Schoenlappersplant - Bergenia cordifolia

Dit zijn wintergroene bodembedekkers voor in de schaduw

Schaduwrijke stukken in je tuin kunnen voor heel wat ergernis zorgen. De tegels die er liggen hebben steeds groene aanslag en onkruid. Of je hebt op die donkere plek een border of een stukje tuin dat er wat saai en grauw uitziet. Vooral in de winter. Weleens aan groenblijvende bodembedekkers gedacht, die het ook in de schaduw goed doen? Eureka!

Voordelen van groenblijvende bodembedekkers

Bodembedekkers bieden op zichzelf al veel voordelen. Ze vragen nauwelijks onderhoud omdat de bodembedekker het licht wegneemt dat onkruid nodig heeft om te kunnen groeien. Voor onderhoudsvrije bedrijfstuinen is dit dus ook een ideale oplossing! Ten opzichte van tegels is daarnaast het voordeel dat regenwater goed kan blijven wegstromen. En last but not least: een groenblijvende en bloeiende bodembedekker brengt sfeer en kleur in je tuin, juist op die wat kille, schaduwrijke plekken!

Dit zijn de voordelen van groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw:

 • Minder onkruid 
 • Weinig onderhoud
 • Een goed alternatief voor tegels
 • Een groene border, het hele jaar door!
 • Ook voor bedrijfstuinen heel geschikt

We hebben een aantal mooie, wintergroene bodembedekkers voor je uitgezocht. Van de bekende laagblijvende Mansoor en de oersterke, vrolijk bloeiende Maagdenpalm, tot bijzondere bodembedekkende soorten. Bodembedekkers plant je altijd met meerdere aantallen en niet als los plantje.  

8 wintergroene bodembedekkers

Dit zijn wat ons betreft de 8 mooiste groenblijvende bodembedekkers voor in de schaduw:

 1. Mansoor - Asarum caudatum
  De groene glanzende bladeren van deze bodembedekker hebben een ronde vorm, wat iets wegheeft van een oor. De bloemen zijn bruinpaars van kleur en bloeien van ca. april tot en met mei. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 10 cm. 
   
 2. Maagdenpalm – Vinca Minor
  Deze oersterke bodembedekker is er in het blauw, wit en paars. De witte variant heet ‘’Vinca Minor Alba’’ en de paarse ‘’Vinca Minor Atropurpurea’’. De snelgroeiende tuinplant is uitermate geschikt als bodembedekker! Ook mooi onder verschillende heesters. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans en heb je een mooie winter- en felgroene bloeiende tuinplant. Een andere populaire Vinca is de Vinca Major. Deze kenmerkt zich door de grote bladeren, waarbij de Vinca minor kleine bladeren heeft. 

  Alle Vinca's vormen een erg mooie combinatie samen met de Leilinde Tilia x europaea en met siergras zoals Molinia caerulea transparent (pijpestrootje).
   
 3. De Klokjesbloem - Campanula portenschlagiana 'Resholdt's Variety'
  Deze klokjesbloem - Campanula portenschlagiana 'Resholdt's Variety' is een prachtig kruipende wintergroene tuinplant. Deze plant bloeit in de maanden juni en juli rijkelijk met sprekende blauwpaarse bloementjes. De Campanula 'Resholdt's Variety' wordt ongeveer 15cm en is bestand tegen winterse temperaturen tot -30 graden celcius.
   
 4. Schaduwkruid - Pachysandra terminalis
  De opstaande bloemen van deze bodembedekkende tuinplant zijn wit. De bloemen bloeien van ca. april tot en met mei en de brede bladeren zijn donkergroen van kleur. De volwassen hoogte van deze laagblijvende vaste plant is ca. 25 cm. Pachysandra zijn waardplanten. Dat betekent dat deze vaste plant een gunstig effect heeft op andere tuinplanten en insecten.

  Schaduwkruid staat prachtig als bodembedekker onder een Japanse Esdoorn!

  Japanse esdoorn
   
 5. Ooievaarsbek - Geranium Macrorrhizum
  Deze bodembedekker groeit tapijtvormend en bloeit met opvallende zachtroze bloemen. Ook de bloemstelen bovenaan kleuren donker roze. De stervormige bladeren vormen een mooie bladerdek waar de bloemstelen 'hoog' bovenuit steken. Deze prachtige bladeren kleuren in de herfst rood waarna zij het grootste deel van de winter aan de plant blijven zitten. 
   
 6. Kruipend Zenegroen – Ajuga Reptans
  De opvallende, verticaal groeiende bloemen van deze bijzondere groenblijver zijn blauwpaars van kleur en bloeien al vanaf de maand mei. Tijdens de bloeiperiode worden er veel dagvlinders en bijen aangetrokken en verspreidt de plant een heerlijke geur! De volwassen hoogte is ongeveer 15 cm. Pas op, deze kruipplant woekert wel.
   
 7. Perzische muts - Tiarella cordifolia
  Deze onmisbare bodembedekker heet ook wel een Schuimbloem. Hij geeft je tuin het hele jaar kleur! Van april tot juni bloeien de prachtige pluimvormige bloemen lichtroze. De bladeren zijn van binnen donkergroen en rondom frisgroen van kleur. In de winter verkleuren de bladeren naar een prachtige roodtint. Een volwassen Perzische muts wordt ongeveer 30-35 cm hoog.
   
 8. Schoenlappersplant - Bergenia
  Deze leuke tuinplanten bloeien vroeg in het jaar, zo rond april-mei. Veel mensen planten ze aan als wintergroene bodembedekker onder struiken, bomen én als borderrandplant. De Bergenia's doen het goed op alle grondsoorten maar vragen wel een vochtig tot vochthoudende bodem. De schoenlappersplanten zijn absoluut fraaie tuinplanten met bijzondere kleuren.

  Bergenia's vormen een heel mooi duo met Camelia Japonica sierheesters.
   

Wil je niet wachten tot de plantjes verder zijn uitgegroeid? Kijk dan eens naar onze plantenmatten! De kant-en-klare plantenmatten zijn 57 x 38 cm, worden per pallet geleverd en zijn makkelijk in aanleg én onderhoud. 

bordermatten

Bodembedekkers combineren daarnaast goed met borderpakketten. Zodra de vaste planten hun blad verliezen, nemen de groenblijvende bodembedekkers de taak van een kleurrijke en groene tuin over. Het maken van een borderplan is een vak apart, waar onze professionals gespecialiseerd in zijn. Dus kom je er zelf niet uit, dan helpen wij je graag verder met een beplantingsplan op maat.

Terug naar blog