De beste borderplanten

De beste borderplanten

Het is weer lente! Ben je uitgekeken op je tuin of moet hij nodig worden opgefleurd? Begin dan niet direct bij de hele tuin, maar doe dat stap voor stap. Zo blijft het ook voor jou behapbaar. Wat dacht je van het aanleggen of aanpassen van (de planten in) een bepaalde border? Zo gepiept en als je het goed doet heb je er jaren plezier van.

De basis

Bedenk eerst eens wat je graag zou willen zien in deze border. Pak eens een lekkere kop koffie of thee en zet je voorkeuren op een rij. Welke planten het beste passen in jouw plantenstrook kun je bepalen aan de hand van de volgende punten:

Praktische aspecten

 • Wat is de ligging van je border? Ligt die plek in de zon, halfschaduw of schaduw?
 • Wat zijn de afmetingen van je border? Is dat klein, middelmatig of erg groot?
 • Wat wordt de vorm van je border? Rond, rechthoekig of vierkant?
 • Wat is de grondsoort van de plek waar je border gaat komen? Bepaalde planten zoals rhododendron en azalea groeien heel goed in zandgrond, maar gaan dood in de kleigrond, tenzij je de grond aanpast. Ook zijn er planten die van een zure (veen)grond houden. Let daarop bij het kiezen van je planten. Soms kun je dit oplossen door turf bij de wortels te voegen, maar soms moet je de volledige grond van je border vervangen door zure grond.
 • Hoeveel water krijgt de grond op de plek waar je border gaat komen van nature? Is de grond erg droog, het hele jaar nat of wisselt het erg? Let hierop bij het kiezen van je borderplanten. Sommige planten houden niet van natte voeten, andere planten willen juist nooit droog staan.
 • Hoeveel onderhoud zullen je planten krijgen? Heb jij groene vingers of vergeet je makkelijk een plant te snoeien? Ga je bijvoorbeeld in de zomer lang op vakantie en worden je planten dan vergeten? Kies in dat geval voor sterke planten die goed tegen droogte kunnen.

borderplanten

Smaakgebonden aspecten

 • Welke stijl vind je mooi? Modern en strak of juist speels en romantisch?
 • Wil je graag planten die in het voorjaar op hun best zijn of planten die het hele jaar een lust voor het oog zijn?
 • Houd je van veel kleine bloemen of heb je liever een paar grote eyecatchers?
 • Heb je liever planten die vooral prachtig blad hebben?
 • Heb je voorkeur voor bepaalde kleuren? Een border in één kleur (bijvoorbeeld wit) kan prachtig zijn, maar ook een border in pasteltinten of juist hele felle kleuren. Wist je bijvoorbeeld dat paars en oranje prachtig bij elkaar kunnen staan?
 • Vind je een border waarbij je de aarde ziet mooi of wil je juist dat hij aardig bedekt is? Houd hier rekening mee bij het kiezen welke planten er komen en hoeveel planten je nodig hebt. Bedenk goed dat een bedekte grond ook minder ruimte biedt voor onkruid. Zo is een bodembedekker erg handig om onkruid te voorkomen.
 • Is er een bepaalde sfeer die je wilt dat je border uitstraalt? Zo kunnen grassen je in gedachten meenemen naar de duinen van een strand of doen bepaalde mediterraanse planten je denken aan een vakantie in het buitenland.
 • Wil je graag dieren lokken in je tuin? Houd dan rekening met planten die bijen en vlinders aantrekken.

Zorg dat je voldoende tijd besteed aan het uitdenken van je wensen. Dit betaalt zich later zeker terug in het uiterlijk van de border als geheel.

Het hele jaar door een mooie border

Als je naar een tuincentrum gaat, worden daar vooral de planten getoond die op dat moment in bloei zijn. Staar je daar niet blind op. De ideale border is namelijk niet alleen in de lente en zomer, maar juist ook in de herfst en winter interessant om te zien. Koop daarom niet uitsluitend planten voor je border die kort en hevig bloeien. Combineer deze altijd met planten die in de winter groen blijven, zoals heesters/struiken of siergrassen. Dit geeft structuur aan je border. En wat dacht je van planten die weliswaar hun blad verliezen maar in de herfst prachtig verkleuren of planten die in de winter sprookjesachtige uitgebloeide bloemknoppen laten zien (zoals een hortensia of sierui)?

De bloeitijd

Let bij het kopen van borderplanten altijd op de bloeitijd. Als je kiest voor bloemen die een lange tijd bloeien, zoals zeer modieuze geranium (ooievaarsbek), dan heb je een lange tijd plezier van je tuin.

Daarnaast kun je de border een boost geven in een bepaald seizoen. Geniet jij ook zo van de narcissen en tulpen in de lente? Plant dan in het najaar bloembollen in de tuin. Anderzijds zijn er juist bollen die je in het voorjaar kunt planten waarbij je in de nazomer en herfst veel plezier hebt. Wist je dat er ook bloemen zijn die in de winter bloeien? Denk eens aan de kerstroos (helleborus) of snowball (vibernum).

Borderpakketten, wel zo gemakkelijk!

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Geen nood. Wij hebben al wat denkwerk voor je gedaan. Wat dacht je van deze handige kant-en-klare pakketten met borderplanten? Je hoeft alleen maar even je border op te meten en te kijken hoeveel zonlicht er komt. Met één druk op de knop is het daarna geregeld. Bestel easy per m2. Heb je meer dan 6 uur zonlicht in je border? Ga dan voor borderpakketten zon. Tussen de 2 en 6 uur per dag kies je voor halfzon en daaronder schaduw. Kijk ook naar jouw bodemsoort (match deze met het pakket) en je bent helemaal goed bezig. Uiteraard kan je met aanplantgrond werken om voedingsstoffen aan te brengen.

En dan lekker achterover leunen. Totdat je borderpakket wordt bezorgd natuurlijk! Dan kun je aan de slag. Maar dat is zeker geen straf, heerlijk genieten van het mooie weer dat er ongetwijfeld aan gaat komen. Genieten van het mooie groen! 

Lees hier meer over 1001 soorten borderplanten inclusief handige tips voor combineren en onderhouden.

Terug naar blog