borderset planten in de tuin standplaats

Hoe de standplaats invloed heeft op uw tuinplanten

Hoe de standplaats invloed heeft op uw tuinplanten

Het maken van combinaties van verschillende tuinplanten voor tuinen, potten of borders is zo makkelijk óf moeilijk zoals u zelf wilt! Of u nu een echte tuinier bent of iemand bent zonder groene vingers, het belangrijkste is dat de planten de juiste standplaats en verzorging krijgen. In deze blog leert u de waarde en het belang van het kiezen van de juiste tuinplanten voor uw tuin, balkon of border. Moeten planten bijvoorbeeld altijd in de zon? Wat gebeurt er als ik een plant in de halfschaduw plaats die eigenlijk veel zonlicht nodig heeft? Hoeveel zon heeft een zon-aanbiddende tuinplant nodig? U leest het in deze blog.

Tuinplanten voor de juiste standplaats

Op Yarinde.nl – plantengids – vindt u bij alle planten in de specificatie de zonbehoefte. Bijvoorbeeld ‘schaduw’, ‘half-schaduw’, ‘lichte-schaduw’ of ‘Zon’. De planten die graag in de zon staan hebben in principe de hele dag zon nodig om zo goed mogelijk te bloeien en te groeien. Dit geldt voornamelijk voor de “Prairieplanten”, die van nature de hele dag vol in de zon staan. Rozen staan ook graag in de zon, maar doen het ook goed met ‘slechts’ een paar uurtjes zon (5 of 6). Planten waarbij dus de specificatie ‘Zon’ staat doen het goed met een lange tijd zon, maar dit is niet noodzakelijk. Zolang uw planten maar enkele uren zon krijgen. Heeft uw border gedurende 4-5 uur of langer per dag zon? Dan kiest u voor planten die goed gedijen op een zonnige plaats.

Wist u dat de bloeitijd van tuinplanten kan variëren? De Pluimhortensia 'Hydrangea' bloeien met een plaats in de volle zon al in augustus, plant u haar in de halfschaduw tot lichte schaduw? Dan bloeit deze hortensia rond september.

De groeisnelheid en maximale hoogte van tuinplanten

De groeisnelheid van planten is erg lastig te bepalen. Vandaar dat Yarinde deze op dit moment ook niet heeft omschreven als specificatie. De snelheid waarmee een plant, klimplant, struik of haag groeit heeft vooral met de bodem te maken. Koninginnekruid 'Eupatorium' wordt bijvoorbeeld op een voedselarme zandgrond ongeveer 1,50 meter en op een voedselrijke Kleigrond maar liefst 3 meter. Laat u dus niet direct afschikken door het volwassen formaat van de plant. Het kan soms jaren en jaren duren voordat deze hoogte is bereikt en enkel bij de meest ideale omstandigheden. Met snoeien kunt u planten mooi in vorm houden.

Handige tip voor het watergeven van tuinplanten.

Geef tuinplanten in de eerste jaren wat meer water. Bouw dit wel langzaam af, want planten kunnen hierdoor verwend raken en meer water vragen dan dat ze in eerste instantie nodig hebben. 

Terug naar blog