Een vijver in de tuin

Een vijver in de tuin

Wil je een vijver in de tuin aanleggen? Dan moet je eerst bepalen wat voor soort vijver je wilt. Je kunt voor een hele strakke vijver gaan, zonder planten en vissen. Dat wordt ook wel een waterspiegel genoemd. Een waterspiegel is mooi om te zien, maar is niet zo goed voor de natuur, want je moet het water chloreren (chloor toevoegen) om hem zo strak te houden. Beter is het daarom om een vijver te kiezen met beplanting. Als je geen vissen toevoegt, kun je nog steeds een natuurlijke waterspiegel van de vijver maken.

Vijver in de tuin

Je kunt ook kiezen voor een vijver met vissen, omdat je die zo interessant vindt. Let er dan wel op dat je geen vissen kiest die de beplanting opeten, zoals koi karpers. Het geld dat je uitspaart door voor goedkopere vissen te kiezen, kun je mooi besteden aan je beplanting. Prachtig is de iris. Als je het zaad van de iris verzamelt en zaait, kun je ook een paar exemplaren in je border toevoegen. Vergeet niet om zuurstofplanten toe te voegen voor een goede waterbalans. Ook in een hele strak vormgegeven vijver kun je planten toevoegen, zoals een waterlelie.

Men maakt een vijver al snel te ondiep, waardoor het water te warm wordt. Ga uit van een diepte van 80 centimeter. Bij hele grote vijvers zou dit zelfs iets dieper moeten zijn. De randen kun je iets ondieper maken, zodat daar mooie plateaus ontstaan om waterplanten toe te voegen. Denk eens aan de Japanse holpijp of dotterbloem. 

Vijver planten

Ook kun je ervoor kiezen om een natuurlijke overgang te maken tussen de vijver en het beplantingsvak of de border die er naast ligt. Dan plaats je daar planten die van een soort moeraszone of natte oever houden, zoals riet, kalmoes, moerasspirea of kattestaart. Denk goed na voordat je riet aanplant, want met pech verspreidt het zich als onkruid. Andere oeverplanten zijn zwaardrus, moerasvergeet-mij-nietje, knikkend nagelkruid, stekelige berenklauw, vrouwenmantel, zegge, en treurzegge. Kijk ook eens bij een kant-en-klare plantenset voor een vochtige grond. Veel van deze planten houden erg van zon, maar zorg dat de vijver zelf niet de gehele dag in de zon ligt. Dan blijft het water beter in balans. Omdat afvallend blad slecht is voor de vijver, plaats je de vijver liever niet onder of dichtbij een bladverliezende boom.

vijver

Daarnaast zijn er planten die niet met hun voeten in het water hoeven te staan, maar er wel graag in de buurt zijn. Dat zijn bijvoorbeeld gunnera of wilde bertram. Een varen zoals de niervaren of de bijzondere tongvaren heeft liever een schaduwplekje.

Hoe natuurlijker de vijver en hoe beter de waterbalans is, hoe groter de kans is dat je verrassende gasten gaat ontvangen, zoals libelles, salamanders en padden. Misschien zelfs een kikker. Na al dat harde werken van het aanleggen, kun je genieten met een koud drankje van alle bezoekers van je vijver.

Bekijk hier ook onze pagina's met allerlei soorten oeverplanten en vijverplanten. Bestel eenvoudig online via onze webshop. 

Terug naar blog