Vogelhuisje in de tuin

Vogelhuisje in de tuin

Wil je een vogelhuisje ophangen in de tuin, maar weet je niet welke plek hiervoor geschikt is? Of heb je een vogelhuisje hangen dat al jaren leeg staat? Lees dan vooral verder. In deze plantenpraat geven wij een aantal tips voor het ophangen en onderhouden van een vogelhuisje.

Tip 1:

Hang het vogelhuisje indien mogelijk met de opening naar het noordoosten. Zo zorg je ervoor dat hij niet alleen beschut hangt tegen de wind, maar ook tegen de zon.

Tip 2:

Hang het vogelhuisje op een rustige plek op. Het liefst een plek waar er weinig mensen of katten in de buurt komen. Naast een poort of schuurdeur is dus niet ideaal.

Tip 3:

Kies voor een vogelhuisje in een neutrale kleur. Felle kleuren zullen katten en roofvogels aantrekken die vervolgens de vogels af zullen schrikken.

 

Vogelhuisje

Tip 4:

Let op de afstand tussen 2 vogelhuisjes. Bij vogels van dezelfde soort zal er minimaal 10 meter tussen de huisjes moeten zitten omdat er sprake is van een broedtijd en territorium. Bij verschillende soorten vogels is het voldoende om de huisjes 3 tot 4 meter uit elkaar te hangen. Een uitzondering op deze afstanden zijn koloniebroeders zoals mussen. Deze bouwen het liefst een nestje bij elkaar.

Tip 5:

Hang het vogelhuisje op in het najaar. De meeste vogels gaan opzoek naar een slaapplek en zo kunnen zij alvast wennen aan het vogelhuisje voordat zij er een nest bouwen.

Vogelhuisje

Tip 6:

Zorg ervoor dat het huisje stevig hangt. Het is niet de bedoeling dat het vogelhuisje gaat schommelen of valt bij bijvoorbeeld een windvlaag.

Tip 7:

Maak in het najaar het vogelhuisje schoon. Hiermee wordt eventueel ongedierte verwijderd die schadelijk zouden kunnen zijn voor de vogels.

Tip 8:

Check wat voor vogelhuisje u hebt gekocht. Voor welke vogels deze wel/niet geschikt is. De grootte van het ronde gat bepaald veel welke vogels je aantrekt.

Zoek je ook een plek om je vogelhuisje op te hangen? Check Yarinde voor ons aanbod compacte bomen voor uw tuin. 

Terug naar blog