Kleine-maagdenpalm-Vinca-minor-blauw.jpeg

Deze inheemse bodembedekkers doen het goed onder een boom

Onder een boom kan de grond vaak schaduwrijk zijn en kunnen de wortels van de boom concurreren om voedingsstoffen en vocht. Toch is het mooi om onder (hoogstammige) bomen een begroeide, bodemvullende laag aan te brengen. 

bosanemoon inheemse bodembedekker

In deze blog presenteren we enkele inheemse bodembedekkers die over het algemeen goed groeien onder bomen en grote struiken:

  1. Maagdenpalm (Vinca minor): Een populaire bodembedekker met groenblijvende bladeren en blauwe of witte bloemen. Het kan zich verspreiden en de grond goed bedekken. Sterke vaste plant. Inheems in Europa. Combineer bijvoorbeeld met een meerstammige Amerikaanse krentenboompje. 

  2. Bosanemoon (Anemone nemorosa): Een vroegbloeiende plant met schitterende witte bloemen. Het kan goed omgaan met schaduwrijke omstandigheden. Trekt bijen en hommels.

  3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans): Een laagblijvende grondkruiper met blauwe bloemen. Het kan zich verspreiden en vormt een dichte mat van bladeren. Extra voordeel, bijen zijn er ook dol op.

  4. Kaukasische vergeet-mij-nietjes (Brunnera macrophylla): Een plant met opvallende hartvormige bladeren en blauwe bloemen. Het gedijt goed in schaduwrijke gebieden. Wat dacht u van de combinatie met een Japanse sierkers?

  5. Pachysandra (Pachysandra terminalis): Een groenblijvende bodemplant met glanzende bladeren. Het kan goed omgaan met schaduw en vormt een dichte mat. Denk aan een combinatie met een meerstammige berk of Japanse esdoorn.

  6. Lievevrouwenbedstro (Galium). Valt op door zijn mooie witte bloei. Schitterend onder een grote beukenboom bijvoorbeeld of langs de slootwal. 

  7. Goudaardbei (Waldsteinia ternata): Een kruipende plant met gele bloemen. Het kan zich verspreiden en de grond bedekken, zelfs onder schaduwrijke omstandigheden.

bodembedekkers

Het is belangrijk om te onthouden dat elke locatie uniek is en dat de groeiomstandigheden kunnen variëren. Check altijd de mate van schaduw, de bodemgesteldheid en de aanwezigheid van de boomwortels, voordat u bodembedekkers plant. Ontdek onze lijst met meer inheemse tuinplanten of lees verder over superbestuivers voor uw tuin.

Terug naar blog