Schaduw in de tuin

Schaduw in de tuin? Geen probleem!

Er zijn verschillende soorten schaduwplekken mogelijk in de tuin. Een boom kan bijvoorbeeld schaduw geven aan de grond eronder, maar er kan ook schaduw ontstaan door een schuur of een schutting. De omvang en aard van de schaduw hebben invloed op de beplanting die daar goed overleeft.

Clematis klimplant

Door de bladeren van een boom komt nog een beetje zonlicht, waardoor daar planten kunnen staan die iets meer zon nodig hebben. En wist je dat een Borsrank 'clematis' van nature bijvoorbeeld heel graag tegen een boomstam omhoog groeit? Die plant, die ook wel bosrank wordt genoemd, houdt namelijk wel van wat zonlicht, maar heeft graag schaduw bij de wortels. Een clematis bestaat er in allerlei soorten en bloeiperioden. Zo is de Blue Angel een hele mooie zomerbloeiende variant met veel bloemen. Er bestaan zelfs in de winter groenblijvende clematissen (hier te koop)! Ook geschikt voor een haag op trellis in de schaduw of op pergola. 

clematis planten

Meer schaduwplanten

Heb je in plaats van een boom een plek waar echt geen zonlicht doorheen komt, dan is het de vraag hoe dat gedurende het jaar verandert. Door in de winter en zomer goed op te letten kun je zien welk deel van je tuin zelfs op de zonnigste momenten in de zomer volledig in de schaduw blijft. Daar moet je vooral geen planten zetten die veel zon nodig hebben. In het gebied daar omheen, waar in de winter weliswaar veel schaduw is, maar in de zomer toch zeker voldoende zon komt, kun je wat experimenteren met planten. De ene plant zal het beter doen dan de andere.

Een plant die het goed doet in de halfschaduw en schaduw is de (bos)anemoon. Deze heb je bijvoorbeeld in roze tinten en in wit. Hij bloeit in het najaar en als hij het naar zijn zin heeft, vermeerdert hij zichzelf. In de winter sterft de plant weliswaar af, maar in het volgende seizoen komt hij krachtig terug. Het is een hele sterke plant. Je hebt ook anemonen die in het voorjaar bloeien, zoals de sylvestris. Wil je een unieke plant in je tuin? Kijk dan eens naar de zilverkaars. Het blad lijkt op dat van de anemoon, maar de bloem heeft een hele andere vorm, een soort kaarsvorm. Bijkomend voordeel is dat je deze plant goed kunt plukken om binnen in een vaas te zetten.

Bekijk meer heel veel soorten schaduwplanten. En check onze vele combinatietips.

Leliegras

Een andere prachtige plant is het leliegras. Op de een of andere manier doet deze plant altijd denken aan de elfjes in de Droomvlucht van de Efteling. Het is een siergras die in de winter groen blijft en zijn model behoudt. Maar in het najaar krijgt hij ook nog eens prachtige paarse bloemen. Deze kan mooi worden gecombineerd met een hosta of een maagdenpalm. De maagdenpalm is een bodembedekker en krijgt in het voorjaar mooie paarse of witte bloemen.

borderpakket schaduw

Weet je echt niet meer wat je moet kiezen? Dan bestaat er ook een kant-en-klaar borderpakket voor schaduwplanten. Dan heb je planten die prachtig bij elkaar passen en helemaal op elkaar zijn afgestemd, zonder dat je er over na hoeft te denken.

Terug naar blog