Deutzia Yarinde tuinplanten

Deutzia

De mooie Deutzia is een sierheester die tot een meter hoog kan worden. Deutzia wordt ook wel bruidsboeket genoemd, omdat de plant met haar mooie witte of roze bloemen op een bruidsboeket lijkt. Oorspronkelijk stamt de plant uit landen als Mexico, de Filipijnen en Oost-Azië en is familie van de hortensia. Een Deutzia wordt nog weleens verward met andere plantsoorten als Jasmijn, maar je kunt het verschil meteen aan de stengel zien. De Deutzia heeft namelijk een holle stengel. De stengel van de Jasmijn is gevuld met merg.

Zo houd je de Deutzia mooi

Een Deutzia groeit weelderig en om de plant wat compact en de vorm mooi te houden, kun je de Deutzia snoeien. Dit kun je het beste na de bloei doen, omdat je anders minder bloemen aan de plant hebt. Snoei dan zijtakken tot vlak boven een blad weg.  Wil je een verjongingsnoei toepassen, begin dan met snoeien aan de binnenkant van de plant en knip tot circa 1/3 van de takken tot bij de grond af. Snoei terug tot vlak boven een knop waar een jonge scheut ontstaat.

Waar gedijt de Deutzia het beste?

Ga je een Deutzia kopen, dan is het fijn om te weten dat ze eigenlijk op elke grond wel goed gedijt, als de grond maar niet te droog is. Het liefst geeft ze de voorkeur aan een leem- of kleigrond. Een Deutzia mesten is noodzakelijk, vooral als ze op een zandgrond staat. Welke grond de plant ook heeft, van mest houdt ze sowieso. Geef haar mest in het voorjaar en als ze op zandgrond staat, ook tijdens de bloei. Deutzia houdt van een plekje in de zon, zodat ze in mei en juni met veel mooie bloemetjes kan komen.

Wetenswaardigheden van de Deutzia

De Deutzia is een winterharde plant die tegen een stootje kan. Vorst heeft weinig invloed op de mooie heester. De plant verliest wel haar blad in de winter, dus houd je van een groenblijvende plant, kies dan niet voor deze heester. Deutzia is vooral een makkelijk onderhoudbare plant en is bovendien niet erg gevoelig is voor ziektes. Het enige waar ze weleens last van kan hebben is spint. Hier zijn gelukkig veel middelen tegen, zowel te koop bij een tuincentra als ook natuurlijke middelen. Lieveheersbeestjes bestrijden spint en luis en daarnaast zou ook het planten van een teentje knoflook naast de plant wonderen doen.

Een Deutzia in de tuin

Wil je een Deutzia planten en heb je de ruimte, plant er dan meteen drie naast elkaar. Dit geeft vooral tijdens de bloei een prachtig effect. De Deutzia verzorgen is makkelijk, want eigenlijk heeft ze alleen water nodig en na de bloei wat snoeionderhoud. Wil je een Deutzia stekken, dan kun je dit het beste in de winter doen, als de Deutzia haar blad heeft verloren. De scheuten die de plant dat jaar heeft gevormd, kun je afknippen. Je verwijdert de top van de scheuten en verdeelt de takken in stukjes van 10 – 20 centimeter. Je kunt de stekjes planten in zanderige grond en in het voorjaar stuk voor stuk oppotten.

Meer planten soorten en online bestellen

Blader door meer dan 7000 soorten planten voor uw tuin in onze website. Ontdek allerlei vaste planten, siergrassen, struiken, bodembedekkers en meer. Per soort geven wij informatie over combineren, snoeien en bemesting. De meest gangbare soorten tuinplanten kunt u ook online bestellen via onze webwinkel.

Terug naar blog