bosplantsoen-bewateren.jpg

Bosplantsoen aanplanten, voorbeeld en tips

In deze blog laten je een voorbeeld zien hoe je een fraai bosplantsoen (ook wel houtwal genoemd) kan aanleggen. We kiezen in deze opzet voor reeds grote planten van 1,50 tot 2,50 meter hoogte zodat we snel een volgroeid geheel krijgen zonder al te veel onderhoud. We werken in dit voorbeeld uitsluitend met heesters, afwisselen met bomen is ook mogelijk. Dit vergt wel meer ruimte en meer/lastiger snoeiwerk

Bosplantsoen aanleggen op glooiend landschap

We beginnen met het maken van een glooiend landschap. Zo wordt het bosplantsoen net wat minder saai. We laten onze groenstrook oplopen tot 80 cm hoogte. Aan de achterkant hebben we een schuin, strak talud, aan de voorkant is het een niet al te steil oplopend geheel. We hebben de bodem gemengd met aanplantgrond, te meer de grond hier heel arm was.

Maak groepjes van heesters en ook weer niet

Tijd voor de beplanting. We gaan eerst ALLE planten neerzetten op de juiste plek en nog niets aanplanten. Nu kunnen we nog schuiven met de posities. Zodra we helemaal tevreden zijn beginnen we met de aanplanting.

bosplantsoen uitzetten

We zijn klaar met uitzetten, schuiven en puzzelen. We hebben de hoogst groeiende soorten achteraan gezet, zo krijgen we een mooi oplopend geheel. We zijn bovenaan begonnen met groepjes van steeds 3 stuks hulst. Deze zijn wintergroen en hebben we zoveel mogelijk gezet op de zichtlijnen die we het hele jaar willen blokkeren. We werken in ons bosplantsoen alleen met wintergroene hulst en enkele groenblijvende osmanthus. Eventueel hadden we nog een wintergroene olijfwilg kunnen toevoegen, maar helemaal in een bosplantsoen past deze soort ook weer niet (hoewel de grijze kleur van het blad wel zorgt voor een aangename afwisseling).

bosplantsoen met wintergroene hulst

Na de hulst hebben we ook de Zwarte vlierbes struiken van circa 2 meter hoog steeds in groepjes van 3 stuks bijelkaar gezet, op ongeveer een meter afstand. Daarnaast hebben we het geheel 'random' opgevuld met hazelaar en Amerikaanse krentenboompjes van rond de 2 a 2,50 meter hoog. We hebben er voor gezorgd dat er geen lijnen opstaan. We hadden nog enkele seringstruiken over van een ander project, die hebben we er ook maar in verwerkt.

Vooraan eindigen we met een 1,50 meter hoge gewone vlies en boerenjasmijn. We zetten deze niet om en om, maar deels in groepjes en deels solitair. Hier houden we een meter tussenruimte aan. Onderaan, op een beschut plekje heb ik 2 pawpaw struiken geplant, hier heb ik voor de zekerheid een stuk gaas omheen gezet tegen aanvreting van reeën en dergelijke. We gaan helemaal onderaan in het talud later nog een rode bes, blauwe bes en japanse wijnbes planten. Puur om zelf van te eten in en rond de zomer.

bosplantsoen eetbaar

Diverse tips op een rij

  • Zorg voor opbouw van laag naar hoog
  • Zor voor variatie in bladkleur, bladvorm, bloeiwijze en bloeikleur
  • Kies voor zoveel mogelijk inheemse beplanting (zoals vlierbes en hazelaar) waar vogels en insecten ook iets aan hebben
  • Voorkom dat planten in lijn stijn, maar er eens speels geheel van
  • Kies voor planten in pot als je grote kans op aanslaan wilt na april (wel een stuk duurder dan heesters met blote wortel)
  • Weinig onderhoud de eerste jaren is dichter op elkaar planten, maar later wel meer snoeien
  • Zeker bij aan van een groenstrook op een talud is sproeien in het begin een must
  • Hoe groter de beplanting, hoe duurder de aanschaf. 
  • De beste tijd voor bosplantsoen en groenstroken aanplanten is oktober/november of maart t/m april. 

Onderhoud

Maak in de zomer een randje van grond om elke stam zodat water minder snel wegspoelt. Deze haal je in de herfst weer weg zodat de heesters niet langdurig te nat blijven staan.

bosplantsoen maken

Omdat we werken met een glooiend, verhoogd talud kiezen we voor een laag frans boomschors, dit beschermt tegen uitdroging en tegen onkruid. 

Onze lijst met bosplantsoen heesters

  • Gewone Hazelaar (inheemse heester)
  • Groene Hulst (mooi donkergroen blad)
  • Amerikaanse krentenboompje (schitterende bloei in het voorjaar en lekkere krenten voor de vogels later in het jaar)
  • Zwarte vlier (zwarte blad zorgt voor aangename afwisseling)
  • Gewone vlier (eetbare vlierbessen voor mens en vogels)
  • Boerenjasmijn (frisgroen blad en witte bloemen)
  • En van beide 1 stuks Gewone Sering en Osmanthus Burkwoodii

Foto's bosplantsoen na 1 jaar

Na een jaar ziet u al een groot verschil, het bosplantsoen wordt al een mooi dicht geheel. Het eerste jaar extra sproeiers is wel een must, zeker als uw groenstrook op een verhoogd talud staat.

bosplantsoen / houtwal volgroeid
bosplantsoen van struiken 3-4 meter hoog

Alternatieven

Overweeg voor meer variatie in bladstructuur en bloei ook de inheemse Meidoorn, de inheemse Lijsterbes, de Noorse Esdoorn, de Zwarte els boom bij vochtige tuinen en de Haagbeuk op te nemen in uw bosplantoen. 

Voor laag bosplantsoen kan je ook denken aan soorten als Hertshooi (machinaal te maaien), wintergroene Laurier otto Luyken, Spierstruik Astilbe en Heesterrozen.

Lees ook www.yarinde.nl/populaire-soorten-struiken-voor-uw-bosplantsoen/ of vraag bij de experts van Yarinde een maatwerk ontwerk voor een bosplantsoen of singelbeplanting aan. 

Gaat u voor gemak? Kies een bosplantsoen pakket met thema's als inheems, wintergroen en meer.

Terug naar blog