bloemenweide.jpg

Alles over Biologische tuinplanten

Biologische tuinplanten zijn planten voor buiten die gekweekt zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Veel traditioneel gekweekte planten worden omhoog gejaagd in (verwarmde) kassen met veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen tegen schimmels, luis, beestjes enzovoorts. Dit verschilt wel een beetje per soort. 

Biologische tuinplanten kopen? Check dan deze 10 voordelen en tips

  • Kies bij biologisch gekweekte planten niet te kleine planten, deze hebben minder overlevingskans. Kies dus een iets duurdere, grote potmaat en vermijd jonge planten
  • Bio tuinplanten vervuilen de grond niet met pesticiden
  • Bio tuinplanten vormen geen giftige voedingsbron voor dieren
  • Accepteer bij biologisch gekweekte tuinplanten dat deze minder perfect zijn, een geel blaadje e.d. hoort erbij
  • U verkleint uw voetprint ook door goed voor uw planten te zorgen. Verzorg uw tuinplanten net zo goed als uw huisdieren en de kans op sterfte is dan een stuk kleiner
  • Kies bij voorkeur ook inheemse soorten en zeker geen buitenlandse woekeraars. Kijk goed welke soorten het goed doen in uw regio en welke veel hommels, vlinders en bijen aantrekken
  • Besef dat de prijs van biologische tuinplanten hoger is. Bij de kweek van biologische buitenplanten gaan ook meer planten verloren die wel natuurlijk bemest en besproeid zijn. Dat gaat verloren. Biologische tuinplanten is dus een stap in de goede richting, maar niet alleen maar een succesverhaal
  • Kies voor planten met veel stuifmeel, pas op met 'gekke' cultivars die lang bloeien of dubbelbloemig zijn maar helemaal geen insecten aantrekken
  • U steunt de industrie van biologische kwekers. Deze kwekerij zelf zijn ook een oase voor hommels, bijen, vlinders enzovoorts
  • Niet-biologische vaste planten, kant en klaar hagen en struiken kopen is altijd beter voor de natuur dan uw tuin volstraten of een tropische hardhouten / kunststof schuting. Let op, 100% echte biologische kwekers moeten een SKAL nummer bezitten.

Wist u dat... biologische tuinplanten doorgaans in een P11 (C1) pot gekweekt worden? Deze zijn net even wat groter dan een standaard P9 pot voor vaste planten. Hrt voordeel is dat de biologisch gekweekte plant net even wat minder kwetsbaar is.

Bestel nu ook biologische tuinplanten bij Yarinde

Check ook het aanbod van biologisch gekweekte vaste planten en bio borderpakketten van Yarinde! Ons Skalnummer is 116581.

Gras (maaien) is zooo 2010

Gras, lees gemaaid gazon, heeft weinig toegevoegde waarde voor de natuur. Het bloeit niet, kleine beestjes krijgen geen kans zich hier te verstoppen en net als ze de boel een beetje ingericht hebben worden ze kapot gemaaid. Het idylische idee van een groene mat zouden we los moeten laten. Vervang bijvoorbeeld eens de helft van uw gazon door het inzaaien van een organisch bloemenmengsel met allerlei inheemse bloeiers. Een bloemenweide hoeft u niet te maaien (hooguit 1 keer per jaar) en staat schitterend. Zo kunt u uw zaterdagmiddag besteden aan stekken, uw moestuinplanten verzorgen of een composthoop maken. Of gezellig sporten of een drankje doen natuurlijk. U houdt niet van van een bloemenweide? Bekijk dan ook eens andere gazonvervangers zoals kruiptijm, sagina priemvetmuur, koperknoopje en meer.

Bloemenweide

Overige tuinmaterialen ook vergroenen

Ook bij uw schutting en zelfs uw terras & tuinpaden kunt u denken aan groen! Zo leveren wij kant en klare hagen als alternatief voor houten, composiet of beton schuttingen. Deze zijn smal, 180-190 cm hoog en volledig wintergroen. Zet deze kant en klaar hagen tussen duurzame palen van 88x88 mm geïmpregneerd hout, Accoya hout of andere 'locale' alternatieven voor tropisch hardhout. 

Wij hebben zelfs eetbare hagen waar u samen met de buren van kunt plukken, maar die zijn dan niet groenblijvend in de winter. Maak van uw tuinpaden staptegels van natuursteen, cortenstaal of hergebruik oude tegels met daar tussen in kruiptijm of ander beloopbaar groen

kant en klaar haag hedera klimop

Kant en klaar haag hedera klimop

Beloopbaar groenBeloopbaar groen, alternatief voor gras en fraai tussen staptegels

Composthoop

U kunt biologische bemesting kopen bij Yarinde. Nog beter, als u een tuin heeft, is zelf compost maken. Dit kan supereenvoudig. Plaats 4 oude pallets tegenelkaar en wissel keukenafval van groente en fruit af met takken en ander tuinafval. U zult verbaasd zijn hoe snel uw supermest voor uw moestuin of tuin heeft. Op internet is er ook veel over te vinden, maar echt heel veel ingewikkelder is het niet. 

composthoop

Het allerbeste voor de natuur is ook nog eens het allergoedkoopste

Het allerbeste voor de natuur is uw schoenen aantrekken en in uw directe regio zaden en stekjes verzamelen van soorten die het goed doen in uw gebied. Let vooral op welke soorten veel vogels, hommels, bijen en andere insecten aantrekken. Deze zijn diervriendelijk. Veel vaste planten kunt u ook scheuren (delen) en zo vermeerderen. Bij o.a. wilgen kunt u gewoon een tak in de grond steken en deze groeit verder. Niet bij alle soorten is het 'voortplanten' even eenvoudig, maar waar een wil is is een weg. Dit is ook nog eens de goedkoopste manier om uw tuin te voorzien van beplanting.

biologische tuinplanten

Misschien mag u bij de buren een plant delen en zo vermeederen. Misschien krijgt u lol in zelf een pit van een vrucht of nooit in een kweekbak te stoppen. Begin gewoon en maak er tijd voor. U zult er steeds beter in worden.

Boekentip

Zelf werden wij erg blij van de praktische tips voor een echt natuurvriendelijke tuin die werden genoemd in het boek Tuinjungle. Het boek is met veel humor geschreven door bioloog Dave Goulson.

Dit boek wilt u lezen. Ook als u niet/nauwelijks van tuinieren houdt, heel inspirerend.

Vol schokkende onthullingen maar ook makkelijke tips voor meer echte natuur in de tuin. Met heldere uitleg waarom groene gazonnetjes weinig meerwaarde bieden. Met uitleg hoe u gratis uw tuin kan beplanten.

tuinjungle

Wilt u specifiek biologische tuinplanten kopen? Kijk dan bij Yarinde hier voor alle biologische tuinplanten, van vaste planten tot siergrassen. Nu ook bio fruitstruiken te koop in onze online shop.

Bio planten in de moestuin? Check hier onze biologische moestuinplanten. Dit zijn kant en klare potplanten waar u heerlijke kruiden van plukt of thee van maakt.

Terug naar blog