Treurberk

Een treurboom voor elke tuin

Heb je wel eens gehoord van treurbomen? Dit zijn bomen die hangende takken hebben. Ze ogen daardoor ietwat treurig, maar tegelijk heel sierlijk. Treurvormen zijn er van allerlei soorten bomen. In de natuur groeien bepaalde bomen als treurvorm, maar er zijn ook treurbomen die door de mens als zodanig zijn ontstaan. De kweker ent dan bijvoorbeeld een treurvorm op een bepaalde onderstam, zodat je een prachtige volle boom krijgt die niet veel groter wordt. Ze groeien vaak traag maar hebben prachtige grillige hangende takken. Ideaal als je de boom in toom wilt houden of slechts over een kleine tuin beschikt.

Treurwilg 'Salix'

Eén van de bekendste treurbomen is wel de treurwilg (Salix sepulcralis). Je ziet hem vaak langs de waterkant staan. De treurwilg heeft als één van de eerste bomen in het voorjaar nieuw blad en is één van de laatste die het blad in de herfst laat vallen. Je hebt dus erg lang plezier van het frisgroen gekleurde blad. In de winter zorgen de gele takken voor een prachtig goudkleurig geraamte.

Ook de moerbei (Morus) is een prachtige kleine boom die in treurvorm bestaat. Als je gelukt hebt komen er ook nog moerbeibessen aan. Dat duurt in ons Nederlandse klimaat wel een paar jaar, maar ze zijn het wachten meer dan waard. De moerbeiboom heeft sierlijk groen blad met witte nerven.

Treurboom

De sierpeer op stam (Pyrus salicifolia ‘Pendula’) heeft zeer fraaie neerhangende takken in een mooie zilvergrijze bladkleur. De subtiele bloesem en kleine sierpeertjes maken de boom een lust voor het oog.

De treurbeuk (Fagus sylvatica ‘Pendula’) is een must-have voor in de tuin. Omdat de treurbeuk breed uitgroeit, heeft deze meer ruimte nodig dan andere treurbomen. Het blad verkleurt in de herfst en blijft hangen totdat het verse nieuwe blad in het voorjaar verschijnt. Hij combineert prachtig met andere beuken, zoals een beukenhaag of gewone beukenboom (Fagus). Zeker wanneer je kiest voor een combinatie van de groene treurbeuk met een rode zuilbeuk.

Vergeet de treurhaagbeuk (Carpinus betulus ‘Pendula’) niet. In tegenstelling tot de treurbeuk is deze kaal in de winter, maar hij krijgt nog eerder in het voorjaar nieuw blad. Het blad van de treurhaagbeuk is frisgroen en verkleurt in de herfst naar goud. Voor een gevoel van eenheid kun je deze eventueel combineren met een haagbeuk heg.

Treurboom in de tuin

De honingboom (Sophora japonica ‘Pendula’) is een hele bijzondere boom voor in de tuin. Hij krijgt roomwitte bloemen als hij wat ouder is. Het aantrekkelijke blad op de grillige takken is samengesteld uit meerdere blaadjes. Omdat deze vorm langzaam groeit, is hij ideaal voor een kleine tuin.

Kijk ook eens bij het artikel over bolbomen voor meer inspiratie over geschikte bomen voor een kleine tuin.

Ben je op zoek naar een bijzondere boom? Niet getreurd, er is altijd wel een mooi exemplaar dat in jouw tuin past. Voor meer soorten, info en tips, klik door naar de pagina over treurbomen. Bestel jouw favoriete 'hangboom' online via onze webshop. Wij bezorgen dan binnen een 10 werkdagen aan huis.

Terug naar blog