Plant bodembedekkers aan in uw tuin of border.

Het aanplanten van bodembedekkers hebben hetzelfde effect als het grind of kiezel. Het remt de verdamping en weerkaatst het directe zonlicht. Er bestaan echt heel veel verschillende soorten, allemaal met verschillende vormen, kleuren én structuren. Yarinde bied daarnaast kant-en-klare planten matten aan, zo hoeft u niet te wachten op de groei. Bodembedekkers zorgen wel voor een wilder effect in uw tuin of border. Het creeërt meer groen. Bent u meer van de strakke tuinen? Gebruik dan grind of schelpen. 

Tip 4: Verplaats potten en bloembakken.

Bestaat uw tuin uit veel planten in pot en heeft u veel bloembakken? Verplaats ze naar een schaduwrijker plekje. Door direct zonlicht op de zijkant van de pot verdampt het water binnen de pot eerder. Zet deze potten dus uit de zon, om verdamping te remmen. Gebruik bij voorkeur potten met een lichte kleur. Kies bij voorbaat voor plantenbakken & potten die een isoliseerde laag hebben. 

tuinplanten in pot verplaats naar schaduw tijdens droogte

Tip 5: Houdt de grond luchtig met Mulch.

Blijf mulchen in uw tuin of border. Strooi vaker organisch en duurzaam materiaal in uw verhoogte border of tuin. Dit organisch materiaal, genaamd mulch, heeft de eigenschap dat het water beter vasthoudt en het bodemleven stimuleert. De insecten én ongewervelde dieren in uw tuin eten deze mulch op en maken tegelijkertijd uw bodem luchtig!

bodemleven stimuleren door regelmatig te mulchen

Tip 6: Water geven op het goede moment.

Tijdens dagen van droogte is het belangrijk om uw planten regelmatig water te geven. U kunt natuurlijk elke dag een paar minuten flink sproeien en klaar is kees. Dit is echter niet de beste manier. Zorg ervoor dat het water niet verdampt, voordat het de wortels van uw tuinplanten bereikt. Ga dus niet enkele minuten sproeien in de hete middag zon. Water verdampt voordat het uw planten bereikt. Sproei dus bij voorkeur s'avonds, wanneer het is afgekoelt. Geef dan een ruime hoeveelheid water. Probeer rondom het hart van de plant te sproeien. Water dat op de bladeren valt verdampt ook snel. 

Tip 7: Kies planten die beter bestand zijn tegen droogte.

Elke plant heeft 3 basis benodigdheden (4 als we 'liefde' meerekenen). Licht, Voeding & water. Dat geldt voor varens in de jungle & voor catussen in de woestijn. Heeft u vaak last van een droge grond in uw (verhoogte) border of tuin? Kies dan voor tuinplanten die beter bestand zijn tegen droogte. Op deze pagina van de Yarinde plantengids hebben wij alle tuinplanten weergegeven die beter bestand zijn tegen droogte. Bent u opzoek naar nieuwe tuinplanten die bestand zijn tegen droogte? Kies dan voor onze kant-en-klare borderpakketten voor de droge grond. Ook uw plantkeuze draagt bij aan een duurzame tuin, zo hoeft u minder vaak te sproeien. 

Tip 8: Verbeter uw droge (zand)grond.

Tuinen en borders met een droge grond hebben vaak te maken met een zandgrond. Zandgrond heeft per definitie een grotere korrelgrootte en dus grotere poriën. Water stroomt makkelijk weg door deze poriën waardoor de tuin snel weer droog is. Klei is het tegenovergestelde. Klei heeft een kleine korrelgrootte, en u raad het al, kleinere poriën. Kleigronden zijn dus vaker natter. Met een bodemverbeteraar verandert u de structuur van uw tuingrond. Dat kan met DCM Bentoniet - zandgrondverbeteraar. Dit wit-gele poeder bestaat uit kleiminerelen en verbeteren het watervasthoudende vermogen in uw tuin of (verhoogte) border. 

tips tegen droogte in uw tuin

 

Vragen of opmerking naar aanleiding van deze blog? Heeft u tuinvragen of vragen over duurzaam tuinieren? Neem dan contact met ons op. 

Ontdek onze app met onderhoudstips voor uw tuin

Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw vaste planten, heesters en bomen. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. 

Download nu onze App

Download nu onze App

Terug naar blog