Welke bodembedekker planten zijn geschikt voor onder een boom?

Welke bodembedekker planten zijn geschikt voor onder een boom?

Afhankelijk van de boom

Het is niet mogelijk om zomaar elke plant onder een boom te plaatsen. Bomen nemen namelijk veel voedingsstoffen uit de grond en ze houden zonlicht tegen. Zo groeit er niets onder een berk, want deze bomen wortelen hoog. Andere bomen, zoals eiken en beuken, zijn meer geschikt voor bodembedekkers. Bekijk dus of de boom die u in de tuin heeft staan ook goed samengaat met andere planten, voordat u begint met het uitzoeken van bodembedekkers. 

Geschikte bodembedekkers

Er zijn niet zoveel bodembedekkers die u onder een boom kunt planten en die het hele jaar groen blijven. Als dit uw wens is, dan kunt u het beste kiezen voor een van de onderstaande 3 opties:

Deze drie bodembedekkers vormen snel een tapijt door hun ondergrondse uitlopers. Hierdoor kunnen ze goed overleven op de grond onder een boom. Hieronder leest u meer over de verschillende bodembedekkers.  

Pachysandra (schaduwkruid)

Deze groene bodembedekker groeit het liefst in de schaduw, ideaal dus om onder een boom te planten. Schaduwkruid groeit tot een hoogte van ongeveer 20 cm en heeft stevige donkergroene bladeren. Tussen maart en april kunt u genieten van de witte bloemen die opkomen. Het is een zeer winterharde plant, die een humusrijke vochtige ondergrond nodig heeft.   

Acaena (stekelnootje)

Het Stekelnootje is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Deze bodembedekker is populair, omdat ze het hele jaar groen blijven. Kenmerkend zijn de stekelige bollen die de plant, meestal in de nazomer, ontwikkelt. Deze plant wordt zo’n 15 cm hoog en heeft soms uitlopers van wel 30 cm lang. De Acaena is een waardplant, wat betekent dat deze insecten, bijen en vlinders aantrekt. Goed voor de biodiversiteit dus!  

Waldsteinia (goudaardbei)

De gele bloemen doen wel denken aan een aardbeienplant, maar de Waldsteinia draagt geen aardbeien. Toch maken de vroeg bloeiende bloemen veel goed. Deze bodembedekker heeft oppervlakkige wortels en doet het goed in moeilijke omstandigheden. Dit maakt de goudaardbei geschikt om te planten onder een boom. De Waldsteinia wordt ongeveer 20 cm hoog en is zeer winterhard. Ook blijft deze bodembedekker het hele jaar groen.   

Verzorging bodembedekkers

Een goede start is essentieel om ervoor te zorgen dat dit project een succes wordt. Zorg dus voor de beste start voor uw nieuwe bodembedekkers. Dit doet u door te zorgen voor vruchtbare grond door turf en compost door de grond te mengen. Hierdoor zorgt u dat vocht beter wordt vastgehouden. Vervolgens plant u de bodembedekkers ongeveer 1 meter van de boom, ze zullen vanzelf naar de boom toe groeien.  

Het is belangrijk, zeker in het begin, om de planten genoeg water te geven. Ze hebben dan namelijk nog te weinig wortels om zichzelf van voldoende water te voorzien. Hoeveel water u de planten moet geven hangt af van de grond van uw tuin. U kunt ook kiezen voor een watergeefsysteem, dit bespaart u tijd en moeite. Hier komen echter wel weer aanschafkosten bij kijken.  

Bekijk ook al onze bodembedekkers voor een altijd groene tuin.

Terug naar blog