Eindeloos veel siergrassen

Eindeloos veel siergrassen

Siergrassen zijn helemaal in de mode. Logisch, want ze zijn ontzettend veelzijdig en vergen weinig onderhoud. Bijkomend voordeel is dat ze in de winter je tuin body geven, al kun je er natuurlijk voor kiezen om ze in de herfst te snoeien. Die prachtige verdorde aren en bladeren geven ook in de gure wintermaanden speelsheid aan je tuin. De bladeren ritselen in de wind als ze massaal opwaaien, zeker als je er veel naast elkaar hebt aangeplant. Een knus geluid dat je doet verlangen aan een warme kop chocomel bij het haardvuur.

Maar dan komt het voorjaar en krijgen de grassen plots weer hun prachtige nieuwe groene bladeren. Elk jaar lijkt het wel of de bos voller en mooier wordt. Grassen zijn erg sterke planten en hebben dus niet veel nodig. Ze zijn dus ideaal voor een klimaatbestendige en onderhoudsarme tuin.

Siergrassen

De internationaal bekende tuinarchitect Piet Oudolf is niet voor niets dol op siergrassen. Qua looks kun je alle kanten op. Met een Lindheimer’s kaars en wat los geplaatste (liefst verweerde) ronde houten palen in de tuin, waan je je zo in de duinen bij de zee. Deze bloem is ook ideaal om in een vaas te plaatsen, zodat het genieten binnen door kan gaan.

Een haast Aziatische, bamboe-achtig uiterlijk geeft de Hakonechloa, die prachtig combineert met paarse bloemen zoals sierui 'allium', zonnehoed 'echinacea' of leliegras 'liriope'. Het blauw schapengras 'Festuca', daarentegen, kun je in elke tuin plaatsen. Deze matcht met alles. Voordeel is dat hij laag blijft. Wanneer je het schapengras laat grenzen aan grind met een lichte kleur, geeft dat een mediterraans uiterlijk. Op een rij geplaatst naast een pad geeft dit een mooie afscheiding, die ook in de winter zijn structuur houdt. Het schapengras is namelijk groenblijvend.

Siergras

Die siergrassen houd je mooi door ze regelmatig te bemesten met biologische siergrassen meststof. Het daarin toegevoegde magnesium zorgt voor een lange frisse groene kleur. Deze organische meststof werkt ook perfect voor bamboe. Bamboe is immers ook een grassoort.

Bamboe heb je eveneens in allerlei soorten en maten. Denk eens aan de bijna zwarte Phyllostachys nigra, gecombineerd met de Phyllostachys aurea. Het meest ideaal blijven de Fargesia soorten. Dit is een niet woekerende bamboe. Want zelfs al neem je nog zoveel voorzorgen om het woekeren te voorkomen, je weet immers maar nooit. Met deze Fargesia weet je zeker dat hij alleen groeit waar jíj hem wilt hebben.

Blog siergrassen

Wist je dat er tegenwoordig ook prachtige kant-en-klare borderpakketten met een brede keuze aan siergrassen bestaan? Een siergras borderpakket heb je al voor een oppervlakte van 2,5 m2. Is jouw border groter dan dat? Dan bestel je eenvoudigweg meer exemplaren van het complete pakket. Zo heb je zonder moeite een set prachtige bijpassende grassen. Je hoeft ze alleen nog maar te planten. Maar dat is toch geen straf? Dat voelt immers als een cadeautje uitpakken.

Ontdek hier alle siergrassen of bekijk bijzondere siergrassen voor jouw tuin. Maak jouw borders met siergrassen compleet met onze borderranden en aanplantgrond.

Terug naar blog