Weigelia's tuinplanten

Weigelia

Weigelia

De Weigelia is een bladverliezende sierheester en is een geslacht van de kamperfoeliefamilie. De struik bloeit in het voorjaar met prachtige roze, rode of witte klokvormige bloemen. Wil je een Weigelia kopen, kijk dan even welke soort je koopt. Er zijn namelijk vele varianten en afhankelijk van de soort kunnen ze ongeveer 0,5 – 3 meter hoog worden. Heb je niet veel plek, dan wil je natuurlijk geen 3 meter hoge Weigelia planten. De Weigelia is prachtig als je hem als haag plant. Je kunt dan vanaf mei tot juni genieten van een pracht aan bloemen.

Het onderhoud van de Weigelia

De Weigelia verzorgen is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Het is een sterke heester die om mooi te blijven en rijkelijk te kunnen bloeien, wel gesnoeid moet worden. Een Weigelia snoeien doe je meteen na de bloei in juni, of augustus, afhankelijk welke soort Weigelia je hebt. Je kunt gerust flink snoeien bij deze heester, want door de snoei wordt de groei en daardoor ook de bloei alleen maar gestimuleerd. Hierbij geldt ook; kijk naar het soort Weigelia die je hebt. Sommige soorten zullen je dankbaar zijn als je ze voor meer dan de helft terugsnoeit.

Verplanten van de Weigelia

Doordat een Weigelia een sterke plant is, heeft hij ook geen moeite om verplant te worden. Mocht je de Weigelia dus elders in de tuin willen planten, dan kun je dit zonder problemen in het najaar of vroege voorjaar doen, maar wel het liefst als de vorstperiode voorbij is. De Weigelia is winterhard en heeft ook geen last van vorst, maar voor alle zekerheid kun je beter even wachten met verplanten tot na de vorstperiode. Doe het echter wel voor de bloei, anders is er een kans dat de Weigelia haar bloemen verliest en dat zou zonde zijn.

Zo kun je de Weigelia vermeerderen

Wil je de Weigelia stekken, dan kun je dit doen middels afleggen in april of september. Zoek hiervoor naar een sterke, jonge tak aan de buitenkant van de heester die minimaal 3 ogen heeft. Deze scheut buig je naar de grond en met een scherp mes maak je een inkeping in de scheut die de grond moet raken. Zet de scheut met ijzerdraad vast en bedek de scheut, maar niet de ogen, met aarde. Buig de top van de scheut naar boven en zet deze vast met een stokje. Geef meteen voldoende water. Als de wortels goed gegroeid zijn, dan kun je de scheut losknippen van de moederplant.

Wat is de beste plek voor een Weigelia?

In principe groeit Weigelia op elke grond goed. De plant stelt geen specifieke eisen aan het soort grond. Wel staat hij graag in de zon of halfschaduw, wat de bloei alleen maar ten goede komt. Hij kan solitair staan, maar is ook mooi in combinatie met andere planten. Wil je de Weigelia mesten, dan kun je dat het beste in het voorjaar doen, voor de bloemen aan de plant komen. Een beetje mest is voldoende voedingsstof voor de rest van het jaar.

Ontdek meer soorten bloeiende haagplanten in onze webwinkel voor hagen, bemestingen en meer tuinplanten.

Mis nooit meer blogposts van Yarinde

Wilt u op de hoogte blijven van onze blog, volg ons dan op Facebook, Pinterest, Youtube of Instagram. 

Terug naar blog