Een van de bekendste planten in Nederland is de klaver. De klaver stamt uit de vlinderbloemfamilie en kent meer dan 200 soorten, waarvan de rode en witte klaver in Nederland toch wel het meest bekend is. Je treft de plant vaak aan in grasvelden. Hij vermenigvuldigt zichzelf snel doordat hij over de grond kruipt en daar op de knopen opnieuw wortelt. Op deze manier kunnen er hele klavervelden ontstaan wat natuurlijk in de zomer een prachtig gezicht is, maar niet zo fijn als je een mooi gazon hebt dat onder druk komt te staan door de woekerende klaver.
Klaver, een onkruid of bodembedekker?
De (klaver wordt vaak gezien als een onkruid. Een woekeraar die binnen afzienbare tijd de hele tuin heeft veroverd. Toch zijn er ook mensen die bewust een klaver kopen en een stukje tuin voor deze plant reserveren. Er zijn namelijk hele mooie exemplaren klaver bij die rijkelijk bloeien in de zomer.
Wil je een snelle bodembedekker, dan ben je bij de klaver aan het goede adres. Deze plant vermenigvuldigt zichzelf heel snel. Ga je de witte klaver, dan kun je ook veel bijen verwachten die op de nectar in de bloemen afkomen.
Klaver als voeding voor mens en dier
Of je de klaver mooi of lelijk vindt, hem het liefst uit wilt roeien of dol bent op een groot klaverveld, één ding is zeker: de plant is ook eetbaar. Je kunt de bladeren van de klaver in salades verwerken en ook kun je van gedroogde klaverbloempjes thee trekken. De klaver wordt ook vaak gebruikt in diervoeding, met name door de voedingsstoffen die erin zitten. Klaver bevat veel proteïne, fosfor en calcium.
Veel boeren zorgen op hun grasvelden voor klaver als extra voeding voor hun dieren. Zij zullen de klaver verzorgen, zodat deze een goede wortel zal ontwikkelen.
De kenmerken van klaver
Een klaver is op zich een makkelijke plant die zichzelf vermeerdert. Een klaver stekken hoeft dus eigenlijk niet. Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver. De klaver is een sterke plant die goed tegen vorst kan.
Klaverhoning wordt gemaakt van de nectar van de witte klaver, de witte honingklaver en de rolklaver. De honing wordt buiten Nederland op grote schaal geproduceerd in onder andere Australië, Canada, Chili en Nieuw-Zeeland.
Lange bloeitijd van de klaver
Als je van een bloemenzee houdt, dan kun je lang genieten van de klaver. De witte klaver bloeit namelijk van mei tot oktober met mooie witte bloemen. Heb je een andere soort klaver die ongeveer 50 centimeter hoog wordt, dan kun je de klaver snoeien. Bij de witte klaver is dit niet nodig, omdat deze plant maar 20 centimeter hoog wordt. Als je snoeit, snoei dan altijd na de bloei en snoei slechts een gedeelte van de plant, want er kan nog een tweede bloei komen. De klaver mesten doe je voor de bloei begint, dus in april.
Tuinplanten soorten en bestellen online
Bekijk meer dan 7000 soorten planten en diverse klaverplanten voor uw tuin in onze plantengids. Van de rolklaver tot de purperrode klaver. Ontdek allerlei vaste planten, siergrassen, struiken, bodembedekkers en meer. Per soort geven wij informatie over combineren, snoeien en bemesten. De meest gangbare soorten tuinplanten kunt u ook online bestellen via onze webshop.