Dakbomen

Van welke dakbomen maak je een groen overdekt dak?

Waarom dakbomen - hulp bij het kiezen van dakbomen

Dakbomen zijn versgeleide of voorgeleide boomsoorten, waarvan de takken groeien aan een bamboerek. Tegenwoordig is er heel veel keuze aan dakbomen. Elke dakboom soort heeft eigen kernmerken, voordelen én nadelen. Voordat u een keuze maakt is het dus goed om te achterhalen met welke doel u een dakboom wilt aanplanten. Wenst u privacy te creëren tussen u en de buren? Dan zoekt u waarschijnlijk een groenblijvende dakboom, zodat u ook in de winter privacy bied. Wilt u een onderhoudsvriendelijke dakboom? Kies dan voor een langzaam groeiende, die minder vaak gesnoeid hoeft te worden. Wilt u op een natuurlijke wijze schaduw creëeren tijdens de zomermaanden? Dan kunt u ook kiezen voor bladverliezende soorten met herfstverkleuring. Ontdek hieronder de verschillende dakboom soorten, met de voor- én nadelen.

Waar op letten bij dakboom kiezen?

 • stamhoogte (hoe hoog begint het rek, 200 of 220 cm is het prettigst)
 • rekgrootte (hoe groot is het dakscherm, 120x120 cm raden wij minimaal aan voor een mooi schaduwplekje)
 • stamdikte en potmaat (verwar stamdikte niet met de stamomtrek!)
 • bezorgkosten

Unieke Dakboom zoekservice

Wij helpen u graag bij het vinden van uw ideale dakboom of dakbomen voor uw tuin of overkapping van levend groen. Vul vrijblijvend het bomen zoek service formulier in. Wij sturen u dan per gevonden exemplaar foto's zodat u kunt kiezen welke dakboom of dakbomen wij bij u mogen thuis bezorgen. 

Welke boomsoorten zijn geschikt als dakboom?

Lees hieronder de voordelen én nadelen van meest populaire dakboom vormen. 

 • Dakplatanen

Dakplataan

Voordelen Dak-Plataan

De Gewone dakplataan, vroeger ook wel bekend als de 'Platanus Acerifolia' zijn snelgroeiende boomsoorten en laten zich gemakkelijk leiden. Zo heeft u relatief snel een mooi volgroeid groendak én schaduw in uw tuin. Dakplatanen worden hierdoor ook wel parasolbomen genoemd. Deze dakbomen groeien op vrijwel iedere grondsoort. 

Nadelen Dak-Plataan

Dakplataan laten zich eenvoudig snoeien, echter kan het zijn dat u allergisch bent voor de plataan. Tijdens het snoeien komen er stoffen, of 'haartjes' vrij die op het blad zitten (Met de wintersnoei heeft u hier dus geen last van). Deze kunnen iritaties aan de ogen en keel geven tijdens het snoeien. Draag tijdens het snoeien handschoenen, een bril & een mondkapje. Deze dakbomen zijn overigens niet wintergroen. 

Grondsoort: Alle soorten, maar houden niet van natte voeten. Grondsoorten die regelmatig onderwater staan zijn dus minder geschikt. 

Lichtbehoefte: Schaduw

 • Dak-moerbei 

Dakmoerbei aanplanten voordelen nadelen

Voordelen Dak-Moerbei 

De Morus alba, oftewel Moerbei Fruitless heeft als voordeel dat ze weinig tot geen vruchten geven. Hierdoor blijft u terras of tuin een stuk schoner. Door het dichte bladerdek zorgt deze boomsoort voor veel schaduw in de zomermaanden. Het is een ideale boom tegen de zon. De Dakmoerbij is een soort met misschien wel één van de grootste bladeren. 

Nadelen Dak-Moerbei

Deze dakboom is niet wintergroen en verliest in de winter haar blad. Ze vragen een kalkrijke bodem, hierdoor doen ze het minder goed op een zure tuingrond. 

Grondsoort: Lichte, goed doorlatende grond

Lichtbehoefte: Zon

 • Ginkgo Biloba Pendula

Dakboom ginkgo

Voordelen Dak-Ginkgo

De Japanse notenboom, is vanwege de afkomst mooi om aan te planten in oosterse en japanse tuinen. De sierwaarde van de Ginkgo zit in de prachtige herfstverkleuring. In september/oktober verkleuren de bladeren goudgeel. 

Nadelen Dak-Ginkgo

De vruchten van de Ginkgo ruiken onaangenaam. Het is een bladverliezende dakboom, dat zorgt voor veel bladeren op het terras en geen privacy in uw tuin. 

Grondsoort: Alle soorten

Lichtbehoefte: Zon

 • Laurier als dakboom

Voordelen Dak-Laurier

De Prunus, oftewel Laurier zijn groenblijvende dakbomen die ook in de winter voor privacy en beschutting zorgen. De bladeren zijn donkerder van kleur dan bij andere dakbomen. Het zijn snel groeiende boomsoorten, waardoor u na aankoop vrij snel een volgroeid dak heeft. 

Nadelen Dak-Laurier

Het nadeel van de snelgroeiende daklaurier is dat u deze vaker moet snoeien om haar in de juiste vorm te behouden. 

Grondsoort: Vragen een goed doorlatende tuingrond. Deze dakboom soorten staan net zoals de dakplatanen een hekel aan natte voeten en drassige gronden. 

Lichtbehoefte: Halfschaduw

 • Amberboom als dakboom

amberboom dakvormen aanplanten tuin

Voordelen Dak-Amberboom 

Denkt u aan herfstverkleuring, dan denkt u aan de Amberboom. De bladeren van de Amberboom hebben een sierlijk gepunt blad, dat hele jaar rond verkleurd (groen-geel-rood). De bladeren van de Amberboom hebben een typische geur. Ook als het blad in de winter is afgevallen, blijft de Amberboom aantrekkelijk om te zien.

Nadelen Dak-Amberboom 

Ondanks het mooie wintersilhouet, is de Amberboom niet groenblijvend. Mocht u dakbomen aanplanten vanwege de privacy, kiest u voor een groenblijvende dakboom. 

Grondsoort: Vruchtbare grondsoorten. Geschikt voor grondsoorten. In tegenstelling tot de dakplatanen en de daklaurieren, zijn deze dakbomen geschikt voor drassige grondsoorten. Ze verdragen natte voeten goed. 

Lichtbehoefte: Halfschaduw & Zon

 • Moeraseik als dakboom

moeraseik bladstructuur

Voordelen Dak-Moeraseik

Deze eikenbomen hebben een prachtige herfstverkleuring voordat ze hun blad laten vallen. Het blad blijft lang aan de boom hangen. De Moeraseik doet het goed in het Nederlandse klimaat en is onderhoudsvriendelijk. 

Nadelen Dak-Moeraseik

De Moeraseik loopt wat laat uit, waardoor ze wat later vol in het blad zitten. Vanaf eind mei / juni is het blad weer terug. Hierdoor is deze boomsoort wat minder geschikt voor mensen die graag vroeg in het jaar beschutting tegen de zon willen hebben. In een zware (klei)grond doet deze dakboom het wat minder. 

Grondsoort: Alle soorten, voedselrijke grond. Deze dakbomen zijn bestand tegen drassige tuingronden en verdragen natte voeten prima. 

Lichtbehoefte: Halfschaduw & Zon

 • Amerikaanse tulpenboom - Liriodendron als dakboom

Voordelen Dak-Tulpenboom

Tulpenbomen hebben een mooie herfstverkleuring. In de herfst verkleurt het blad geel. Deze soorten zijn geschikt voor vochtige gronden. Het zijn snelgroeiende boomsoorten. Dat betekent dat u na aankoop val snel een volgroeid groen dak heeft. 

Nadelen Dak-Tulpenboom

Doordat het snelgroeiende dakboom soorten zijn, dient u deze wel regelmatig te snoeien. 

Grondsoort: Voedselrijke en vochtige tuingrond. Geschikt om aan te planten langs sloten. 

Lichtbehoefte: Staat graag op een plek in de volle zon. Verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de bodem vochtig is. 

 • Overige soorten

Glansmispel Photinia in dakvorm, bladhoudend met groene en rode bladeren, wel op een beschutte plek zetten

dakvorm glansmispel

Blauwe regen Wisteria dakboom, snelgroeiend en enorme bloemtrossen

dakboom bloeiend

Dakbeuk, met fraaie, getande blaadjes, niet wintergroen

dakvorm beuk hoge stam

Het aanplanten van Dakbomen

U kunt kiezen voor 1 dakboom of een groepje van 4 of 6 stuks zodat u echt een overdekt groen "terras" krijgt. Zet u de bomen tussen sierbestrating of een houten vlonder? Dat kan, zorg dan wel dat de bomen genoeg kunnen ademen door niet het geheel dicht te straten. Heeft u 1 fraaie dakboom? Dan kunt u deze ook fraai aankleden met een boombank rondom de boom. Een fijne zitplaats.

Snoeien van Dakbomen

Goed onderhoud is een must bij een dakboom. Anders groeien de takken binnen no-time de hoogte in. De basis is een hoge huishoudtrap van minimaal 7 treden een takkenschaar. Snoei in de herfst als het blad gevallen is. Je kunt dan goed zien welke takken weg kunnen en welke je gebruikt om het dak dichter te maken. Als het dak al goed dicht is kun je er halverwege de zomer met een elektrische Heggenschaar over gaan om het weer mooi vlak te krijgen.

Dakbomen bestellen?

Wilt u dakbomen kopen voor uw tuin? Neem contact op voor de mogelijkheden bij Yarinde. Wij leveren dakbomen en borderplanten in heel Nederland en België. Voor alle soorten bomen bekijk onze online bomenbibliotheek. 

Heeft u een fraai groen dak in uw tuin gemaakt van (bijzondere) bomen? Helemaal trots op uw 'natuurlijke overkapping'? Stuur ons uw foto via hallo@yarinde.nl en wij delen deze met andere bezoekers van deze blog! 

Terug naar blog