Aardpeer Yarinde tuinplanten

Aardpeer

Wil je eens wat anders eten dan aardappelen, probeer dan eens de aardpeer. De aardpeer is een vaste plant en de onder de aarde gelegen delen van deze plant, de wortelknollen, zijn eetbaar. De aardpeer vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika en is thans erg populair in Frankrijk. Wil je een aardpeer kopen, wees je je er dan van bewust dat de plant in het Nederlandse klimaat snel groeit en zich ook snel kan vermenigvuldigen. De plant is winterhard en heeft weinig verzorging nodig. In warme en droge zomers bloeit de plant met prachtige gele bloemen, die het meest weg hebben van kleine zonnebloemen.

Verzorging van de aardpeer

Een aardpeer verzorgen vergt weinig onderhoud, want de knollen groeien toch wel. Wil je meerdere aardperen kweken, dan kun je de aardpeer stekken door knolletjes in de grond te planten. Een aardpeer planten is heel eenvoudig. Plant de knollen dan wel in februari of maart in de grond. Doe je dit later, dan zal de oogst minder zijn. Plant de knollen 10 centimeter diep en 20 centimeter uit elkaar. De plant groeit namelijk behoorlijk en heeft zowel in de breedte als in de hoogte de ruimte nodig. Hij kan namelijk wel 3 meter hoog worden.

Zo gebruik je de aardpeer

De knollen van de aardpeer zitten boordevol voedingsstoffen als ijzer en calcium. De knollen slaan ook geen nitraten op. Dit heeft weer als voordeel dat dit ook niet kan leiden tot mogelijke omzetting naar het giftige nitriet. Een aardpeer kan zelfs rauw worden gegeten en door een salade worden vermengd. Je kunt een aardpeer net als aardappelen ook koken en/of bakken. De smaak is vergelijkbaar met die van een artisjok.

Wil je een aardpeer snoeien, wat niet echt noodzakelijk is, dan kun je dit het beste in het najaar doen. Je kunt de stengels dan tot circa 15 centimeter boven de grond snoeien. De wortelknollen zijn goed bestand tegen vorst.

Het oogsten van de aardpeer

De aardpeer is een makkelijke plant. Een aardpeer mesten hoeft eigenlijk niet, want teveel mest zorgt voor veel bladgroei en dit komt de oogst van de knollen niet ten goede.

De aardpeer kan het best worden geoogst in november tot en met februari, nadat het een paar keer heeft gevroren. De vorst zorgt er namelijk voor dat het zetmeel in de aardpeer in suikers wordt omgezet, wat een betere smaak oplevert. Oogst echter niet teveel knollen in één keer, want de knollen worden snel slap als ze enkele dagen blijven liggen.

Diabetes mellitus en de aardpeer

De aardpeer is een knol die je vooral kunt eten als je lijdt aan diabetes mellitus. De knollen bevatten een bepaald soort koolhydraten, die niet door de maagsappen kunnen worden afgebroken. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloed. Ga je de aardpeer koken, dan worden deze koolhydraten omgezet in fructose. Normaal gesproken wordt er bij het verwerken van koolhydraten insuline aangemaakt, maar bij fructose is dit niet het geval. Dit maakt de aardpeer goed geschikt voor mensen die lijden aan diabetes mellitus.

Meer moestuinplanten

Bekijk hier meer moestuinplanten. Kies uit diverse groenteplanten, tuinkruiden of biologische moestuinplanten. Ontdek het gemak van online kant en klare planten voor uw moestuin of kruidentuin bestellen en laten bezorgen. Vergeet niet bijpassende, biologische moestuingrond meteen mee te bestellen.

Terug naar blog