Robinia Tuinplanten Yarinde

Robinia

De Robinia is een mooie decoratieve boom met de lichtgroene blaadjes en wordt ook wel acacia, witte acacia of valse acacia genoemd. De boom vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika en heeft zijn naam te danken aan vader en zoon Robin. Deze lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk plantten de boom in de tuin van het Louvre in Frankrijk. 

Ga je een Robinia kopen, dan word je in mei tot en met juli verrast door de witte bloemen waar lange geurende trossen aan groeien. De trossen zitten vol met zoete nectar en de acaciahoning die hier uit voortkomt, is dan ook een rijkelijk geurende honing.

Zo verzorg je een Robinia

Een Robinia verzorgen is niet heel erg moeilijk, maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten. De Robinia houdt van een droge, kalk- en leemrijke zandgrond, maar ook kun je een Robinia planten op een lichte kleigrond. Dit zorgt echter voor een snelle groei, zowel in de hoogte als in de breedte. Zorg er altijd wel voor dat de grond niet al te vochtig is en dat de Robinia uit de wind staat. De takken zijn namelijk breekbaar en zullen een plekje in de volle wind niet waarderen. Ook kan de Robinia slecht tegen vorst als hij niet beschut staat. Een Robinia stekken kan door wortelstek na de bladval en voor de vorstperiode.

bolboom

Bolaccacia

Meerdere soorten Robinia

De Robinia bestaat in meerdere soorten. Heb je een kleinere tuin, koop dan een speciaal hiervoor gecultiveerde Robinia, die niet zo heel hoog en breed zal worden, of kies een Robinia in bolvorm of heester. De takken van de heestersoort kun je tegen een muur geleiden, maar ook deze takken zijn broos. Je kunt ze dan het beste buigen als ze nog jong zijn, om ze op deze manier te geleiden. Wil je de Robinia mesten, doe dit dan nooit te vaak of te laat in het jaar, maar geef de jonge takken de tijd om zich te ontwikkelen.

Zo snoei je het beste een Robinia

Zoals alle bomen en heesters, kun je ook een Robinia snoeien. Heb je een Robinia heester, dan kun je deze makkelijk snoeien door de overbodige en warrige takken weg te halen. Een Robinia boom kun je flink snoeien, maar doe dit wel in de maanden december tot februari, als er geen vorst is en de sappen nog niet op gang zijn gekomen. Kleine takken kun je tot op 2 ogen wegsnoeien, zwaardere takken snoei je tot 20 tot 25 centimeter van de stam. Gebruik hiervoor het liefst een scherpe handzaag om de wonden beter te laten genezen.

Sterk en duurzaam hout

Hoewel de takken van de Robina broos zijn, is het hout van de boom sterk en wordt het vaak gebruikt voor het maken van kozijnen en meubels. Het is net zo sterk als teak en meranti en zelfs sterker dan eikenhout. Door de grillige groei heeft het hout echter veel bewerking nodig, omdat het krom kan trekken en kan barsten. Een ander nadeel is dat de binnenschors giftig is. De zaden die in de bloemen zitten, zijn eveneens giftig en kunnen voor uitval van orgaanfuncties leiden. 

Mis nooit meer blogposts van Yarinde

Wilt u op de hoogte blijven van onze blog, volg ons dan op Facebook, Instagram of Pinterest voor inspiratie.

Terug naar blog