Een van de meest bekende kruidenplanten is tijm. Tijm is een houtachtige plant met een aromatische geur die je veelal ziet in het Middellands Zeegebied en Azië. In Nederland kun je bij veel tuincentra Tijm kopen. Maar ook bij veel supermarkten tref je Tijm aan. Er zijn vele soorten Tijm verkrijgbaar. Zo is er de Echte Tijm, de Kleine en Grote Tijm, kruiptijm, een laag bij de grond blijvende plant en de Citroentijm, een Tijm soort die naar citroen ruikt en smaakt.
Zo geniet je het meest van Tijm
Ga je Tijm planten, geeft hem dan een zonnige plek en zorg ervoor dat regen of water makkelijk weg kan. Tijm wordt ongeveer 10-30 centimeter hoog, afhankelijk van het soort Tijm. De meest voorkomende Tijm, de Thymus vulgaris, wordt circa 30 centimeter hoog en zal in mei tot juni met roze bloemetjes bloeien. Tijm kan goed tegen vorst, is winterhard en behoudt ook in de winter zijn blad. Tijm verzorgen is niet moeilijk. Staat Tijm in de volle grond, dan is water geven niet nodig. De regen is dan voldoende. Alleen als het erg droog is in de zomer kan wat extra water geen kwaad.
Het onderhoud van Tijm
Ga je Tijm snoeien, doe dit dan na de bloeiperiode. Snoei de bovenkant ongeveer 5 centimeter. Tijm mesten als hij in de volle grond staat, hoeft niet. Staat Tijm in een pot, dan is het verstandig af en toe wat mest in de pot te doen, omdat hij toch voedingsstoffen nodig heeft. Wil je Tijm stekken, dan kun je dit doen door de plant te scheuren. Je verdeelt de moederplant in twee of drie stukken en plant deze plantjes in de vaste grond of in een pot. Je zult zien dat de nieuwe planten snel zullen groeien. Doe dat het liefst in maart, zodat de plant in de lente alle kracht heeft om te groeien.
Let op, niet alle soorten zijn winterhard. Kruiptijm is dat wel, Citroentijm en Echte Tijm is dat veel minder!
De geneeskrachtige effecten van Tijm
Tijm heeft naast zijn geurende en smaakvolle eigenschappen, ook goede effecten op de gezondheid. In Tijm zit namelijk een stof, Tymol, die goed is voor de luchtwegen. Om die reden worden de bloemen en bladeren van Tijm in veel hoestsiropen gebruikt. Naast positieve effecten op de luchtwegen helpt Tijm ook bij griep, maagproblemen, hoofdpijn, reuma en tal van andere lichamelijke en ook geestelijke problemen. Tijm is een antioxidant en bevat vitamine K, ijzer, mangaan en calcium en vezels.
Tijm als culinaire smaakmaker in de keuken
Tijm is een veel gebruikt kruid in de keuken. Door zijn geur en smaak kan hij elk gerecht net dat beetje extra geven. Vooral in de Italiaanse keuken is Tijm erg geliefd. Maar ook bij het kruiden van vis, vlees en sauzen komt Tijm tot zijn recht. Tijm laat zich makkelijk drogen doordat de blaadjes op een houten stengel zitten. Je kunt de stengel makkelijk ophangen en nadat de blaadjes gedroogd zijn, deze in een afgesloten pot bewaren. De beste smaak van Tijm is net voor de bloei. Je kunt tijm op dat moment dus het beste oogsten en laten drogen.
Mis nooit meer blogposts van Yarinde
Wilt u op de hoogte blijven van onze blog, volg ons dan op Facebook.