bladplanten.jpeg

Deze tuinplanten met grote bladeren geven rust in uw tuin

Tuinplanten met groot blad passen in elke border. Deze planten voegen textuur, diepte en rust toe aan uw tuin. Hieronder staan enkele van mijn favoriete soorten grootbladige vaste planten. 

Schaduwminnende grootbladige tuinplanten

 1. Hartlelie (Hosta): Deze plant is verkrijgbaar in een scala aan groottes en bladkleuren, variërend van lichtgroen tot bijna blauw. Het blad is groot en kan zowel gerimpeld als glad zijn. Hartlelies zijn zeer tolerant voor schaduw, waardoor ze perfect zijn voor donkere hoekjes van uw tuin. Helaas zijn ook slakken dol op deze bladplanten.

  Hosta Borderpakket Daan

 2. Hoefblad: Dit is een andere uitstekende schaduwminnende plant. Met zijn grote, opvallende bladeren is het een geweldige keuze voor vochtige, schaduwrijke gebieden. Denk aan oevers van een vijver of sloot.

  Hoefblad

 3. Gunnera manicata (Sierrabarber): Deze plant staat bekend om zijn gigantische, prehistorisch ogende bladeren, waardoor het een spectaculaire aanvulling is op elke tuin. Echt iets aparts.

  Gunnera manicata

 4. Brunnera: Ook bekend als 'Siberisch vergeet-me-nietje', deze plant heeft prachtige hartvormige bladeren en delicate blauwe bloemen in het voorjaar. Zeer onderhoudsvriendelijke bodemplant.

  Brunnera macrophylla

 5. Purperklokje (Heuchera): Deze plant biedt een fantastische verscheidenheid aan bladkleuren, waaronder paars, brons, perzik, goud en veel andere tinten.

  Heuchera bladkleuren

 6. Schuimbloem (Tiarella): Dit is een geweldige bodembedekker voor schaduwrijke gebieden, met aantrekkelijke bladeren en schuimige, witte bloemen.

  Schuimbloem

 7. Varens: Er zijn vele soorten varens die grote bladeren hebben en goed gedijen in de schaduw. Kies uit diverse inheemse en wintergroene soorten. 

  Borderpakket Baloe Varens

 8. Rodgersia: Rodgersia's hebben grote, varenachtige bladeren en houden van een plekje in de halfschaduw of schaduw.

  Rodgersia

Zonminnende grootbladige tuinplanten

Voor zonnige gebieden in uw tuin, overweeg dan deze grootbladige soorten:

 1. Grijsbladige Alsem (Artemisia ‘Powis Castle’): Deze plant heeft prachtige zilvergrijze bladeren die een mooi contrast bieden met groenbladige planten en bijvoorbeeld paarsbloeiers.

  Artemisia ‘Powis Castle’

 2. Ezelsoren (Stachys byzantina ‘Big Ears’): Bekend om zijn fluweelzachte, grote bladeren, deze plant is goed bestand tegen droogte en perfect voor zonovergoten gebieden. Goed te combineren met blauw en paars bloeiers. 

  Stachys byzantina ‘Big Ears’

 3. Stekelnootje (Acaena microphylla ‘Kupferteppich’): Dit is een uitstekende bodembedekker, met fijne, koperkleurige bladeren.

  Acaena microphylla 'Kupferteppich'

  Bekijk ook deze grootbladige soorten: Bergenia (vaste plant met groot blad)

  https://www.yarinde.nl/schoenlappersplant-bergenia/

  Mansoor (bodembedekker met groot blad)

  https://www.yarinde.nl/mansoor-asarum/ 

Terug naar blog