flagstones tuinpad met lage tuinplantjes

Natuurlijk Tuinpad maken van flagstone natuursteen en lage tuinplanten

In deze blog gaan we uitgebreid in op een dergelijk natuurlijk en geurend tuinpad maken. Zo krijgt u op een leuke, functionele manier meer groen in uw tuin. Voor wie durft kan er zelfs een halfgroen terras van maken!

Wat bedoelen wij precies met de blogtitel een "Natuurlijk Tuinpad maken van flagstone natuursteen en lage tuinplanten"? Dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van onderstaande foto, hierin worden zogenaamde flagstones gecombineerd met laagblijvende Kruiptijm plantjes. Een plaatje zegt immers meer dan 1000 woorden:

flagstones met kruiptijm

Heel veel voordelen

Deze combinatie oogt niet alleen fraai, ook kan regenwater goed de grond inzakken. Echter een natuurlijk tuinpad van platte breukstenen van natuursteen heeft meer voordelen. Kiest u namelijk voor Kruiptijm tussen de staptegels, dan bloeien deze beloopbare bodembedekkers ook nog eens heel fraai met kleine bloemetjes die door hun sterke, prettige geur ook nog eens bijen en vlinders aantrekken. In de zomer dus wel een beetje uitkijken waar u loopt, helemaal met blote voeten. Deze beloopbare Tijm plant geeft dus ook nog eens een prettige geur in uw tuin, zeker als u met uw schoenen of voeten door deze tuinplantjes loopt. 

Een beloopbaar pad is daarnaast interessant voor uw portemonnee, u heeft immers minder bestrating nodig en dat scheelt aardig in de totaalprijs. Bovendien draagt u bij aan meer groen in de tuin en een betere afwatering. 

Groen Terras maken van natuursteen en beloopbare tuinplanten

Wilt u op deze manier een (2e) terras maken? Dat zien we niet vaak, maar kan zeker voor een terras die minder intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld achter in de tuin, heel goed werken. Plaats dan bijvoorbeeld een picknicktafel of ander tuinmeubel op een vaste plek op het terras. Zet de poten bij voorkeur op de stapstenen en niet op de beplanting. Beloopbare bodembedekkers kunnen niet goed tegen intensief gebruik en (puntige of zware) stoel/tafelpoten zullen de plant vernielen. Eventueel is gras ook een mogelijk, maar een gazon moet u steeds maaien, bloeit niet en geurt nauwelijks.

beloopbare kruiptijm roze

U krijgt op deze manier een goed doorwaterend terras. Gaat u het terras intensief gebruiken dan voorzichtig zijn met het verplaatsen van uw meubelen en net iets vaker om de natuurstenen platte breuksteen gaan lopen in plaats van op de planten. 

thymus beloopbaar

Looptijm / kruiptijm is een geschikte bodembedekker om tussen paden aan te leggen, omdat het goed bestand tegen lopen

Welke laagblijvende tuinplanten zijn geschikt voor een groen tuinpad of terras?

U wilt natuurlijk een laagblijvend plantje die het hele jaar groen is en weinig tot geen onderhoud heeft? Kruiptijm Praecox Hall's Variety, Pink Chintz, Serphyllum of Coccineus zijn een goede keuze, deze bloeien roze/lilapaars van kleur en zijn bladhoudend in de winter. Naast de roze bloeiende variant heeft Kruiptijm Praecox ook paars bloeiende soorten die maximaal 10 cm hoog worden en nagenoeg geen onderhoud nodig hebben. Hooguit soms wat dode takjes weghalen. Vooral de Thymus Kruiptijm Praecox soort groeit vrijwel overal op een goed doorlatende grond, die mag best voedselarm en droog zijn zelfs. 

beloopbare tuinplanten corsicaanse munt

Alternatieven voor Kruiptijm zijn Corsicaanse munt Mentha Requienii (zie bovenstaande foto), deze worden maar 2 tot 5 cm hoog en hebben een sterke pepermuntgeur. Ook Koperknoopje Leptinella Squalida bodemplantjes zijn goede alternatieven. Deze hebben gele bloemetjes. Houdt u van mos? Deze wit bloeiende Priemvetmuur Sagina subulata lijkt sterk op mos en staat schitterend tussen uw bestrating. Deze soort verlangt een plek in de volle zon. De Sagina planten zijn beloopbare bodembedekkers gebruiken als alternatief voor het gazon of voor bestrating. Dit groenblijvend loopgroen is goed bestand om overheen te lopen.

Beloopbare bodembedekkers

Iets hogere bodembedekkers

Net ietjes hoger alternatief zijn de Loopkamille Chamaemelum nobile ‘Treneague’ planten die heerlijk geuren, maar niet bloeien. Ook Bonte Salie, Salvia officinalis 'Tricolor' is een optie, deze eveneens iets hogere soort heeft fraai 3 kleurig blad en wordt maximaal 40 cm hoog. Vanzelfsprekend zijn deze planten minder geschikt om over heen te lopen, maar verlenen zich uitstekend om aan te planten tussen de voegen van sierbestrating. Cotula Squalida en Stekelnootje (Acaena microphylla” Kupferteppich” of Acaena Buchananii) zijn minder goed beloopbaar, maar ook mogelijk. 

Ook kunt u bepaalde sedum vetplanten kiezen, zoals Sedum acre, Sedum Spurium, Sedum spectabile “Brillant", deze zijn met 10-15 cm wel iets hoger. Tot slot zijn Vinca minor “Atropurpurea” en Oxalis Acetocella lage planten die u kunt toepassen. 

Ook voor strakke tuinen

U kunt groenblijvende bodembedekkers ook combineren met strakke 60x60 cm betontegels (bijvoorbeeld 2 naast elkaar voor een tuinpad) of hoogwaardige keramische tuintegels van 90x90 cm of rechthoek vorm. U kunt zelfs een oprit maken met deze bodemplantjes, de middenbaan waar u niet rijdt plant u dan bijvoorbeeld met Kruiptijm en mixt u eventueel met andere soorten die wij hierboven noemen.  

pad van 90x90 cm tuintegels met kruiptijm tussen de tegels

Door bijvoorbeeld Kruiptijm of Priemvetmuur tussen uw tuinpad van tuintegels te plaatsen kunt u een pad maken waarbij u geen tegels hoeft te slijpen / knippen. Reken uit hoe u tussenruimtes slim kunt opvullen met bodembedekkers. In dit voorbeeld zijn de groenstrookjes steeds 20 cm breed. 

Flagstones aanleggen

Leg de platte brokstokken van natuursteen net iets wijder dan normaal en laat af en toe een tegel weg zodat aldaar een iets groter stukje groen kan groeien. Leg de breukstenen 10 tot 30 cm uit elkaar. De breukstenen altijd op een aangetrild zandbed, bij voorkeur gemixt met cement leggen en als laatste de beloopbare tuinplanten aanbrengen zodat de beplanting net ietsjes boven de bestrating uitsteekt. 

Staptegels in wilde tuin

staptegels natuursteen
In dit voorbeeld ziet u een combinatie van natuurstenen staptegels met een wilde bloemenmengsel. Ideaal voor paadjes waar u niet zo vaak langs hoeft.
Terug naar blog