Heb jij in je tuin veengrond? Gaaf! Deze grondsoort komt een stuk minder voor in Nederland dan bijvoorbeeld zand en klei, waardoor jij echt een unieke tuin kunt maken. Hoewel veengrond veelzijdig is, heeft het ook zijn aandachtspunten. Zoals in het vorig artikel over kleigrond al werd uitgelegd, is het aan te raden om tuinplanten te kiezen die graag op jouw grondsoort groeien. Zodoende heeft jouw tuin minder onderhoud nodig. Meer informatie over tuinen met weinig onderhoud kun je trouwens ook elders op onze blog.
Veengrond is humusrijk en bestaat voor een groot deel uit onverteerde plantenresten (vaak te herkennen aan de bruin/zwarte kleur opgebouwd in laagjes). In jouw tuin komt dus ontzettend veel organisch materiaal voor, wat erg goed is voor het bodemleven. Het bijzondere is echter dat veen als een soort spons werkt: de grondsoort bevat ontzettend veel water. Een plant in veengrond kan dus snel last krijgen van schimmel. Bovendien klinkt veen snel in. Op het moment dat je iets verandert aan je grond, bijvoorbeeld door hem diep te bewerken, komt er zuurstof bij en kan je bodem nog sneller inklinken. Zo veel mogelijk afblijven dus, behalve de bovenste laag. Je kunt goed spitten in veengrond en de opwarming in de lente gaat redelijk snel. Je kunt dus lekker vroeg aan de slag in het voorjaar, maar zaaien is wat lastiger. Ook is een veengrond erg zuur en houdt deze vaak matig voedingsstoffen vast. Sproeien is zelfs in de zomer nauwelijks nodig bij veengrond. Wanneer veengrond wordt afgegraven en gedroogd ontstaat er turf, een product dat je veel terugziet in potgrond maar ook als brandstof bruikbaar is.
Je hebt dus een hele speciale grond, en met het volgende overzicht van planten die het goed doen op zure veengrond heb jij het perfecte recept voor een unieke tuin:
- Japanse esdoorn 'Acer palmatum'
- Azalea
- Rhododendron
- Camellia
- Beverboom 'Magnolia'
- Styrax
- Fothergilla
- Osmunda regalis
- Rotsheide (Pieris)
- Winterheide of dopheide
- Struikheide
- Toverhazelaar (Hamamelis)
- Schijnhazelaar
- Salomonszegel
- Hortensia 'Hydrangea'
- Diverse soorten coniferensoorten, zoals de sikkelden
Ook moerasachtige planten doen het vaak goed in veen vanwege hun voorkeur voor ‘natte voeten’. Inspiratie voor dergelijke planten vind je in ons artikel “Een vijver in de tuin”.
Let in een tuin op veengrond goed uit met de wind. Doordat het over het algemeen een natte grond is, worden planten ‘lui’ en maken ze minder diepe wortels. Dit effect wordt nog vergroot doordat het grondwaterpeil in veengebieden vaak hoog ligt. Een boom wortelt zelden dieper dan het grondwaterpeil vanwege gebrek aan zuurstof op die diepte. Wanneer je een prachtige boom op een winderige plek plaatst, heb je kans dat hij met een flinke storm zomaar met wortels en al omwaait. Houd dus bij veengrond altijd rekening met de wind en zorg voor een beschutte tuin. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een groenblijvende haag. Hoe je zo’n heg creëert, wordt uitgelegd in dit artikel.
Zie ook complete lijst met tuinplanten voor veengrond. WIl je geen gedoe bij het inrichten van borders? Blader dan eens door onze kant en klare borderpakketten voor veengrond. Deze plantensets bevatten zuurminnende vaste planten en/of grassen die goed bijelkaar passen. Je krijgt tevens de juiste aantallen per m2.