Ideale beplanting voor kleigrond

Ideale beplanting voor kleigrond

Heb jij te maken met kleigrond? Gefeliciteerd! In Nederland zijn er verschillende grondsoorten te vinden. Meer hierover kun je lezen in eerdere blogartikelen van Yarinde. Zelden bestaat de bodem in een tuin uit één grondsoort. Een pure zandgrond tref je bijvoorbeeld aan in de duinen van Nederland. Daar groeit voornamelijk helmgras. Hele zware klei treffen we aan in Zeeland, waar aardappelen het heel goed doen. In Noord Holland, Zuid Holland, Flevoland en de kustrand van Friesland en Groningen vinden we de grootste gebieden met kleigrond.

Onderzoek eerst waaruit de grond in jouw tuin bestaat. De eenvoudigste test is het nemen van een hand grond uit je tuin op een gemiddelde dag (niet te droog en niet te nat) en te proberen daar een balletje van te maken. Kun je een worstje maken van de grond, dan heb je waarschijnlijk te maken met kleigrond. Valt het balletje direct uit elkaar, dan heb je vermoedelijk zandgrond. Doe dit op een paar plekken op je tuin, en dit geeft een eerste indicatie. Zou je het echt zeker willen weten, dan zou je een bodemmonster kunnen nemen en opsturen naar een gespecialiseerd bedrijf. Een goedkopere maar minder precieze oplossing is een thuistest die bijvoorbeeld de zuurtegraad van je bodem meet. Elke grondsoort heeft immers een bijbehorende zuurtegraad, waardoor dit een mooie graadmeter is. Vaak weet je echter wel wat voor type grond er bij jou in de buurt is. Vraag het anders eens aan je buren. Alleen als je echt grote problemen in je tuin hebt, zoals wanneer de meeste planten absoluut niet groeien, dan is een duur bodemmonster nodig.

Kleigrond

Wat is de beste aanpak met kleigrond? Je hoort mensen soms klagen dat het zo lastig spitten is in kleigrond en dat de grond bij droogte gaat scheuren. Bedenk dan wel dat elk grondtype zijn voor- en nadelen heeft. Hoewel de doorluchting van kleigrond niet optimaal is en er een risico is op verdichting, waardoor het water blijft staan, houdt kleigrond juist heel goed voedingsstoffen vast. Bij kleigrond kan een plant last krijgen van wintervorst. Kleigrond warmt in de lente langzamer op dan zandgrond en veengrond, maar heeft een uitstekend capilair vermogen. Dat betekent dat in kleigrond het grondwater in drogere tijden door de natuur naar boven wordt verplaatst, waardoor plantwortels een betere toegang hebben tot vocht. Je hoeft dus minder snel en minder vaak te sproeien in je tuin. Ideaal met het oog op de klimaatverandering. De structuur van klei kun je verbeteren door jaarlijks organisch materiaal, zoals compost, toe te voegen aan je tuin, waardoor je de nadelen iets verzacht.

Kleigrond

Nu je weet wat de voor- en nadelen van kleigrond zijn, kun je je voorstellen dat bepaalde planten het beter doen op klei dan andere. Wanneer je planten in je tuin plaatst die perfect zijn afgestemd op jouw grondsoort, heb jij veel minder werk aan je tuin. Ga niet voor planten die allergisch zijn voor natte wortels, zoals lavendel. Een rhododendron of camellia is prachtig, maar zal het nooit zo goed doen op kleigrond als op zuurdere veen of zand. Je kunt daar tegen vechten en bijvoorbeeld turf toevoegen aan je tuin, maar waarom zou je überhaupt aan het gevecht beginnen? Dat gevecht kost tijd en energie. Kies liever voor een druivenplant, vrouwenmantel of taxus, die dol zijn op jouw bodem. Bovendien is turf slecht voor het milieu omdat het veengebieden zwaar belast.

Hierna volgt een overzicht van enkele andere planten die geschikt zijn voor (vette) kleigrond:

 • Hazelaar
 • Zeeuws knoopje
 • Schoenlappersplant
 • Pioenroos
 • Sneeuwbal
 • Kerstroos (helleborus)
 • Zilverkaars
 • Kaukasische vergeet-me-niet
 • Aster
 • Pluimpapaver
 • Zonnekruid
 • Bergamotplant

Maar nu je weet waar je op moet letten, vind je er waarschijnlijk nog veel meer!

Kleigrond

Wanneer je de beplanting afstemt op het type grond dat in jouw tuin toch al aanwezig is, krijg je een tuin die minder onderhoud nodig heeft. Ideaal toch? Blijft er meer tijd over om te genieten. 

Check ook eens onze kant en klare borderpakketten voor kleigrond of onze uitgebreide lijst met tuinplanten geschikt voor in de klei. Ontdek het gemak van combineren en thuisbezorging via Yarinde.nl.

Terug naar blog