Winterse tuinklusjes

Winterse tuinklusjes

Tuinieren is ontspannend, rustgevend en ook nog eens goed voor je spieren. Wie veel tuiniert heeft geen sportschoolabonnement meer nodig. De frisse buitenlucht geeft je een opkikker, ook in de winter. In de winter is er helaas niet zo veel te tuinieren. Hieronder een aantal tips voor klusjes die je ook in de winter kunt doen.

  • Ga planten in je tuin planten. Aanplanten van nieuwe planten kan ook in de winter. Let er wel op om welke planten het gaat. Planten die in potten worden geleverd kun je het hele jaar door aanplanten, behalve tijdens (naderende) vorst. Oktober zien wij als ideale plantmaand, daarna vooral de weersvoorspelling in de gaten houden.
  • Doe inspiratie op. Maak eens een wandeling door de wijk en gluur bij de buren. Zijn er mensen in jouw buurt die planten hebben die nu mooi zijn? Maak een foto en bewaar hem. Met plantherkenningsapps zoals plantnet kun je later opzoeken hoe hij heet, zodat je hem volgend jaar ook in jouw tuin kunt bewonderen. Enkele tips voor prachtige winterbloeiers vind je in dit
  • Laat takjes en afgevallen blad in de borders en onder hagen en struiken liggen. Alleen bij de bodembedekkers haal je ze weg. Heel veel dieren maken hier graag gebruik van voor het maken van een schuilplaats maar ook voedt het de bodem, zodat je buitenplanten volgend jaar nog mooier bloeien.
  • Kijk kritisch naar de structuur van je tuin. In de winter is goed te zien of een boom een veel te dikke tak aan één kant heeft maar ook of je tuin een mooi ritme heeft qua planten. Als her en der in je tuin planten staan die in de winter groen blijven, dan geeft dat een mooier beeld. Meestal zorgen ze ook voor minder onderhoud, omdat ze hun blad vasthouden. Hier lees je meer over groenblijvende haagplanten en wintergroene vaste planten.

winter klusjes

  • Voeg een laag compost toe aan je tuin. Compost bestaat uit plantenresten zoals bladeren die door onzichtbaar kleine bodemdieren tot humus gemaakt wordt. Compost is daarom de ideale voedingsbron voor elke tuin. Het maakt de grond luchtiger. In de winter zorgt een laag compost voor bescherming tegen de vorst en in de zomer gaat het verdamping van water tegen. Een laag compost, boomschors of mulch tussen je buitenplanten voorkomt onkruidgroei. Compost kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Het najaar of de winter is een handige tijd om compost toe te voegen. Je hebt er dan meer tijd voor, maar ook kun je het makkelijker over de bodem verdelen omdat veel blad in de tuin is afgestorven.

Helleborus

  • Plant bloembollen. Tot en met december kun je nog bloembollen in de tuin planten. Daarna moet je wachten tot volgend najaar. Ben je te laat? Niet getreurd, dan ben je wel precies op tijd om een fleurig Nieskruid (Helleborus) in je tuin planten. Die komt elk jaar terug en bloeit in de winter. Je hebt nieskruid ook in het groen, wit, roze, paars, rood en zelfs in donkerpaars dat haast zwart lijkt.
  • Bij veel planten geldt dat snoeien rond de langste dag (21 juni) het beste resultaat geeft. De boom of struik heeft er het minst last van, geneest sneller, en wordt minder snel ziek. Veel struiken en bomen kun je wel snoeien in de winter, maar sommige planten zoals de vlinderstruik (Buddleja) kunnen daar niet tegen. Bepaalde bomen, hagen en struiken, zoals de Esdoorn (Acer), berk (Betula), haagbeuk (Carpinus), walnoot (Juglans) en de druif (Vitis) willen niet na 31 december worden gesnoeid. Dan moet je wachten tot ze weer vol in het blad zitten. Een aalbes daarentegen kun je heel goed in de winter snoeien. Bij twijfel even googlen of dit het geschikte moment is om jouw buitenplant te snoeien.

En nu, hup, aan de slag! Na al dat harde werk mag je een mok met warme chocolademelk. En heb je winterbloeiers in de tuin staan, dan is het buiten natuurlijk extra genieten. Zodra het voorjaar wordt, vanaf februari/maart beginnen de eerste snoeiklussen. Met onze gratis app voor tuinonderhoud weet je precies wat je wanneer moet snoeien, download em kostenloos. 

Terug naar blog