welke compacte boom kiezen voor compacte tuin

Compacte bomen voor kleine tuinen

Een boom is een tuin heeft natuurlijk echt meerwaarde. Het geeft schaduw, sfeer en vormt een eyecatcher. Heeft u een niet al te grote tuin dan wilt u natuurlijk niet (op termijn) een joekel van een boom, een compacte soort volstaat. Daarom leest u in deze blog alles over de top 20 mooiste klein blijvende tuinbomen. Van smalle zuilbomen tot speelse, meerstammige bomen tot hoogstam exemplaren. De hoogtes varieren rond de 2 en 10 meter. Zoekt u boompjes op lage stam voor in een pot of uw voortuin? Bekijk dan de speciale kleinblijvende heesters op stam

1. Goudiep 

Een fraaie opgaande boom met schitterend blad. Deze zuilboom blijft relatief compact en heeft schitterende blaadjes en een mooie gele gloed. Klik hier om te bestellen

goudiep zuilvormige boom

2. Walnootboom

De Walnootboom (okkernoot) is doorgaans niet heel klein, dus let op niet alle soorten blijven compact. Uitsluitend de miniwalnootboom wordt maar 2 meter. De soort Broad view wordt 6-12 meter en geeft op jonge leeftijd al walnoten. De Buccaneer wordt zelfs gemakkelijk 15 meter en levert eveneens op jonge leeftijd al eetbare walnoten. Dus eigenlijk geschikt voor tuinen vanaf minimaal 10 bij 10 meter.  

walnootboom

3. Bolaccacia

Een Accacia (Robinia) in een bolvorm zie je vaak in voortuinen. Het heeft schitterende bladertrossen met ronde tot ovale blaadjes (niet al te groot). 

bolaccacia bolrobinia

4. Fluweelboom / Azijnboom

Meerstammige boom met prachtig blad. Heeft wel last van uitvallende takken waardoor de vorm minder mooi kan worden. Tiger Eyes is een bekende, compacte soort

fluweelboom rhus TYPHINA sumak

fluweelboom

5. Kornoelje Cornus

Oke oke oke, het is eigenlijk een struik, die zelfs als bodembedekker kan dienen, maar ook zeker als boom kan woden gezien. Deze schitterend bloeiende meerstammige boom houdt van een droge plaats. Kies uit diverse compacte soorten. 

Cornus

6. Chinees klokje Spectabilis

Het is eigenlijk een struik maar geen boom. Dus een meerstammige, sfeervolle heester met gele bloei en groeihoogte van 2 meter. 

chinees klokje struik

7. Amberboom op stam in bol vorm

Het blad lijkt op een uitvergroot eikenblad. Ook verkrijgbaar in leivorm. De gewone Amberboom wordt een behoorlijk boom, maar een zuilamberboom of een bolamberboom is goed compact te houden.

Amberboom

8. Wilg / knotwilg

De Salix exigua is een mooie compacte soort wilgenboom of toch liever een echte knotwilg (zie foto hieronder). U kiest dan zelf op welke hoogte u een knotwilgboom wilt knotten. Staat schitterend aan een slootwal.

Opgaande wilg

Knotwilg

9. Steeneik

Een gewone eikenboom is al snel een behoorlijke boom, de Steeneik blijft relatief klein en is meerstammig. Het blad wijkt sterk af van de Zomereik en de Amerikaanse eik. Prachtige keuze voor een compacte boom, ook geschikt voor nabij een zwembad, geeft relatief weinig "rommel".

steeneik boom

10. Hazelaar

het is eigenlijk een struik, maar kan behoorlijk groot worden. Overweeg ook de schijnhazelaar en toverhazelaar. De Hazelaar 'Corylus Avellana' struiken zijn van West-Europese oorsprong en dus inheems. 

kronkelhazelaar

 foto kronkelhazelaar

Unieke Bomen zoekservice, vindt uw ideale boom

Wij helpen u graag bij het vinden van uw ideale boom of bomen voor uw tuin of terrein. Vul vrijblijvend het bomen zoek service formulier in. Wij sturen u dan per gevonden exemplaar foto's en/of korte video's zodat u zelf kunt kiezen welke boom of bomen wij bij u mogen bezorgen. 

11. Catalpa bignonioides ‘Nana’ op stam (bolvormig)

Ook veel toegepast als bolcatalpa in voortuinen, het enorme blad springt meteen in het oog. Let op, een gewone Catalpa Trompetboom wordt als snel 15-20 meter. Er zijn echter ook soorten die lager blijven, zoals de Catalpa bignonioides 'Nana'. Deze groeit tot ongeveer 4 tot 6 meter hoog. 

catalpa op stam in bolvorm

12. Magnoliaboom

Vergt geen toelichting zouden wij zeggen. Schitterende vroegbloeier. De Magnoliabomen worden veelal toegepast in Oosterse tuinen. 

magnoliaboom

13. Celtis Zwepenboom (netelboom)

Voor wie echt iets bijzonders wenst.

celtis zwepenboom

14. Zuilbeuk

Een Fagus beuk maar dan in zuilvorm. Een zuilbeuk past goed in strakke, nette tuinen. De zuilbeuk kan heel strak gesnoeid worden in de gewenste (kegel) vorm. 

Zuilbeuk opgaande beuk

15. Judasboom

De Gercidiphyllum japonica boom heeft schitterende bladeren in alle jaargetijden!

Judasboom

16.  Gleditsia 

Ook wel gele, vlase Christusdoorn genoemd. Heeft overigens geen stekels. Bloeit schitterend in het voorjaar, heeft mooi herfstblad en is geschikt voor middelgrote tuinen. Deze relatief onbekende boom wordt zo'n 8-10 meter groot. 

Gleditsia

17. Fruitboom (diverse soorten)

Bijvoorbeeld een appelboom, perenboom of pruimenboom is ook een uitstekende compacte, fraaie boom voor in middelgrote tuinen. Daarbij kunt u ook nog eens vruchten eten uit eigen tuin of zelf jam of sappen maken natuurlijk. Overweeg ook bijzondere soorten zoals de Kweepeer boom. Heeft u iets meer ruimte? Kies dan bijvoorbeeld voor een kersenboom.

wilde appelboom

Wilde appelboom

18. Tulpenboom

Wie echt karakter wil geven aan zijn compacte tuin, kiest voor deze 2,50 meter hoge en geel/oranje bloeiende Tulpenboom Liriodendron tulipifera boom. De herfstkleuren zijn ook fenominaal. 

19. Amerikaans Krentenboompje (tip)

Met eetbare bessen en schitterende bladeren is het Krentenboompje Amelanchier lamarckii een superkeuze. Kortom, dit is een geweldige keuze. Deze wordt zo'n 4 meter hoog, bloeit prachtig wit in de lente en heeft in de herfst ook nog eens prachtige, oranje bladeren. De krenten zijn zeer geschikt voor vogels.

Amerikaans krentenboompje

20. Perzisch IJzerhout boom

Een unieke soort in deze lijst, de Perzische Ijzerhout boom. Vanwege de bladverkleuring en uitbundige bloei mag deze niet ontbreken in onze lijst met compacte bomen voor de tuin. Laat zich eenvoudig snoeien tot een vormboom en ook leverbaar als meerstammige struik. 

Perzisch ijzerhout - Parrotia persica compacte boom

Voor wie iets bijzonders wenst is de Parrotia persica boom wel iets. Zowel de bast als de bladeren zijn waanzinnig.

Aan deze 20 boombeelden nog geen keuze kunnen maken? Bekijk dan ook de reservelijst met bijzondere soorten:

  • Pindakaasboom Clerodendrum trichotomum, met opvallende witte bloemen 
  • Pruikenboom worden zo'n 5 meter
  • Zuidelijke beuk Nothofagus antarctica
  • de Sorbus aucuparia 
  • Albizia julibrissin ombrella boubri - Perzische slaapboom
  • Acer esdoorn (typische rode kleur) of Witte Esdoorn
  • Honingboom of Bijenboom
  • Vijg Ficus met decoratieve bladeren
  • Pinusboom hoogstam, past goed in een strandtuin, wintergroen
  • Kornoelje Cornus (ideale compacte boom voor een solitaire plek)

Pruikenboom

Foto pruikenboom

Zuilesdoorn Acer op stamZuilvormige Esdoorn Acer op stam

HoningboomHoningboom

witte esdoorn op stamWitte esdoorn (Zilveresdoorn) op stam

Vijg ficus

Vijg Ficus struik

pinusboom halfstam

Pinus boom (halfstam)

Cornus Kornoelje bomen

Kornoelje Cornus Kousa, prachtige compacte bomen voor een solitaire plek in de tuin, schitterende bloemen en fraai herfstblad. Ook in andere bloemkleuren verkrijgbaar (onze persoonlijke favoriet!)

Wij zoeken de ideale boom voor u!

Wij helpen u graag bij het vinden van uw ideale boom of bomen voor uw tuin of terrein. Vul daarvoor vrijblijvend het bomen zoek service formulier in. Geef al uw wensen op. Wij sturen u dan per gevonden exemplaar foto's en/of korte video's zodat u zelf kunt kiezen welke boom of bomen wij bij u mogen bezorgen. 

Compacte boom doordachte combineren met andere tuinplanten in uw borders?

Komt u er helemaal niet of wenst u hulp bij het combineren van uw tuinboom met bijpassende heesters en/of vaste planten? Dan maakt Yarinde graag een maatwerk plan voor u inclusief compacte boom of bomen. Want zomaar diverse tuinplanten met een boom combineren, dat gaat niet goed! Zorg voor een doordacht geheel qua bloeikleuren, groeihoogtes en wij kijken ook naar uw bodemtype, uw tuinomvang en zonnestanden. Samenhang is het toverwoord. Het team van Yarinde helpt u graag. Bekijk ook onze kant-en-klare borderpakketten

Terug naar blog