De berenklauw is een plant die je in Nederland vaak in het wild aantreft. Hij dankt zijn naam door de bladeren die de vorm van een klauw hebben en hoort tot de schermbloemfamilie.
In Nederland kom je vaak de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw tegen. De gewone berenklauw groeit 90 – 150 centimeter hoog en je ziet hem vaak aan dijken, graslanden en in bossen. Eigenlijk is de berenklauw een onkruidplant, omdat hij enorm snel groeit. De steel van de berenklauw is behaard en de plant bloeit van juni tot oktober met witte bloemetjes. Bekijk ook de Berenklauw Acanthus soorten, dit zijn ongevaarlijke vaste planten voor tuinen.
De berenklauw, een gevaarlijke plant
Naast de gewone berenklauw komt ook de reuzenberenklauw voor. Deze plant is herkenbaar, omdat hij veel groter wordt dan de normale berenklauw. Vier meter is niet ongebruikelijk voor deze variant. De reuzenberenklauw is behalve groot ook nog eens gevaarlijk, omdat het aanraken van de plant voor flinke verwondingen kan zorgen. De huid wordt dan overgevoelig voor zonlicht en hierdoor kunnen brandwonden optreden. Heb je een reuzenberenklauw aangeraakt, zorg er dan voor dat je spoelt met veel water en dat de huid uit de zon blijft. De genezing duurt namelijk lang en ook kunnen er nog pigmentvlekken op de huid achterblijven.
Berenklauw Acanthus Mollis, niet gevaarlijk
De Acanthus Mollis heeft een onhandige Nederlandse naam: (Stekelige) Berenklauw. Deze soort is niet gevaarlijk en staat juist fraai in borders. Combineer en bestel eenvoudig via onze shop.
De berenklauw in de tuin
Wil je een gewone berenklauw planten, dan kun je dit het beste in een afgeschermde moestuin of pot doen en niet in de volle grond, omdat de plant een woekeraar is. Een berenklauw stekken is dus niet nodig, maar wil je dit doen, dan kan dat door de plant te scheuren. Ga je deze berenklauw snoeien, verwijder dan in het najaar de uitgebloeide stelen. De berenklauw verzorgen is makkelijk. Geef de berenklauw een zonnige plek en ga je de berenklauw mesten, geef hem dan in het voorjaar organische mestkorrels. Gevoelig voor vorst is de plant alleen in het eerste jaar. Geef hem dan aan de voeten wat compost.
Culinaire wetenswaardigheden over berenklauw
De stengels van de gewone jonge berenklauw zijn eetbaar. Je kunt de berenklauw oogsten als de plant circa 20 centimeter is. De stengels doen qua smaak denken aan een combinatie van mandarijn, kokos en komkommer. Ook kun je ervoor kiezen om de plant dan in zijn geheel eten. De jonge berenklauw is dan nog niet giftig, maar je kunt natuurlijk voor de zekerheid handschoenen dragen als je de plant gaat oogsten. Elke soort berenklauw bevat een etherische olie, die huidirritaties kan veroorzaken. Oogst je de plantjes jong, dan hoef je daar echter nog niet bang voor te zijn.
De geneeskrachtige eigenschappen van de berenklauw
De berenklauw is een sterke plant, die alleen in het eerste jaar gevoelig is voor vorst, maar de plant heeft ondanks dat hij gevaarlijk is, ook veel geneeskrachtige eigenschappen. Een berenklauw kopen kan dus ook zijn voordelen hebben. Zo wordt hij ingezet bij bronchitis en keelontsteking en heeft hij ook een gunstige invloed op de bloeddruk. De stoffen in de berenklauw ontspannen de spieren in de aderen en zorgen er op deze manier voor dat de bloeddruk lager wordt. Heb je last van de spijsvertering, dan zul je baat hebben bij een aftreksel van de wortel en het blad van de berenklauw.
Check meer dan 100 populaire soorten vaste planten en siergrassen voor uw tuin in onze webwinkel voor tuinplanten.