Pampasgras Yarinde tuinplanten

Pampasgras

Steeds vaker zie je in veel tuinen het mooie Pampasgras verschijnen. Deze grote siergras kenmerkt zich door de pluimen die aan de plant groeien.

Pampasgras vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, maar ook in Turkije en Nieuw Zeeland kun je de plant tegenkomen. Ga je pampasgras planten, zorg er dan voor dat hij in een pot of de grond wordt geplant waar het water goed weg kan en waar hij alle ruimte heeft om te groeien. Zet je namelijk meerdere planten bij pampasgras, dan kan hij in de verdrukking komen en niet zo mooi tot zijn recht komen.

Welke soorten pampas siergras zijn er?

Vaak herken je pampasgras aan de zachte, zilverwitte pluimen die boven het gras uitgroeien. Dit is de vrouwelijke variant van het pampasgras. De mannelijke variant van pampasgras heeft wat grauwere en roze-achtige pluimen.

Wil je pampasgras stekken, dan kun je dit doen door de planten te scheuren. Bij tuincentra doen ze dit vaak nog voordat de plant pluimen heeft. Je weet dan van tevoren niet of je met de mannelijke of vrouwelijke variant te maken hebt.

Ontdek diverse populaire soorten Pampasgras en bestel eenvoudig in onze webwinkel. Bekijk tevens onze vele suggesties voor combineren.

De eigenschappen van pampasgras

Een van de kenmerken van pampasgras is dat de plant solitair het beste tot zijn recht komt. Het is een snelgroeiende plant, die in bloei makkelijk meer dan een meter lang kan worden.

Deze grasplant bloeit van augustus tot oktober en zelfs nog langer als de weersomstandigheden het toelaten. Bij veel storm en regen zal de plant niet lang mooi blijven, maar is het een periode mooi droog weer, dan voelt de plant zich in zijn element. Hij zal je in de zomer verrassen met sierlijke mooie pluimen die zachtjes bewegen in de wind.

Zo komt pampasgras de winter door

Jong pampasgras moet nog wennen aan de winter. De jonge planten kunnen te lijden hebben van vorst aan de voeten. Je kunt jong pampasgras verzorgen door de plant ter bescherming tegen vorst samen te binden en er tevens voor te zorgen dat de voeten van de plant beschermd zijn. De geel geworden bladeren van de plant zullen de plant in de winter beschermen. Haal deze bladeren er dus pas in de lente af. Je zult dan zien dat de plant weer langzaam zal uitlopen. Pampasgras snoeien doe je pas aan het einde van de winter, als er geen vorstperiode meer wordt verwacht. Knip de plant dan 30 centimeter boven de grond af. Ondanks dat pampasgras mesten niet echt noodzakelijk is, houdt de plant zo nu en dan van organische mest.

Waar let je op bij de aanschaf van pampasgras?

Ga je pampasgras kopen, let er dan op dat het gras fris groen is en er al wat pluimpjes zichtbaar zijn. Het zou zonde zijn als je de plant net hebt gekocht en de plant na enige tijd met niet zo fraaie bruinachtige pluimen bloeit, terwijl je had gehoopt op de mooie witte pluimen. Zorg dat de plant op een zonnig en beschut plekje staat waar water makkelijk weg kan. Zet hem dus nooit in een pot waar geen gaatjes in zitten. Afwatering is een van de belangrijkste punten waar je bij deze plant op moet letten.

Ontdek meer populaire soorten grassen in onze webwinkel. Per soort geven wij handige informatie over combineren met bijpassende vaste planten en verzorging.

Mis nooit meer blogs over tuinieren van Yarinde

Wilt u op de hoogte blijven van onze blog, volg ons dan op Facebook of Instagram.

Terug naar blog