borderpakket

Startup Yarinde maakt plantencombinaties 

Michael van Wassem, bioloog en oprichter van Yarinde legt uit: ,,het is heel verleidelijk die fraai bloeiende plant in de winkel zomaar mee te nemen en in je tuin te planten. Doe dat vooral niet is mijn advies, zorg eerst voor een doordacht plan. Dat kan, heel simpel door uit kant en klare borderpakketten te kiezen. Deze plantpakketten bestaan uit een mix van bijelkaar passende tuinplanten. Dergelijke bordersets hebben altijd een bepaald tuinthema, denk aan: schaduw, zon, kleigrond, droge grond, smalle border, prairieborder, langbloeiers, bepaalde bloeikleur(en) enzovoorts.“

Michael vertelt verder: ,,Voor wie vastloopt bij de voorbedachte sets, bieden we een maatwerk service. Bij de juiste plantencombinaties vinden, kijken we naar meer dan 10 factoren. Denk aan lichtinval, bloeiperiodes, blad- en bloemkleuren, bloem- en blad structuur, groepsgrootte, groeihoogte en bodemsoort van de tuin. Uiteraard nemen we persoonlijke voorkeuren van klanten ook mee. Wij willen de zoekende klant graag helpen zodat hij jarenlang geniet van de borders. Vaak hebben mensen zelf geen idee wat zaken als bladvorm, positie, aantallen per soort en bloeiwijze doen voor een border.

Ook hebben we aan onderhoud gedacht. Snoeien vinden mensen doodeng merken wij. Daarom krijgt elke klant tips voor snoeien en bemesting mee.”

Yarinde bezorgt de tuinplanten in heel Nederland en Vlaanderen altijd zelf. De selectie bij kwekers doet het plantenbedrijf eveneens zelf, zodat klanten zeker zijn van eerste keuze planten en heesters. 

De startup begon eind 2019 na de overname van deplantengids.nl, een digitale plantengids van meer dan 5000 soorten vaste planten, struiken en bomen. Henk Jan Bijmolt, bekend van Gadero, is investeerder en vertelt over zijn deelneming: ,,Het is heel motiverend om iets met groen te doen. Zelf ben ik op de boomkwekerij van mijn vader opgegroeid. Ik ben daarom niet alleen geldschieter, maar doe meer. Zo ondersteun ik Michael als sparringpartner. In het begin wou hij bijvoorbeeld alles verkopen, hagen, bomen, klimplanten en borders. Ik zag dat we te veel met hagel aan het schieten waren en eigenlijk alles net niet was. Samen hebben we toen bedacht de focus volledig op borders te leggen, omdat we daar echt een probleem kunnen oplossen, dus meerwaarde kunnen hebben. Daarnaast vind ik het leuk om mijn handen uit de mouwen te steken. Zo ben ik een paar keer meegeweest om planten in te kopen bij kwekers en help ik mee met SEO of conversie optimalisatie.’’

De adwordskraan bij Yarinde staat sinds een week vol open. Yarinde heeft als doelstelling 1000 borders te verkopen in 2021. Dagelijks komen er nu 3-4 aanvragen voor maatwerk binnen. De maatwerk beplantingsplan service is nu nog gratis, mogelijk passen de ondernemers dit later aan in een betaaldienst waarbij klanten bij aankoop van tuinplanten het bedrag terug krijgen. De kant en klare borderpakketten worden tot slot pas uitgeleverd in het voorjaar, na de vorst.

Terug naar blog