Planten in potten, maar waar begin ik?

Planten in potten, maar waar begin ik?

Er zijn vele redenen om planten te plaatsen in potten. Bijvoorbeeld omdat je alleen beschikt over een balkon of omdat de plant niet in de grondsoort van de tuin thuishoort. Hiervoor is potbeplanting een goed alternatief. Daarnaast kunnen de planten in potten makkelijk verplaatst en vernieuwd worden. Zeker ook leuk om je tuin aan te vullen met potten. Om wat kleur aan te brengen in de tuin of om een terrasafscheiding te maken. En ook altijd leuk zijn de kruiden in potten! Eigenlijk kan bijna alle planten in een pot, mits je zorgt voor voldoende ruimte voor de wortels, voldoende water en afvoer van water. Planten in een pot hebben meer water nodig dan wanneer ze in de volle grond staan. Ook moet je erop letten dat er een gat zit in de pot zodat overtollig water weg kan lopen. 

In deze plantenpraat geven wij een aantal tips bij het maken van een ontwerp voor de potbeplanting. Wanneer u gaat zoeken naar geschikte planten, kunt aan de linkerkant gebruik maken van de filters. 

Tips bij het maken van een ontwerp voor de potbeplanting;

1. Kies de locatie van de pot

Bij het maken van het ontwerp is het als eerste erg belangrijk dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte voor de potten en de locatie waar deze komen te staan. Dit zal namelijk invloed hebben op de keuze van de planten. Waar sommige planten het liefst in de zon staan, zullen anderen hier snel van uitdrogen.

Tuin of balkon in de zon (zuiden/oosten)

Kies voor planten die goed groeien op veel zonlicht. Houd er daarnaast ook rekening mee dat de planten goed tegen droogte kunnen. Klik hier voor zonplanten.

Tuin of balkon in de schaduw (noorden)

De planten zullen in een tuin op het noorden veel in de schaduw staan. Voor planten die veel in de schaduw staan is er zeker ook veel keuze! Klik hier voor schaduwplanten.

Tuin of balkon in de wind (westen)

Wanneer uw tuin op het westen ligt is de kans groot dat de planten veel wind zullen vangen. Houd hier dan ook rekening mee bij het kiezen van de plantensoort. Kies hiervoor stevige planten.

Planten in potten

2. Kies de stijl

Bij het kiezen van de potbeplanting is het belangrijk om ook rekening te houden met de soort pot. Bijvoorbeeld de grote en kleur van de pot hebben invloed op de keuze van de planten. Veel verschillende kleuren in een pot of juist wat rustiger door 1 kleur te gebruiken.

Tip: neem eens een kijkje op Pinterest. Wanneer je zoekt op ‘potbeplanting tuin’ komen er inspirerende plaatjes naar boven!

3. Kies de gewenste bloeiperiode

Wat ook invloed heeft op de keuze van de plant is de bloeiperiode. Moeten alle planten op in dezelfde periode bloeien? Of moet dit elkaar juist afwisselen. Wanneer je op onze site een plant hebt gevonden kun je in de beschrijving zien wat de bloeiperiode is van deze plant.

 

Planten in potten

4. Kiezen van de planten

Wanneer je een beeld hebt geschetst over hoe het eruit zal moeten komen te zien is het tijd om planten te gaan kiezen. Het helpt hierbij om een lijstje te maken van potentiele planten.

Wanneer je verschillende planten in één pot wilt planten zijn de volgende kenmerken van de plant belangrijk:

  • De gewenste grondsoort van de plant
  • Hoeveelheid water die de plant nodig heeft
  • De ruimte die de plant nodig heeft wanneer deze zal groeien

5. Planten maar!

Wanneer het ontwerp af is, kan het planten beginnen en dan genieten van het mooie groen op het terras of op het balkon.

Terug naar blog