aanbouw-overkapping-met-klimplanten.jpg

Inspiratie en ideeën voor houten pergola's met klimplanten

Wilt u extra diepte geven aan uw tuin? Of wilt u fraai bloeiende klimplanten de ruimte te geven? Dan biedt een pergola uitkomst. Maar wat is een leuke vorm van een pergola, welke paaldikte en houtsoort past bij jouw tuin? In deze blog bieden wij voorbeelden, ideeën en inspiratie voor jouw volgende pergola op maat

Welke constructie kiezen?

Het meest gebruikelijk is om te werken met vierkante staanders tussen de 9x9 en 15x15 cm. Hoe groter de tuin, hoe dikker de staanders mogen is ons advies. Bovenop de verticale palen kunt u met stalen of zwarte pergolahoeken (meest bekende zijn van merk Wovar) werken en eveneens in vierkant formaat liggers maken. U hoeft bij de kant en klare pergola-verbindingshoeken niet na te denken, deze stalen "sokken" zijn precies 90 graden en in diverse varianten verkrijgbaar. Zie onderstaande foto van verzinkte verbindingsstukken met zwarte palen van 12x12 cm.

pergola van hout met stalen verbinders

Vierkante palen verbinden met rechthoekige balken

Een alternatief is om de verticale palen zelf te verbinden met horizontale liggers. Bij hout doe je dit het eenvoudigst met tellerkopschroeven, wel voorboren met 5/6 mm boor is ons advies. Bij deze werkwijze kiezen mensen vaak circa 45x90 mm tot 50x150 mm dikte balken als dwarsliggers. Bij een pergola met rechte vorm is het ook mooi om aan beide kanten van de paal een balk te monteren. De zijkanten dan circa 20 cm laten oversteken en desgewenst schuin afzagen (45 graden). Zie onderstaande voorbeeld van Eikenhout. Desgewenst kunt u ook een hoek van 90 graden met deze constructie wijze.

Voorbeeld eiken pergola:pergola met balken weerszijden

Onderstaande voorbeeld is geheel van 12x12 vierkante palen gemaakt en met 200 mm tellerkopschroeven aan elkaar gemonteerd. Deze houten palen zijn bruin gebeitst. 

houten pergola door de tuin geeft diepte

Moderne Pergola met 3 rijen die zich herhalen met enig tussenrumte. De hoeken kunt u verbinden met lange tellerkopschroeven (foto 1) of gebruik Wovar pergola hoekstukken van staal (2e foto):

Moderne pergola van hout

moderne houten pergola 3x herhaling palen met boven balk

Aanbouw pergola, overkapping met klimplanten aan uw woning

Een aanbouw pergola aan uw huis is eigenlijk een overkapping met open dak en klimplanten. Wij adviseren altijd eerst goed na te denken over de muurbalk boven uw openslaande deuren of schuifpui. Vandaar uit gaat u verder bedenken hoe de pergola moet worden. Wilt u wel of geen afschot? Wilt u volledig groen, dicht dak van klimplanten maken dan adviseren we ook kruislings staaldraad te spannen over uw liggers en een laag trellis (in beginjaren wel iets minder fraai om tegenaan te kijken), bamboematten of zelfs kastanjehekken op rol over uw dak aan te brengen. Yarinde levert altijd een starterset klimplanten opbinden om de klimplanten aan het staaldraad te bevestingen. Dit beschermt ook enigszins tegen de zon en biedt uw klimplanten veel mogelijkheden om te groeien. Wel kan een volledig begroeid dak van klimplanten er voor zorgen dat uw terras iets donker wordt. Alleen geschikt voor een tuin op het zuiden zeggen wij dan vaak. Eventueel nadenken over een sterkere constructie met in het midden een lichtkoepel. Even opgelet, een volledig begroei dak is natuurlijk heel gaaf maar nooit 100% waterdicht. Wel kunt u na flink aantal jaren een behoorlijke dichtheid bereiken.

aanbouw pergola

pergola hout

Bij een pergola met verschuifbaar doek is de combinatie met klimplanten minder handig, bij een gewoon schaduwdoek die u spant tussen palen kunt u doorgaans wel goed combineren met klimplanten.

Houten Pergola met klimplanten op maat laten ontwerpen door Yarinde

Een houten pergola in uw tuin zorgt voor diepte en geeft klimplanten de ruimte te groeien. Onze experts maken graag een maatwerk 3d ontwerp voor uw houten pergola met klimplanten die passen bij u en uw tuin. Vul hiervoor het pergola op maat formulier in. 

Welke houtsoort kiezen?

Dat hangt af van uw smaak en budget. Accoya en hardhout (let wel op de klasse, klasse 1-2 hardhout zoals Bankirai gaat veel langer mee dan 3-4) zijn duurzaam, maar een stuk duurder dan geïmpregneerd hout. Onderstaande foto is een pergola van glad geschaafde hardhouten palen met mini v-groef. Het dak is voorzien van 45x90 mm liggers en stalen trellis schermen (met rasters van 15x15 cm groot) die inmiddels grotendeels is begroeid. 

hardhouten pergola groen begroeid

Groen geïmpregneerd hout is zeer geschikt voor in de grond (bovendien vergrijsd het groene hout binnen een paar jaar). Onbehandeld Lariks Douglas en Red Class wood hout is niet geschikt voor in de grond. Kijk ook vooral goed of u een stoere look wilt van licht ruw (fijnbezaagd) hout of glad geschaafd hout wenst. Ook populair is om naaldhout te kiezen en deze zwart te beitsen, dit steekt mooi af bij uw klimplanten.

Op onderstaande foto zie je een bijzondere vorm van een pergola van 88x88 mm geïmpregneerde palen in een kleine tuin, de klimdruif gaat pas einde zomer bloeien en daarna komen de heerlijke blauw druiven.

Houten pergola in kleine tuin met klimplanten

Hardhout

Eikenhout is echt alleen de liefhebber, het kan scheuren en zwart uitslaan. Azobe hardhout en Angelim Vermelho hardhout is minder geschikt voor pergola's, het hout wil graag (krom) trekken en bij een pergola heeft het weinig houvast om dit niet te doen. Glad geschaafd Bankirai hardhout is wel heel geschikt. Voor wie top of the bill wenst, kies Accoya, zij geven 50 jaar garantie op hout in de grond!

Rondhout kan ook

Wie echt iets bijzonders wenst kan van ronde palen ook een pergola maken, dit geeft nog meer een natuurlijke uitstraling. Kies voor grillige kastanje vormen of recht gefreesd grenenhout. Kies een paaldikte rond de 10 cm doorsnee. 

pergola ronde palen met touw

Populaire klimplanten voor een pergola

 • Blauwe of witte regen (echte voorjaarsbloeier, vaak gecombineerd met een klimdruif (najaarsbloeier) wel giftig
 • Klimdruif blauwe druif (Boskoops) heer eetbaar of om sap van te maken
 • Clematis voor beschutte plek in de tuin, ook wintergroene soorten hier te koop
 • Toscaanse Jasmijn (tip) wintergroene varianten met verschillende bloeikleuren
 • Klimrozen bevatten pittige doorns, maar staan bekend om zijn mooie bloemen
 • Passiebloem (niet winterhard)
 • Trompetbloem (voor beschutte plek)
 • Wingerd (bekijk ook de fraaie Chocoladewingerd)
 • Hedera (Kan woekeren, wel wintergroen en vogelvriendelijk)

Ontdek ook onze plantengids met nog veel meer soorten klimplanten. Wat dacht je van de eetbare kiwi, langbloeiende klimmers of wintergroene soorten? Heeft u een beschutte tuin, dan kunt u ook de minder winterharde soorten zoals de Passiebloem of Clematis een kans geven. Voor een doordachte pergola met de juiste combinatie aan klimplanten raadpleeg onze specialisten. 

Rozenboog

Een populaire variant is een houten rozenboog. Kies uit een hoek of rechte variant en laat deze begroeien met 2 klimrozen. Laat klimrozen op een trellis groeien. 

rozenboog hout hoek model

rozenboog hout recht model

Maatwerk Pergola ontwerp service

Wilt u door de experts van Yarinde een pergola op maat laten ontwerpen? Wij maken voor u een 3d schets met voorstellen voor zowel de klimplanten als de houten constructie. Neem pergola op maat formulier op voor meer informatie. Stuur bij voorkeur alvast de volgende zaken mee:

 • Gewenste bloeikleuren / eventueel alvast uw favoriete klimplanten
 • Grootte tuin (als de pergola in de achtertuin komt, graag alleen de afmeting van de achtertuin)
 • Ligging tuin (op het noorden, zuiden, oosten, westen)
 • Bodemsoort
 • Type pergola (vrije vorm door de tuin, aanbouw pergola of vrijstaande pergoladak)
 • Type hout (indien al bekend) 

  9x9 cm of 12x12 cm zwarte palen

  8.8x8.8 cm geïmpregneerde palen

  12x12 cm geïmpregneerde palen

  9x9 geschaafde hardhouten palen

  12x12 geschaafde hardhouten palen

  9x9 cm fijnbezaagde lariks douglas palen 

  12x12 cm fijnbezaagde lariks douglas palen 

  15x15 cm fijnbezaagde lariks douglas palen 

  20x20 cm fijnbezaagde lariks douglas palen 

  8.5x8.5 cm glad geschaafde lariks douglas palen 

  11.5x11.5 cm glad geschaafde lariks douglas palen 

  14x14 cm glad geschaade lariks douglas palen 

 • Wilt u naast de pergola op maat schets ook een offerte voor benodigd hout, bevestigingsmaterialen en klimplanten?

 • Uw telefoonnummer voor mogelijk extra vragen

   

   

Terug naar blog