Een verhaal over de beukenhaag

Een verhaal over de groene en rode beukenhaag

De Beukenhaag is een veel voorkomende haag in Nederlandse tuinen. Van deze haag zijn er twee varianten, de groene Beukenhaag (Fagus sylvatica) en de rode Beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropurpunicea'). De groene Beukenhaag is de populairdere soort. Dit is voornamelijk afhankelijk van smaak maar ook het prijsverschil heeft hierin een aandeel. De rode Beukenhaag is namelijk een exclusievere plant doordat de zaadjes soms maar 1x in de vier jaar vallen. Dit is onregelmatig ten opzichte van de groene Beukenhaag, deze vallen namelijk ieder jaar.

Typerend aan de Beukenhaag is dat deze erg snel groeit, gemiddeld zo’n 40 centimeter per jaar. Ondanks dat de plant snel groeit is deze wel onderhoudsarm. Om ervoor te zorgen dat de plant op de gewenste hoogte blijft zal deze 1 of 2x per jaar gesnoeid moeten worden.

De Beukhaag, Fagus sylvatica is een veelvoorkomende plant die vaak wordt verward met de Haagbeuk, Carpinus betulus. Er zitten echter een aantal verschillen tussen deze soorten. Zo verliest de Haagbeuk haar dode bladeren, in tegenstelling tot de Beukenhaag waaraan de dode bladeren blijven hangen. Daarnaast is het zo dat de Haagbeuk vroeger in het voorjaar nieuwe bladeren krijgt. En waar de Beukenhaag niet houdt van een natte- of kleigrond is de Haagbeuk hier juist wel voor geschikt. Ook in de prijs zit een verschil, de Haagbeuk is over het algemeen goedkoper. 

Beukenhaag planten
De Beukenhaag kan zowel met kluit of als kant-en-klare heg worden geplant. Wanneer er sprake is van een haag als klant-en-klare heg kan deze het gehele jaar door worden geplant, met uitzondering van vorst. Wanneer de Beukenhaag als kluit wordt geleverd kan deze het beste worden geplant in de periode tussen oktober en april. Ook bij de kluit geldt dat de haag niet met vorst geplant moet worden. Naast vorst is ook een natte grondsoort niet goed voor het planten van de Beukenhaag. De Beukenhaag kan het beste in de zon of halfschaduw geplaatst worden.

Tip: verwijder onkruid wanneer de haag net geplant is en geef de plant voldoende water.

Beukenhaag

Afstand per strekkende meter
Bij het planten van de Beukenhaag moet er rekening gehouden worden met het aantal dat er per strekkende meter geplant wordt. De ideale hoeveelheid planten per vierkante meter hangt af van de grote van de plant.

  • Hoogte 40/60cm en 60/80cm: 7 stuks
  • Hoogte 80/100cm en 100/125cm: 6 stuks
  • Hoogte 125/150 t/m 175/200cm: 5 stuk

Afstand tussen planten
Naast dat het aantal per strekkende meter belangrijk is om rekening mee te houden is het ook verstandig om rekening te houden met de afstand tot andere planten. De afstand tussen de Beukenhaag en andere planten zorgt ervoor dat de Beukenhaag voldoende licht heeft. Neem hiervoor ongeveer 50 tot 60 centimeter afstand.

Terug naar blog