Uitgebloeid is ook mooi! Sommige tuinplanten zijn na de bloeitijd wat saai om naar te kijken, maar veel vaste planten, siergrassen en heesters geven juist een mooi winterbeeld. Sprookjesachtig als er straks ook nog rijp of sneeuw op ligt!
In deze blog zetten we een aantal ‘’wintermooie’’ uitbloeiers op een rijtje. Knip de uitgebloeide bloemen niet af en je zult zien hoe mooi het wintersilhouet tevoorschijn komt.…
Heesters voor in een mooie wintertuin
- Hortensia's en Pluimhortensia struiken. Je kent ze wel, de grote bolvormen, die in vele tuinen te vinden zijn. In de winter vormen de dorre bloemen een echt kunstwerk.
- Witte Kornoelje, Cornus alba ‘Sibirica’: in de herfst kleurt het blad van de witte Kornoelje prachtig rood. Als de bladeren zijn gevallen, komen de opvallende felrode takken tot hun recht. Deze zijn ook erg geschikt in kerststukjes.
- Kronkelhazelaar, Corylus avellana ‘Contorta’: in het voorjaar krijgt deze kronkelige hazelaar gele katjes, waarna het blad begint te groeien. In september kun je genieten van de eetbare hazelnoten. In de winter verliest de hazelaar blad, maar de kronkelige takken geven een kunstig winterbeeld.
Siergrassen en vaste planten
- Lampenpoetsergras, Pampasgras, Prachtriet en vele andere siergrassen leven met het seizoen mee.
- Rudbeckia: ook wel zonnehoed genoemd. Met hun mooie zaadhoofden zijn rudbeckia’s ook na de bloei erg decoratief.
- Dropplant: deze plant, waarvan de bladeren een anijsachtige smaak hebben, sterven in het najaar heel langzaam af. De donkerbruin verkleurende aren blijven fier overeind en geven een prachtig winterbeeld.
- Phlomis Brandkruid: Brandkruid groeit breed uit en de bladeren blijven in de winter groen. De zaaddozen van de uitgebloeide gele bloemen blijven tot in de winter hangen.
- Zonnehoed Echinacea: Deze tuinplanten leven mee met de seizoenen, na de bloei zijn de lange stelen met hun bollen bijzonder mooi om te zien.
- Bosrank Clematis vitalba: de opvallende dopvruchten sieren deze klimplant nog tot ver in de herfst en de winter.
Uitgebloeide sedum wordt bij sneeuw en vorst nog mooier
- Kogeldistel (Echinops) De kogelronde bloemen, vaak grijsblauw of staalblauw, laten na de bloei indrukwekkende zaaddozen achter. Combineert erg mooi met siergrassen!
- Duizendblad Achillea: deze plant bloeit nog tot eind november. Vaak wordt ze gesnoeid, maar als je haar laat staan dan trakteert ze je op decoratieve bloemschermen die in de winter getooid worden met rijp of sneeuw.
- Sedum (hemelsleutel): de grotere soorten zoals de Herbstfreude en Spectabile. In de vroege zomer zijn de bloemschermen groen en verkleuren naar rozerood en bruin. De bloemetjes zitten vol met nectar en trekken dus vele bijen en vlinders. Het beste kun je de oude stengels afknippen als de nieuwe scheuten opkomen.
- Virginische ereprijs (zwarte Ereprijs): Met haar imposante, witte aren en lange bladeren is deze rechtopstaande plant, die een volwassen hoogte van wel 150 cm kan behalen, de ruggengraat van een border. Ze bloeit van juli t/m de maand augustus met een sprookjesachtige vorm en is goed winterhard.
- Kerstroos (Helleborus): De bijzondere bloemen van deze plant zijn wit van kleur, maar verkleuren roze na de bevruchting. Deze plant bloeit vanaf januari tot en met april. Na de bloei worden kokervruchten gevormd. De Helleborus is extreem winterhard.
Ontdek ook ons aanbod wintergroene vaste planten voor uw plantvakken of neem een kijkje bij onze populaire borderpakketten onderverdeeld in diverse thema's.