Ligusterhaag.jpeg

Deze haagplanten doen het goed in de schaduw

Het najaar komt er weer aan. Het moment om haagplanten te planten. Dit artikel gaat over haagplanten geschikt voor schaduwrijke plekken, denk aan tuinen op het noorden of tuinen waar minder dan 4 uur de zon kan schijnen. Gelukkig doen enkele haagsoorten het ook goed in de schaduw. Wij hebben de 11 mooiste schaduw haagplanten voor u op een rij gezet. 

ligusterhaag

  • Taxushaag (langzaam groeiend, dus weinig onderhoud)

taxus haag klantfoto

laurierhaag yarinde

  • Klimop (Hedera) kan sterk woekeren, ook mogelijk op stalen scherm voor zeer smalle haagvorm

Hedera haag yarinde

  • Thujahaag, populaire coniferen, groenblijvende en sterke haagconifeer. 

Thuja haag

  • Beukenhaag, kies uit rood of groen. Let op de Carpinus is bladverliezend maar eerder weer groen, de Fagus heeft bruin blad in de winter en deels in het voorjaar.

beukenhaag rood

  • Meidoornhaag, past goed bij een landelijke uitstraling zoals een boerderij of schuurwoning

meidoorn haag

  • Japanse Hulst Ilex (buxusalternatief) is wintergroen
  • Olijfwilg, heerlijk geurend en bladhoudend in de winter, doet het ook goed in de wind, bij zee en nabij zout. Grijs met groen blad.

olijfwilg haag

  • Bamboe soorten zoals de niet-woekerende Fargesia Obelisk bamboehaag en Red Zebra (tevens groenblijvend)
  • Glansmispel Red Robin, bladhoudend en fel rode bloemen

Photinia haag

Extra tips waar op letten

Let op, elke soort heeft zijn wensen qua type bodem en jaarlijkse bemesting. Let naast de bodemsoort ook of u juist droge of natte stroken voor uw hagen heeft. De ene plant kan hier beter tegen dan de andere. Houdt u niet van onderhoud? Kies dan langzaam groeiende soorten. Kies verder voor een haagplant die past bij de stijl van uw tuin. Een meidoornhaag past goed bij een landelijk gelegen schuurwoning en een beukenhaag of taxus in een moderne woonwijk. Heeft u naast uw haag beplanting staan? Zorg dan voor schaduwrijke borderbeplanting die goed matcht met uw haag. Zorg voor contrast qua bladkleur, bladvorm en bloeiwijze en bloeikleur. Dan steekt uw haag mooi af bij uw borders. De experts van Yarinde helpen u graag verder met een maatwerk ontwerp.

In het najaar planten beter moment dan voorjaar 

Wist u dat de herfst eigenlijk een nog beter moment is om uw haagplanten te planten? De planten gaan dan in winterstand (een soort winterslaap) en hebben daardoor meer kans op opslaan. In het voorjaar lijkt het een beter moment, maar juist de plotselinge hitte en droogte kan de haagplant een behoorlijke klap geven. 

Haagplanten bestellen en laten bezorgen

Bij Yarinde leveren we in het najaar voor extra scherpe prijzen A-kwaliteit haagplanten. Wij bezorgen bovendien in heel Nederland en Vlaanderen hoge en lage hagen. Bestel bijpassende bio aanplantgrond meteen mee. 

Terug naar blog