Nemesia Yarinde tuinplanten

Nemesia

Wil je een mooie borderplant in de tuin die weelderig bloeit met witte, gele, blauw, roze of oranje bloemetjes, dan is de Nemesia een goede keuze. Deze éénjarige plant vindt haar oorsprong in Afrika en is familie van het Helmkruid. Van een afstand gezien heeft de Nemesia met haar fleurige bloemen wel wat van de Lobelia weg. Als je echter dichtbij kijkt, dan lijken haar bloemen op die van een Orchidee. De plant kan circa 20 – 60 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden. Ga je de Nemesia kopen, dan weet je zeker dat haar vrolijke bloemen elk balkon of elke tuin zullen opfleuren.

Waar plant je het beste een Nemesia?

De Nemesia is een hele makkelijke plant die het eigenlijk overal wel goed doet. Of je haar nu in de vaste grond plant, of in mandjes of potten, overal komt de Nemesia tot haar recht. De enige eis die Nemesia stelt, is dat dat ze ergens wordt geplant waar ze goed nat gehouden wordt, maar waar het water goed kan weglopen. Heeft de Nemesia constant natte voeten, dan zal er verrotting aan de wortels ontstaan. De plant staat het liefst op een plekje waar ze zowel zon als ook schaduw krijgt.  De bloemen zullen dan langer bloeien dan wanneer ze volop in de zon staat.

Handige tips bij de verzorging van de Nemesia

Een Nemesia verzorgen is niet moeilijk. Als ze eenmaal op een mooi plekje in de tuin of op het balkon staat en genoeg water krijgt, dan kan ze van juni tot aan de eerste vorst bloeien. De Nemesia mesten is vooral na het planten ervan verstandig; dit zal de groei van de bloemen ten goede komen. Ga je de Nemesia kopen, doe bij het planten ervan dan meteen wat mest bij haar voeten. Plant de Nemesia altijd na IJsheiligen, half mei, zodat er geen kans meer is op vorst. De plant is namelijk niet winterhard.

Het vermeerderen van de Nemesia

Een Nemesia stekken kun je het beste na de bloei doen. Je kunt de stekjes binnen in een pot planten of buiten in de grond. Zorg er echter wel voor dat ze geen last hebben van de winterperiode. Zet ze dus het liefst onder glas of in een kas. Ga je de Nemesia snoeien, doe dit dan lichtjes in de zomer. Ze zal daarna nog een keer bloeien.

Van de zaadjes van de Nemesia kun je weer nieuwe plantjes kweken. De zaadjes kun je in maart kweken en in mei in de vaste grond of pot planten.

Nieuwe variaties Nemesia

Soms ontstaat in de natuur spontaan nieuwe soorten en kleuren van bloemen en soms komt de mens daaraan te pas. Bij de Nemesia zijn de nieuwe variaties zeker de moeite waard. Kon je nooit goed kiezen of je een plant wilde met rode of witte bloemetjes, dan is de keuze nu makkelijk met de Nemesia versicolor “Mello Red & White”. Deze plant heeft een rode bovenlip en een witte onderlip. Evenzo interessant en mooi is de “KLM” variatie van de Nemesia versicolor. Deze plant heeft een blauwe bovenlip en een witte onderlip. 

Ontdek meer vaste planten voor uw tuin

Yarinde is bekend vanwege haar kant en klare borderpakketten en biedt ook vele soorten vaste planten voor uw tuin. Kies uit 1001 soorten, van blauw bloeiende tuinplanten tot fraaie siergrassen. Ontdek het gemak van combineren en bestellen van tuinplanten online via onze webwinkel. 

Terug naar blog