bloemenweide-mengsel-zaad.jpg

Bloemenmengsel zaaien, waar moet je om denken?

Steeds meer mensen ontdekken dat een bloemenmengsel zaaien in de tuin heel veel voordelen heeft. Ten eerste vergroot je hiermee de biodiversiteit, hommels, bijen, vlinders en andere insecten zijn dolblij met jouw bloemenweide. Ten tweede is een bloemenweide zeer onderhoudsvriendelijk. Gras moet je elke week maaien, dat kost veel tijd en werk, bovendien is een groen gemaaid gazon ook weinig van meerwaarde voor de natuur als je dat vergelijkt met een tuin vol wilde bloemen. Als laatste is het voordeel dat een veld vol wilde bloemen natuurlijk prachtig oogt. 

wilde bloemen tuin

Bloemenmengsel kiezen, aandachtspunten

Lees in deze blog wel even een paar belangrijke tips voordat je een bloemenmengsel kiest.

  1. Kies een zaadmengsel met uitsluitend inheemse soorten bloemen en planten. Zo voorkom je dat je verrassende (tropische) woekeraars zaait die alles overnemen.
  2. Kies een mengsel met meerjarige planten. Zo hoef je niet elk jaar opnieuw te zaaien. 
  3. Vermijd papaver en sint jacobskruiskruid als je in de buurt van boerenland woont, hier wordt vee (paarden, koeien e.d.) ziek van. Overleg indien nodig met je buren met vee welke soorten je van plan bent te zaaien.
  4. Kies een organische of bio mengsel. Dit zaad bevat geen pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen. Voor zware kleigrond kiezen voor een mengsel die goed bestand is tegen kleibodems. Kies eventueel bijzondere thema's zoals eetbare bloemen of weidevogel mengsels.

Bloemenmengsel zaaien, hoe werkt dat precies?

De meeste mengsels bevatten zaad die je van maart (wel na de vorst en sneeuw) tot juni mag zaaien. Lees deze 6 handige stappen voor een bloemenweide inzaaien. 

  1. Maak uw toekomstige bloementuin vrij van plantenresten, stenen en andere zaken.
  2. Het strooien kan beginnen. Loop eerst in horizontale banen over jouw veld en daarna in verticale banen over jouw toekomstige bloemenweide. Strooien met de hand (strooi ver van je af en kies een dag met niet al te harde wind) is goed te doen of een strooiwagentje gebruik kan natuurlijk ook. 
  3. Lichtjes inharken met een harde tuinhark is vaak voldoende.
  4. Daarna met een tuinrol of plank de zaadjes aandrukken, zo maken de zaadjes contact met de aarde. 
  5. Bij langdurige droogte is besproeien geen gek idee, maar vaak niet nodig in het voorjaar.
  6. Lees altijd even de achterkant van de doos voor meer details over het zaaien en inharken.

bloemenweide wilde bloemen volgroeid

Hoe werkt het maaien van uw bloemenweide?

Maaien is belangrijk om jouw weide van wilde bloemen en planten in de tuin mooi te houden. Zonder maaien vergrast jouw bloementuin en dat wil je natuurlijk niet. Het eerst jaar is het niet ongebruikelijk om 2 keer te maaien. Eind juni en in september. Maai echter nooit alles in één keer. Zo houden insecten geen voedselplekjes en verstopplekjes meer over. Heel belangrijk is om het maaisel weg te nemen. Anders verstikken de zaadjes en plantjes om opnieuw verder te groeien. Gebruik hiervoor een harde tuinhark als je het met de hand gaat doen. Het maaisel kan natuurlijk op de composthoop.

bloemenweide maaien tips

Bij arme grond is éénmaal per jaar in september maaien voldoende, bij voedingsrijke bodems hanteert men 2 a 3 keer per jaar. Voeg dan sowieso eind juni en eventueel eind mei toe. Je kan er ook voor kiezen met je maai machine een tuinpad te maken door je bloemenweide. Dat staat erg mooi. 

Muggen weren

Wil je bij je terras muggen weren? Zet dan een kattenkruid plant neer aan de rand van je borders, ook wespen hebben een hekel aan deze geur. Of plant vlierbes struiken rond je terras, hier hebben muggen een hekel aan en de bessen zijn ook nog eens populair bij vogels.

zuilvormige vlier

Kattenkruid trekt wel weer katten aan en is dan weer minder handig als je daar niet van houdt (het zal meevallen hoor, er zullen niet opeens 10 katten pal naast je gaan zitten). Ook van lavendel en rozemarijn wordt gezegd dat het muggen weert, maar het wetenschappelijke bewijs ontbreekt nog. Muggen hebben een hekel aan wind, dus ga in de wind zitten als je niet geprikt wilt worden of trek een lange broek en lange mouwen aan. Oja, en dat een citroenkaars muggen weert is een fabeltje.

kattenkruid

Bijen en hommels zijn minder eng dan je denkt

Je hoeft natuurlijk niet je hele gazon te vervangen voor een bloemenweide, maar de helft zou al enorm veel bijdragen aan de biodiversiteit. Verdiep je eens in wat voor bijen, hommels en insecten allemaal op je bloemenweide afkomen. Als je weet wat een akkerhommel, solitaire bijen en aardhommel is, ga je zo ook meer waarderen en neemt het onterechte angsten over insecten weg. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede apps om insecten te herkennen.

hommels in de tuin

Naast een bloemenmengsel kopen kan je ook andere alternatieven voor gras bij Yarinde bestellen, dit zijn zeer laagblijvende bodemplanten die vaak ook nog eens beloopbaar zijn (natuurlijk niet te intensief bewandelen en combineren met staptegels is ook geen gek idee). Dergelijke gazonvervangers als het heerlijk geurende kruiptijm en koperknoopje vragen weinig tot geen onderhoud.

Deel een foto van jouw bloementuin

Heb jij een bloemenweide in jouw tuin gezaaid? Stuur ons dan jouw foto's naar foto@yarinde.nl, wij zijn razendbenieuwd! En ben je helemaal fan van zaad en bloemenweides, doe dan ook mee met de zaadbank actie van radio 2 De staat van Stasse. Dit is elk jaar medio mei. 

 

Terug naar blog