Border zandgrond

Deze vaste planten doen het goed in zandgrond borders

Het is weer dé tijd om nieuwe planten aan te planten. De grondsoort bepaalt voor een groot gedeelte hoe goed je planten groeien. Zandgrond heeft andere eigenschappen dan bijvoorbeeld kleigrond en veengrond. Daarom een mini-cursus: welke planten passen goed bij zandgrond? En hoe weet je welke grond je hebt?

In deze blog helpen we je om te bepalen welke soort grond je hebt, hoe je die kan verbeteren en welke planten er goed passen bij zandgrond. Voor een overzicht van planten per grondsoort hebben we ook een handige pagina voor je gemaakt: ''planten per grondsoort''. 

Test je grond

Om te weten welke planten het beste in jouw tuin groeien, zal je eerst moeten weten welke soort grond je hebt. De grootte van de korrel verklapt welke grondsoort het is. Mocht je twijfelen, dan volgt hier een kleine test of je tuin (overwegend) zand-, klei- of veengrond is.
Je hebt hiervoor nodig:

  • Een schone glazen pot die goed afsluitbaar is
  • Helder regenwater of kraanwater
  1. Neem op 3 tot 5 plekken grond af op 10 a 20 cm diepte. Vul de pot tot 1/4e met grond en de rest met (helder)water. 
  2. Sluit de pot af en schud goed zodat het water en de grond zich goed mengen.
  3. Laat de pot een paar uur staan zodat de grond kan neerdalen.

Na een paar uur kun je het bezinksel inspecteren:

- Lijkt het bezinksels op fijne slibdeeltjes? Dan is het kleigrond.
- Is het bezinksel grof en luchtig? Dan is het zandgrond.
- Ziet het er grof, zwart en compostachtig uit? Dan is het veengrond.

Wat zijn de verschillen?

Een vuistregel is: hoe grover de bodemkorrels, hoe makkelijker het water erdoor stroomt. Dit water neemt voedingstoffen en mineralen mee. 

Zandgrond

Zandgrond is vaak automatisch minder voedselrijk en droger. Je kiest dan het beste voor planten die houden van een drogere, wat armere grond. En je zult je planten wat vaker voeding moeten geven. Je kunt zandgrond verbeteren door er veel humus doorheen te werken zoals bladaarde, veengrond of compost. In zandgrond waar voldoende voeding en humus zit, zullen bijna alle tuinplanten goed groeien. 

Zandgrond verbeteraarZandgrond verbeteraar met watervasthoudend vermogen

Kleigrond

Kleigrond houdt water goed vast en is ontzettend vruchtbaar. Maar in de winter wordt het vaak een modderpoel en bij droogte wordt de grond keihard. Hier moeten je planten tegen kunnen! Ongeacht welke kleigrond je hebt, kun je de structuur wel verbeteren. Mulch de grond in het voorjaar met flinke laag compost, of stalmest. Dat geeft de bodem lucht en wormen zullen dat proces voortzetten.

Veengrond

Veen groeit op plekken waar het grondwater hoog staat. Het voordeel is dat je je planten en bomen nauwelijks water hoeft te geven. Kies dus wel voor planten die tegen natte voeten kunnen. Ook is veengrond luchtig en daardoor gemakkelijk te bewerken. 
Veengrond verzakt alleen wel sneller. Dat kan betekenen dat je je tuin soms moet ophogen en daarbij de vaste planten zult moeten uitsteken en opnieuw planten. Aangezien je het waterpeil niet kunt veranderen, is het verbeteren van de grond lastiger dan bij klei of zand. Wordt de tuin echt te nat, dan kan een drainage systeem een uitkomst bieden. Kijk hier voor planten die geschikt zijn voor veengrond.

De ideale bodemstructuur

Luchtige, kruimelstructuur is de ideale structuur van een bodem. Hij bestaat dan uit een goed doorlaatbaar mengsel van grove en fijne deeltjes en een flinke hoeveelheid humus. Zuurstof kan daarin gemakkelijk doordringen en water kan snel worden opgenomen en worden afgevoerd naar diepere bodemlagen. Ongeveer 80% van de tuinplanten kan op zo’n klei- of zandbodem goed groeien.

tuingrond

Zuurgraad

Los van de grondsoort is de zuurgraad ook een factor bij een succesvolle groei. De zuurgraad wordt aangegeven met ‘’PH’’. Een neutrale grond heeft een PH van 7, alles daaronder is zuur(minnend) en alles daarboven basisch of kalkhoudend. Heideplanten, blauwe hortensia’s en rodondendrons houden bijvoorbeeld van zure grond. Rotsplanten hebben voorkeur voor juist een grond die meer kalkhoudend (basisch) is. De meeste planten houden van een lichtzure grond met een PH van 5,5 tot 6,5. Met tuinkalk kun je de zuurgraad ook nog wat aanpassen als dat nodig is (grond minder zuur maken). 

Vaste planten geschikt voor zandgrond

  1. Duizendknoop (Persicaria)
  2. Kogeldistel (Echinops)
  3. Vuurpijl (Kniphofia) 
  4. Duizenblad (Achillea) 
  5. Prachtkaars (Gaura)
  6. Teunisbloem (Oenothera) 
  7. Vetkruid (Sedum) 

planten zandgrond

Heesters geschikt voor zandgrond

  1. Brem (Cytisus)
  2. Kamperfoelie (Lonicera)
  3. Rhodondendron (Rhododendron
  4. Blauwe regen (Wisteria)
  5. Vlinderstruik (Buddleja)
  6. Lavendel (Lavandula) 

heesters zandgrond

Siergrassen voor zandgras

  • Vedergras 'Stipa'
  • Duinriet
  • Blauwgras
  • Helmriet
  • Trilgras Briza media
  • Zandhaver
  • Ruwe Smele 'Deschampsia'
  • Struisriet 'Calamagrostis'
  • Pijpestrootje 'Molinia'

Zorg bij soorten als Zegge 'Carex' en Lampenpoetsersgras 'Pennisetum' voor een zandgrondverbeteraar. 

Bekijk meer passende planten op onze pagina ''alle planten geschikt voor zandgrond''. Ontdek het gemak van online tuinplanten bestellen via de Yarinde online shop.
 

Terug naar blog