borderplant

Tips voor tuinplanten uitzetten in uw border

Heeft u een kant en klaar borderpakket gekocht of heeft u zelf een doordachte mix aan tuinplanten gekocht? Dan is het tijd voor het uitzetten van uw tuinplanten. Lees onze handige tips voor het uitzetten van uw borderplanten.

Zorg vooraf voor een onkruidvrije border, ook kunt u deze nog even omspitten en waar nodig bemesten. Na het spitten kunt u de grond nog even aanharken. Zo houdt u overzicht. 

uitzetten tuinplanten

  • 1. Zet hoge planten achteraan en lage vooraan. Let dus op de groeihoogte, niet op de planthoogte van het moment van aanschaf.
  • 2. Let op de plantafstand per soort. Dit vindt u op Yarinde.nl van vrijwel alle soorten tuinplanten terug in onze plantengids. Sommige planten houden van veel afstand, anderen kunnen dichter op elkaar. Uiteraard kijkt u vooraf al of u schaduwplanten of zonplanten kunt bestellen en neemt u uw bodemsoort in ogenschouw. Niet elke plant groeit zomaar op elke grondsoort. 
  • 3. Verdeel de potjes van uw planten eerst globaal over uw border. Kijk nu van een afstandje of u tevreden bent over de verdeling. Werk bij voorkeur met oneven aantallen, dat staat vaak speelser. 
  • U kunt nu beginnen met aanplanten. Begin altijd achteraan in uw tuinborder. Knijp even in de pot aan weerszijden en houdt de plant op de kop. Trek de pot er voorzichtig af. Druk de wortel stevig aan en vergeet niet te bewateren. Ook het bemesten wordt nog wel eens onderschat.

Uw borders hebben nu even de tijd nodig om te groeien. Na 1 seizoen kunt u vaak al beginnen met snoeien. Vaak durven mensen niet te snoeien. Doe dit juist wel, zo houdt u uw border langer mooi.

Terug naar blog