Escallonia tuinplanten Yarinde

Escallonia

De mooie Escallonia is een langbloeiende heester die met zijn prachtige bloemetjes menig tuin verrijkt. De Escallonia bestaat er in diverse soorten, van rozerood tot donkerrood en van wit tot roze bloemetjes. De bloemen geuren heerlijk en trekken bijen aan. De verschillende soorten Escallonia’s verschillen ook qua grootte en hoogte van elkaar. Zo kan de “Donard Seedling” een hoogte van 250 centimeter bereiken en is “Red Dream” een laagblijvende soort, die dus ook uitermate geschikt is voor bloembakken op het balkon. Ga je een Escallonia kopen, dan dien je dus wel met de ruimte die je hebt rekening te houden.

Zo plant je de Escallonia

Welk soort Escallonia je kiest, is natuurlijk persoonlijk. Houd je meer van roze, wit of rood en wil je een plant die groot wordt of laag blijft? De verschillende cultivars hebben verschillende kenmerken en eisen. Een Escallonia planten doe je sowieso op een zonnige plek, welke soort je ook hebt. De plant houdt van zon en een niet kalkhoudende grond die goed waterdoorlatend is. Hij staat het liefst beschut, zodat hij beschermd is tegen de wind en de kou. Heb je de ruimte, plant dan het liefst meerdere heesters naast elkaar voor het mooiste effect bij de bloei.

Zo haal je het beste uit je Escallonia

Wil je lang van je heester genieten, dan moet je de Escallonia verzorgen. Een van de dingen die je kunt doen om de plant mooi te houden, is de Escallonia snoeien. Dit kun je het beste na de bloei doen, rond augustus of september. Knip de lelijke takken af tot circa 5 centimeter boven de grond. Heb je een “Red Dream”, dan kun je deze plant ook in het voorjaar nog licht snoeien.  Bescherm de heester tijdens de winter tegen vorst, door hem af te dekken met bladeren en ga je de Escallonia mesten, doe dit dan in het voorjaar met organische mest.

De Escallonia in de winterperiode

Veel soorten Escallonia zijn gevoelig voor vorst. De meest winterharde heester in deze soort, is de “Donard Seedling”, genoemd naar de Engelse kwekerij die de plant heeft gekweekt, Slieve Donard. Deze Escallonia is een prachtige heester die met zijn witte blaadjes en een roze hartje een lust is voor het oog. Ondanks het feit dat de heester het meest winterharde tuinplant is, dien je hem toch nog wel te beschermen tegen de kou. Het zou zonde zijn als je de plant zou verliezen na een strenge winter.

Meerdere Escallonia’s kweken

Wil je graag meerdere Escallonia’s, dan kun je de Escallonia stekken. Dit scheelt weer geld om een nieuwe Escallonia te kopen en het is daarnaast ook nog leuk om te doen.

Je stekt de heester in de winter door wat takken af te knippen van de in dat jaar ontstane takken. Je zorgt ervoor dat je 2 bladknopen overhoudt en je knipt de takken op zo’n 20 centimeter af. Je plant ze op een zeer beschutte plaats, uit de wind en niet direct in de zon. In maart/april kun je de stekjes dan op hun definitieve plaats planten.

Bekijk in onze webshop ook bijpassende tuinplanten, van vaste planten tot siergrassen en van bodembedekkers tot (eetbare) heesters.

Terug naar blog