Cortenstaal-borderranden-6.jpeg

Alle voordelen van een cortenstaal borderrand op een rij

Wanneer we een nieuwe bloemrijke border aanleggen, willen we graag een duidelijke afscheiding maken tussen de border en de andere tuinelementen, zoals het gazon, het terras of bestrating. Uiteraard zijn er een tal van mogelijkheden om zo’n afscheiding te maken. Een van deze mogelijkheden is de stoere cortenstaal borderrand. In dit blog zetten wij alle voordelen voor u op een rij. 

Maar eerst; wat is een cortenstaal borderrand? 

Cortenstalen borderranden zijn duurzame stalen stroken van 1.5cm dikte en worden vaak gebruikt als kantopsluiting. De stroken zijn flexibel waardoor de border gemakkelijk gescheiden kan worden met de aangrenzende tuinelementen. De borderranden zijn voorzien van ‘spikes’ waardoor de cortenstalen borderranden gemakkelijk aan te brengen zijn in de grond. Bij levering zijn de borderranden nog ijzerkleurig, het stoere en natuurlijk ogende roestige uiterlijk zullen zij na enkele weken of maanden krijgen door blootgesteld te zijn aan regen, wind en zonneschijn. Uiteraard kunt u de natuur een handje helpen door het cortenstaal eenmalig te behandelen met een zoutoplossing (3 scheppen zout op 10L warm water). 

De stoere look en organische vormen van cortenstalen borderranden

De borderranden zorgen met een uitgesproken roestkleur voor een mooi contrast binnen elke soort  tuin. Veel borderranden zijn stijf en kunnen maar moeilijk meebewegen met borders of tuinelementen met golvende vormen. De cortenstaal borderranden daarentegen zijn zeer flexibel en daarom gemakkelijk mee te buigen in de door u gewenste vorm. 

Het plaatsen van de borderranden

Het aanbrengen van de kant opsluiting werkt heel gemakkelijk. Yarinde levert de meest gangbare maat van cortenstaal borderranden. U besteld de borderrand in losse elementen van 16cm hoog bij 106cm lang. De hoogte is opgedeeld in spikes van 8cm deze gaan de grond in, er blijft dan een kantopsluiting van 8cm over. De borderranden zijn voorzien van handig kliksystemen waardoor op simpele wijze verschillende elementen aan elkaar te koppelen is om zodoende de gewenste lengte te bereiken. Deze kliksystemen nemen ongeveer 6cm in beslag, één borderrand is dus voldoende voor 1 strekkende meter. Wanneer u halverwege een elementen ‘de hoek om moet’ is dat geen probleem. Doordat de flexibiliteit zijn de elementen gemakkelijk te buigen. 

Natuurlijker dan een verhoogde border

Een van de trends van nu is het plaatsen van een verhoogde border, dit heeft als voordeel dat een kleine tuin groter oogt door het dynamische van hoogte verschillen. Als grote nadeel heeft een verhoogde borderbak dat de grond veel droger wordt. Bij het gebruik van bijvoorbeeld organische vormen en cortenstalen borders wordt op een andere manier dynamiek in de tuin gebracht maar met het grote voordeel dat de vaste tuinplanten in de volle grond staan waardoor er vele malen meer voeding en water aanwezig is. De geplaatste borderplanten zullen in alle waarschijnlijkheid sneller groot en vol worden. 

Combineer Yarinde’s borderpakketten met cortenstalen kantoplstuiting

Wilt u uw tuin vernieuwen, een nieuwe border plaatsen inclusief een stoere cortenstaal borderrand, kijk dan rustig rond op onze website, wij kunnen u helpen; van kant-en-klare borderpakketten, grond tot kantopsluiting. Heeft u vragen of wilt u worden voorzien van advies op maat? Schroom niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder.  

Terug naar blog