Dakbomen

Van welke dakbomen maak je een groen overdekt dak?

Voorbeelden en hulp bij het kiezen van dakbomen

Dakbomen zijn versgeleide of voorgeleide boomsoorten, waarvan de takken groeien aan een horizontaal, dakvormend rek. Tegenwoordig is er heel veel keuze aan dakbomen. Lees in deze blog meer hierover.

Elke dakboom soort heeft eigen kernmerken, voordelen én nadelen. Voordat u een keuze maakt is het dus goed om te achterhalen met welke doel u een dakboom wilt aanplanten. Wenst u privacy te creëren of een mooi schaduwplekje? Dan zoekt u waarschijnlijk een groenblijvende dakboom, zodat u ook in de winter privacy bied. Wilt u een onderhoudsvriendelijke dakboom? Kies dan voor een langzaam groeiende, die minder vaak gesnoeid hoeft te worden zoals de Steeneik 'Quercus Ilex'. Wilt u op een natuurlijke wijze schaduw creëeren tijdens de zomermaanden? Dan kunt u ook kiezen voor bladverliezende soorten met fraaie herfstverkleuring en groot blad zoals de dakplataan en dakmoerbeiboom. Ontdek hieronder de verschillende dakboom soorten, met de voor- én nadelen.

Waar op letten bij een dakboom kiezen?

  • stamhoogte (hoe hoog begint het rek, minimaal 220 cm is het prettigst)
  • rekgrootte (hoe groot is het dakscherm, 120x120 cm raden wij minimaal aan voor een mooi schaduwplekje)
  • rekvorm, vierkant of rond
  • materiaal van het rek: bamboe, hout of gepoedercoat staal?
  • stamdikte/stamdiameter en potmaat (verwar stamdikte niet met de stamomtrek, deel de stamomtrek door 3,14 om de dikte te krijgen!)
  • bezorgkosten en hoe verpakt
  • potmaat niet onderschatten, hoe groter de pot, hoe beter het wortelgestel, hoe sterker de boom
  • geeft het blad of de vruchten veel afval?
  • wintergroen zoals de olijfwilg of steeneik of bladverliezend
  • inheemse soort of biologisch gekweekt?
  • bij, hommels, vlinder of vogelvriendelijk?
  • matcht de gewenste bodemtype met uw situatie?

Dakboom op maat maken

Wij helpen u graag bij het vinden van uw ideale dakboom of het maken van dakbomen op maat. Vul vrijblijvend het offerte formulier in. Geef al uw wensen op zoals stamdikte, stamhoogte, soort rek, rekvorm, materiaal van het dak, soort en aantallen.

Welke boomsoorten zijn geschikt als dakboom?

Lees hieronder de voordelen én nadelen van meest populaire dakboom vormen. 

  • Dakplatanen

Dakplataan

Voordelen Dak-Plataan

De Gewone dakplataan, vroeger ook wel bekend als de 'Platanus Acerifolia' zijn snelgroeiende boomsoorten en laten zich gemakkelijk leiden. Zo heeft u relatief snel een mooi volgroeid groendak én schaduw in uw tuin. Dakplatanen worden hierdoor ook wel parasolbomen genoemd. Deze dakbomen groeien op vrijwel iedere grondsoort. 

Nadelen Dak-Plataan

Dakplataan laten zich eenvoudig snoeien, echter kan het zijn dat u allergisch bent voor de plataan. Tijdens het snoeien komen er stoffen, of 'haartjes' vrij die op het blad zitten (Met de wintersnoei heeft u hier dus geen last van). Deze kunnen iritaties aan de ogen en keel geven tijdens het snoeien. Draag tijdens het snoeien handschoenen, een bril & een mondkapje. Deze dakbomen zijn overigens niet wintergroen. 

Grondsoort: Alle soorten, maar houden niet van natte voeten. Grondsoorten die regelmatig onderwater staan zijn dus minder geschikt. 

Lichtbehoefte: Schaduw

  • Dak-moerbei 

Dakmoerbei aanplanten voordelen nadelen

Voordelen Dak-Moerbei 

De Morus alba, oftewel Moerbei Fruitless heeft als voordeel dat ze weinig tot geen vruchten geven. Hierdoor blijft u terras of tuin een stuk schoner. Door het dichte bladerdek zorgt deze boomsoort voor veel schaduw in de zomermaanden. Het is een ideale boom tegen de zon. De Dakmoerbij is een soort met misschien wel één van de grootste bladeren. 

Nadelen Dak-Moerbei

Deze dakboom is niet wintergroen en verliest in de winter haar blad. Ze vragen een kalkrijke bodem, hierdoor doen ze het minder goed op een zure tuingrond. 

Grondsoort: Lichte, goed doorlatende grond

Lichtbehoefte: Zon

  • Daksteeneik 'Quercus Ilex' wintergroen

steeneik dakboom wintergroen

Voordelen Dak-Steeneik

Het kartelige blad van de Steeneik is mooi glanzend groen van kleur met lichte achterkant. De bladeren krullen fraai en zijn niet te vergelijken met echt eikenblad, maar veel kleiner. De Steeneik 'Quercus Ilex' is geschikt bij een terras of buitenzwembad, want geeft weinig afval van blad en vruchten. 

Nadelen Dak-Steeneik

Deze soort groeit langzaam. Het duurt even voordat uw dak helemaal dicht is, maar daar staat tegenover dat u veel minder snoeiwerk en snoeiafval heeft.

  • Dak-Olijfwilg

dakboom groenblijvend olijfwilg

Voordelen Dak-Olijfwilg

Het blad van de Olijfwilg is mooi grijs/groen van kleur met lichte achterkant. De ovale bladeren blijven de hele winter groen en zijn iets groter dan die van de Steeneik. De Olijfwilg is geschikt voor een groeiplaats bij de kust, want kan tegen zoute zeelucht. Ook zeer geschikt bij uw terras of buitenzwembad, want geeft weinig afval van blad en vruchten. De witte najaarsbloei en de vogelvriendelijke besjes zijn nog extra voordelen van deze soort.

Nadelen Dak-Olijfwilg

Deze soort laat soms wat gele blaadjes zien bij extreme kou of droogte. 

  • Ginkgo Biloba Pendula

Dakboom ginkgo

Voordelen Dak-Ginkgo

De Japanse notenboom, is vanwege de afkomst mooi om aan te planten in oosterse en japanse tuinen. De sierwaarde van de Ginkgo zit in de prachtige herfstverkleuring. In september/oktober verkleuren de bladeren goudgeel. 

Nadelen Dak-Ginkgo

De vruchten van de Ginkgo ruiken onaangenaam. Het is een bladverliezende dakboom, dat zorgt voor veel bladeren op het terras en geen privacy in uw tuin. 

Grondsoort: Alle soorten

Lichtbehoefte: Zon

  • Laurier als dakboom

Voordelen Dak-Laurier

De Prunus, oftewel Laurier zijn groenblijvende dakbomen die ook in de winter voor privacy en beschutting zorgen. De bladeren zijn donkerder van kleur dan bij andere dakbomen. Het zijn snel groeiende boomsoorten, waardoor u na aankoop vrij snel een volgroeid dak heeft. 

Nadelen Dak-Laurier

Het nadeel van de snelgroeiende daklaurier is dat u deze vaker moet snoeien om haar in de juiste vorm te behouden. 

Grondsoort: Vragen een goed doorlatende tuingrond. Deze dakboom soorten staan net zoals de dakplatanen een hekel aan natte voeten en drassige gronden. 

Lichtbehoefte: Halfschaduw

  • Amberboom als dakboom

amberboom dakvormen aanplanten tuin

Voordelen Dak-Amberboom 

Denkt u aan herfstverkleuring, dan denkt u aan de Amberboom. De bladeren van de Amberboom hebben een sierlijk gepunt blad, dat hele jaar rond verkleurd (groen-geel-rood). De bladeren van de Amberboom hebben een typische geur. Ook als het blad in de winter is afgevallen, blijft de Amberboom aantrekkelijk om te zien.

Nadelen Dak-Amberboom 

Ondanks het mooie wintersilhouet, is de Amberboom niet groenblijvend. Mocht u dakbomen aanplanten vanwege de privacy, kiest u voor een groenblijvende dakboom. 

Grondsoort: Vruchtbare grondsoorten. Geschikt voor grondsoorten. In tegenstelling tot de dakplatanen en de daklaurieren, zijn deze dakbomen geschikt voor drassige grondsoorten. Ze verdragen natte voeten goed. 

Lichtbehoefte: Halfschaduw & Zon

  • Moeraseik als dakboom

moeraseik bladstructuur

Voordelen Dak-Moeraseik

Deze eikenbomen hebben een prachtige herfstverkleuring voordat ze hun blad laten vallen. Het blad blijft lang aan de boom hangen. De Moeraseik doet het goed in het Nederlandse klimaat en is onderhoudsvriendelijk. 

Nadelen Dak-Moeraseik

De Moeraseik loopt wat laat uit, waardoor ze wat later vol in het blad zitten. Vanaf eind mei / juni is het blad weer terug. Hierdoor is deze boomsoort wat minder geschikt voor mensen die graag vroeg in het jaar beschutting tegen de zon willen hebben. In een zware (klei)grond doet deze dakboom het wat minder. 

Grondsoort: Alle soorten, voedselrijke grond. Deze dakbomen zijn bestand tegen drassige tuingronden en verdragen natte voeten prima. 

Lichtbehoefte: Halfschaduw & Zon

  • Amerikaanse tulpenboom - Liriodendron als dakboom

Voordelen Dak-Tulpenboom

Tulpenbomen hebben een mooie herfstverkleuring. In de herfst verkleurt het blad geel. Deze soorten zijn geschikt voor vochtige gronden. Het zijn snelgroeiende boomsoorten. Dat betekent dat u na aankoop val snel een volgroeid groen dak heeft. 

Nadelen Dak-Tulpenboom

Doordat het snelgroeiende dakboom soorten zijn, dient u deze wel regelmatig te snoeien. 

Grondsoort: Voedselrijke en vochtige tuingrond. Geschikt om aan te planten langs sloten. 

Lichtbehoefte: Staat graag op een plek in de volle zon. Verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de bodem vochtig is. 

  • Overige soorten

Glansmispel Photinia in dakvorm, bladhoudend met groene en rode bladeren, wel op een beschutte plek zetten

dakvorm glansmispel

Blauwe regen Wisteria dakboom, snelgroeiend en enorme bloemtrossen groeiend op een houten paal

dakboom bloeiend

Dakbeuk, met fraaie, getande blaadjes, niet wintergroen, wel is de Fagus Sylvatica beuk bladhoudend (bruin) in de winter

dakvorm beuk hoge stam

Het aanplanten van dakbomen

Maak een plantgat 2x zo groot als de pot. Meng universele aanplantgrond met uw bestaande grond. Zorg voor een doorlatende bodem. Verwijder de emmer en dompel de kluit nog even in het water. Zet de onderkant van de stam op hoogte van het maaiveld. Stamp het geheel goed aan en geef nogmaals water. Nu kunt uw verder met het planten van siergrassen en andere vaste planten onder uw parasalboom. Kies niet te lage soorten onder de 30 cm, die vallen in het niets. 

Maak een natuurlijke overkapping van meerdere dakvorm bomen

U kunt kiezen voor 1 dakboom of een groepje van 4 of 6 stuks zodat u echt een overdekt groen "terras" krijgt. Zet u de bomen tussen sierbestrating, grind, gras of een houten vlonder? Dat kan, zorg dan wel dat de bomen genoeg kunnen ademen door niet het geheel dicht te straten. Heeft u 1 fraaie dakboom? Dan kunt u deze ook fraai aankleden met een houten boombank rondom de boom. Ook een fijne zitplaats. Flexibel zijn qua schaduw? Gebruik dan bijvoorbeeld bistrostoeltjes die u makkelijk kunt verzetten.

Snoeien van Dakbomen

Jaarlijks onderhoud is een must bij een dakboom. Anders groeien de takken binnen no-time de hoogte in. De basis is een hoge huishoudtrap van minimaal 7 treden een takkenschaar. Snoei in de herfst als het blad gevallen is. U kunt dan goed zien welke takken weg kunnen en welke ju gebruikt om het dak dichter te maken. Als het dak al goed dicht is kun je er halverwege de zomer met een elektrische Heggenschaar over gaan om het weer mooi vlak te krijgen.

Download ook onze gratis mobiele app voor tuinonderhoud. Maak zo een persoonlijke tuinkalender met snoeitips en advies voor bemesting.

Dakbomen bestellen en laten bezorgen?

Wilt u wintergroene dakbomen kopen, een fraai bloeiende dakwisteria of een dakplataan voor uw tuin? Yarinde is uw adres voor A-keuze dakvormbomen en vakkundige bezorging. Wij leveren dakbomen en bijpassende borderplanten in heel Nederland en België. Bestel ook aanplantgrond en bomenmest meteen mee.

Heeft u een fraai groen dak in uw tuin gemaakt van (bijzondere) dakbomen? Helemaal trots op uw 'natuurlijke overkapping'? Stuur ons uw foto via hallo@yarinde.nl en wij delen deze met andere bezoekers van deze blog! 

Terug naar blog