De haagbeuk, wie kent hem niet?

De haagbeuk, wie kent hem niet?

De Carpinus betulus (Haagbeuk) is bij ons in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Zo is deze naast de reguliere Haagbeuk te verkrijgen in de vorm van een zuilboom, als treurhaagbeuk en in de vorm van beuk als leivorm (leibeuk). De verschillende soorten onderscheiden zich voornamelijk van elkaar door de vorm van de plant. In de eigenschappen van de plant zitten namelijk (bijna) geen verschillen. De plant heeft ovale, duidelijk generfde groene bladeren die in de herfst naar geel verkleuren. De Haagbeuk is een winterharde plant. Echter is de plant niet wintergroen. 

De Haagbeuk is een veelvoorkomende plant die vaak wordt verward met de Beukenhaag (Fagus sylvatica). Er zitten echter een aantal verschillen tussen deze soorten. Zo verliest de Haagbeuk haar dode bladeren, in tegenstelling tot de Beukenhaag waaraan de dode bladeren blijven hangen. Daarnaast is het zo dat de Haagbeuk vroeger in het voorjaar nieuwe bladeren krijgt. En waar de Beukenhaag niet houdt van een natte- of kleigrond is de Haagbeuk hier juist wel voor geschikt. Ook in de prijs zit een verschil, de Haagbeuk is over het algemeen goedkoper. 

Haagbeuk planten

De Haagbeuk is zeer geschikt om te planten in een natte- of kleigrond. De plant groeit het beste op een plek in de zon of in de halfschaduw.

Tip: verwijder onkruid wanneer de haag net geplant is en geef de plant voldoende water.

Haagbeuk

Afstand per strekkende meter
Bij het planten van de Beukenhaag moet er rekening gehouden worden met het aantal dat er per strekkende meter geplant wordt. De ideale hoeveelheid planten per vierkante meter hangt af van de grote van de plant.

  • Hoogte 40/60cm en 60/80cm: 7 stuks
  • Hoogte 80/100cm en 100/125cm: 6 stuks
  • Hoogte 125/150 t/m 175/200cm: 5 stuk

Afstand tussen planten
Naast dat het aantal per strekkende meter belangrijk is om rekening mee te houden is het ook verstandig om rekening te houden met de afstand tot andere planten. De afstand tussen de Beukenhaag en andere planten zorgt ervoor dat de Beukenhaag voldoende licht heeft. Neem hiervoor ongeveer 50 tot 60 centimeter afstand.

Snoeien Haagbeuk
Om de Haagbeuk in de gewenste vorm en afmetingen te houden raden wij u aan om deze tweemaal per jaar te snoeien. De beste periodes hiervoor zijn de maanden april en september. 

Terug naar blog