Heb je een tuin met een gekke vorm? Bijvoorbeeld omdat hij tussen diverse huizen is ingeklemd? Of heb je een lange, maar smalle tuin? Ongetwijfeld krijg je dan te maken met een vreemd formaat border, of juist een hele smalle border.
Dat is zeker geen probleem, maar een geweldig leuke uitdaging! Jij gaat zorgen dat jouw tuin uniek wordt. Iedereen wordt jaloers op je unieke border, let maar op.
Eerst eens wat algemene adviezen. Meestal oogt het aantrekkelijk als de hogere planten achteraan in de border staan en de lagere planten/bodembedekkers vooraan worden geplaatst. Bijkomend voordeel is dat je er goed bij kunt voor het onderhoud.
Smalle border tegen schutting of muur?
Als je border echter zo diep is als één plant, dan kun je deze regel meteen vergeten. Kijk bij een dergelijke border liever naar het uiteindelijke doel. Staat de border tegen een muur of schutting en wil je jouw tuin zo groen mogelijk laten ogen? Kies dan voor een reeks klimplanten naast elkaar. Je denkt dan misschien al snel aan een wintergroene klimop (Hedera), Toscaanse jasmijn of bosrank (Clematis), maar wist je dat je een Amerikaanse sering ook tegen een schutting kan groeien? Je hoeft hem dan slechts af en toe een handje te helpen. Bovendien bloeit hij met prachtige paarsblauwe bloemen.
Niet te lage vaste planten en grassen kiezen
Staat de border prominent in je tuin? Vul deze dan met een plant die gedurende lange tijd een zee van bloemen geeft, zoals de ooievaarsbek (Geranium) of vlambloem (Phlox). Complimenten krijg je pas echt met een border vol wolfsmelk (Euphorbia). Er bestaat ook wolfsmelk die in het voorjaar bloeit, zoals de Euphorbia myrsinites. Combineer deze met bijpassende tulpenbollen en je krijgt meteen zin in de lente. Zorg bij smalle borders wel voor hoogte. Juist vaste planten en siergrassen van minimaal 50 cm hoogte geven jouw tuinborder karakter en diepte.
Streef altijd naar zo breed mogelijk borders. Dit maakt jouw tuin spannender. Werk met de zeer smalle borderranden van cortenstaal bijvoorbeeld. Dat scheelt een hoop ruimte, maar geeft toch een mooi effect van een iets verhoogde border.
Bij een smalle border kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld twee soorten om en om te plaatsen. Wat dacht je van een paarsbloeiende spierstruik 'Spirea' in combinatie met een lage variant Zilverkaars, zoals de actaea Cimifuga Racemosa (hier te koop).
Welke soorten combineren?
Weet je niet goed welke planten met elkaar kunnen worden gecombineerd? Kijk dan eens bij onze kant en klare borderpakketten. We hebben voor elke plek wel een geschikt borderpakket. Het enige wat jij hoeft te doen is te bepalen welk pakket het beste bij jouw border past. Zo hebben we een pakket voor droge grond. Deze planten groeien goed op een droge, zonnige plaats in de tuin. Ook is er een pakket voor vochtige grond of een border in de schaduw. Je krijgt er een plattegrond bij, maar je kan deze uiteraard ook aanpassen. Als de grotere planten maar achteraan staan en de lage planten vooraan.
Misschien dat je na het lezen van deze ideeën juist een smalle border wilt creëren. Want waarom zou je je terras niet een klein stukje smaller maken en deze omringen met planten? Of een smalle border plaatsen naast de oprit van je auto? Het kan allemaal. Plant naast je auto de bodembedekker scheefkelk en je wordt voortaan door vrolijke witte bloemen onthaald. Ook als het buiten koud en guur is.
Ontdek onze blog voor meer artikelen over borderbeplanting aanleggen. Of raadpleeg onze experts voor een maatwerk ontwerp voor jouw tuinborders. Bovenal bezorgen wij tuinplanten snel en vakkundig in heel Nederland en België.