Leilindes

De mooiste leibomen op een rij

De leiboom is een historische fenomeen, in vroeger tijden hadden zij allerlei praktische functies zoals het bieden van verkoeling en bescherming. Vandaag de dag worden ze regelmatig gebruikt om op esthetische wijze privacy en beschutting te creëren. De leilinde mag dan van oudsher de bekendste leiboom zijn, inmiddels zijn er veel verschillende soorten bij gekomen.

Voordat we de verschillende soorten leibomen bespreken is het belangrijk om te weten dat er twee types leibomen zijn; versgeleide en voorgeleide leibomen.

Versgeleide leibomen (voor wie geduld heeft en tijd voor verzorging)

De versgeleide leibomen zijn door de kweker voorbereid op het toekomstige leid- en groeiproces. Dit soort is nog een stuk kleiner en zal nog zijn uiteindelijke vorm moeten krijgen. Voordelen hiervan zijn dat u zelf de vorm nog kan mee bepalen en dat ze wellicht nog een stuk voordeliger geprijsd zijn in de aanschaf. Wel moet u er rekening mee houden dat het kopen van een versgeleide leiboom tijd en tuinenergie gaat vragen.

Vergelijken

Let dus op als u gaat vergelijken dat u geen appels met peren vergelijkt! Check ook altijd de stamomtrek (verwar deze niet met de stamdikte/stamdiameter), rekgrootte en potmaat (hoe groter de pot, hoe volgroeider de wortels).

Bij planten- en bomenshop Yarinde verkopen we alleen voorgeleide leibomen van A-kwaliteit. 

Voorgeleide leibomen (aanbevolen)

De voorgeleide leiboom is daarentegen al volledig doorgegroeid en helemaal in model van een hoog scherm op stam. Alleen deze voorgeleide, leivormige bomen kunt u kopen en laten bezorgen door Yarinde. Hierbij kan u dus echt de keuze maken voor een schermvorm, dakvorm, blokvorm of de populaire ouderwetse leivorm. Een meer volgroeide, voorgeleide leiboom is veel minder werk, u hoeft er eigenlijk alleen voor te zorgen dat de boom zijn vorm over de jaren behoudt. 

Wintergroene Lei-laurier novita

Exta tip: Let bij het vergelijken van Leivormige bomen op stam ook op de potgrootte en stamdikte. Dit zegt veel over de leeftijd van de boom. Hoe ouder de boom, hoe meer kans op aanslaan en hoe sneller u een volgroeid geheel krijgt. Verwar de stamdikte, de diameter NOOIT met de stamomtrek!!! (omtrek is dikte x 3,14 weet u nog)

Bladhoudend en bladverliezende Leibomen

Wij hebben onze favorieten onderverdeeld in bladhoudend en bladverliezende leibomen. Als de leibomen voornamelijk privacy moeten bieden raden wij aan te kiezen voor een bladhoudende, wintergroene variant. Is de boom niet enkel bedoeld als afscheiding dan heeft u wellicht een grotere keuzelijst. 

Bladhoudende leibomen
Leiboom olijfwilg - Elaeagnus x Ebbingei
De olijfwilg heeft donkergroene bladeren met fraai zilvergrijze onderkanten. In het najaar onstaan er kleine geurende witte bloemen die later veranderen in donkere besjes. De olijfwilg groeit snel en kan goed gedijen op zowel een zonnige als meer schaduwrijke  standplaats. De Olijfwilg kan goed tegen de wind en zoute zeelucht nabij de kust. De olijfwilg is redelijk winterhard en zal alleen bij hele strenge vorst haar blad verliezen.

lei-olijfwilg

Leicarpinus - Haagbeuk
De carpinus of ook wel haagbeuk genoemd is een mooie statige boom met een klassiek karakter. De bladeren verkleuren door het jaar heen. Van felgroen in het voorjaar naar steeds donkerder groen tot ze uiteindelijke vergelen en uitdrogen. De dorre bladeren blijven tot het voorjaar aan de boom zitten, waardoor de boom jaarrond bescherming en privacy biedt. Ook verkrijgbaar als leibeuk met donkerrood blad.
Leibeuk

Leiphotinia - Glansmispel
De Glansmispel is een absolute favoriet, ze blijft jaarrond groen maar de nieuwe uitlopers hebben felrood gekleurde bladeren. In het voorjaar krijgt ook de photinia kleine witte geurende schermbloemen die later veranderen in bessentrosjes. De wintergroene Photinia is licht vorstgevoelig, snoei dus pas na de laatste vorst en kies een beschutte plek. 

Leibeuk - Fagus Sylvatica
De leibeuk heeft hetzelfde karakter als de haagbeuk. Verkleurend blad dat in de winter aan de bomen blijft zitten. De leibeuk bestaat met groen en rood blad. De beuk groeit snel en hersteld zich makkelijk. De boom is wat betreft standplaats niet erg kieskeurig, alleen houdt de beuk niet van natte voeten. 

Leisteeneik

Deze groenblijvende leibeuk heeft kleine bladeren en groeit langzaam. Daardoor heeft deze soort minder onderhoud. Wel is de stam doorgaans minder kaarsrecht dan bij een Leilinde of Leiplataan. Deze Leivormige Steeneik geeft relatief zeer weinig afval van blad en vrucht. Daarbij is deze soort zeer winterhard. 

Lei steeneik boom op stam

Leilaurier

Veel mensen in Nederland zijn dol op de Portugese Laurier, Deze kunt u nu ook krijgen in Lei formaat! De Portugese Laurier is wintergroen. Deze soort vraagt wel een beschutte plek. Een goed alternatief is de Lei-Laurier Novita, deze is eveneens bladhoudend in de winter. Bij strenge winters kan het blad invriezen, ook heeft u in de winter kans op enkele gele en bruine bladeren. 

Lei Portugese Laurier op hoge stam

Leihulst

De ietwat ouderwetse, stekelige bladeren zijn wintergroen. De rode besjes van Hulst Ilex Leiboom zijn populair bij vogels. Zie onderstaande foto een voorbeeld.

Lei ilex hulst

Bladverliezende leibomen
Leilinde - Tilia platyphyllos Pallida
De leilinde is van oudsher de meest gekozen leiboom. Met het grote zachte hartvormig blad en de geurende bloesems siert zij menig boerderij of oud landgoed. Lindebomen groeien vrij snel dus zorgen in een mum van tijd voor een mooie groene beschutte afscheiding. De snelle groei vraagt dan ook wel wat meer snoeiwerk maar dat zorgt er ook voor dat de boom mooi in vorm en vitaal blijft. De bast van de Leilinde is het aanzien waard en doorgaans zeer recht. Leilindes hebben soms last van roetdauw door luis, dit zorgt voor plakkerig spul. Dus niet geschikt nabij uw terras, vlonder of zwembad.
Leilindes
Leiplataan - Platanus 
Een plataan wordt gekenmerkt door afschilferende bast en de grote grijsgroene bladeren. In de herfst verkleurt het blad naar een diep gele kleur. De boom mag dan in de winter bladverliezend zijn, in het voorjaar zit er in een mum van tijd een mooi bladerdek wat de plataan als leiboom erg aantrekkelijk maakt. 

leiplataan

Leifruit
Fruitdragende leibomen zijn eigenlijk de ideale oplossing voor fruitbomen in kleine tot middelgrote tuinen. Veel fruitbomen laten zich makkelijk leiden in de meest uiteenlopende vormen wat een speels effect oplevert. Veel gekozen fruitsoorten zijn; appel, peer, kers en pruim. Nectarines en abrikozen zouden ook gebruikt kunnen worden maar die vragen wel om een zonnige beschutte plek. Wanneer u het leifruit tegen een zonnige muur plaatst weerkaatst het zonlicht en straalt de warmte van de muur uit naar de boom, dit zal de boom en het fruit zeker ten goede komen. Leifruit is naast hoogstam ook in laagstam verkrijgbaar bij Yarinde, wel zo gemakkelijk om te plukken.

Lei sierpeer

lei-sierappelboom

Eetbare leibomen of leivormige sierfruitbomen

Let op naar eetbare leibomen met echte appels en peren zijn er ook leifruitbomen met sierappels of sierperen. Dit zijn geen eetbare vruchten. Als u kiest voor eetbare leibomen dan moet u ook de appels en peren echt gaan plukken zodra deze rijp zijn. Anders wordt het een rommeltje in een tuin met veel ongedierte. Bij de doorgaans kleine sierappel en sierperen zullen de vogens er voor zorgen dat de vruchten worden opgegeten.

Leiboom magnolia - Beverboom
De magnolia als leiboom zorgt voor een mooie dichte begroeiing. In het vroege voorjaar wordt de magnolia gesierd door opstaande witte of roze bloemen. Pas na de bloei zal de magnolia bladvormen. De magnolia staat graag op een zonnige of half zonnige plek en heeft een gemiddelde groeisnelheid. De Leimagnolia is niet heel winterhard en dus alleen geschikt voor beschutte tuinen. De Leivormige Magnolia Kobus is groenblijvend in de winter. Het is samen met leifruit een fraai bloeiende leiboom.

Leiamberboom - Liquidambar styraciflua Worplesdon
De Amberboom staat bekend om haar vurig verkleurende bladeren in het najaar. De boom heeft heldergroene, grote, puntige bladeren die snel een mooie dicht dek vormen. De amberboom laat zich gemakkelijk snoeien en leiden. Deze populaire leiboom is niet wintergroen en houdt niet van een plek in de volle wind.

Lei-Moeraseik

De winterharde en sterke Moeraseik is tegenwoordig bij Yarinde ook in Leivorm te koop. Het fraaie, grote eikenblad verkleurt van frisgroen naar oranje/rood/geel in de winter. In de winter blijft een deel van het blad (bruin) aan het rek zitten, wij noemen dit half-wintergroen. De Leimoeraseik behoort tot onze favorieten, doet het goed op alle voedingsrijke, vochtige bodems en kan tegen de wind!

lei-moeraseik met frisgroen blad

Combineren met vakbeplanting of haag onder uw hoogstammige leibomen

Wilt u naast leibomen ook bijpassende borderbeplanting of een lage haag onder uw leivorige bomen planten? Wij helpen u graag met een maatwerk beplantingsplan en ontwerp voor uw tuinborders met leibomen. Klik op 'border op maat' en geef uw situatie qua bodem, zonnestand en andere wensen aan ons door. 

Niet vergeten: snoeien en bemesten

Het jaarlijks snoeien is echt een must om uw leibomen mooi in vorm te houden. Ook bemesten, doorgaans met natuurlijke koemestkorrels, helpt uw bomen beter te groeien en dus een dichter geheel te vormen.

Vragen?
Kortom, onze leibomen bestaan in allerlei soorten, maten en kleuren. Twijfelt u of heeft u behoefte aan (boom)advies. Wij helpen u graag verder dus neem gerust contact met ons op via hallo@yarinde.nl. Tot slot laten wij u graag weten dat wij vrijwel alle soorten leibomen vakkundig met eigen vervoer bij u thuis kunnen bezorgen. Ontdek het gemak van online uw leibomen kopen.

Terug naar blog